FIFA tarafınca düzenlenen Dünya Kupası turnuvası, futbol tutkunlarının maksimum alaka gösterdikleri turnuvaların başlangıcında gelmektedir. Bu doğrultuda futbol meraklıları, 2022 Katar Dünya Kupası’na da büyük alaka gösteriyorlar. FIFA, 2022 Katar Dünya Kupası müsabakalarında turnuvanın standardını attırmak adına geliştirmiş olduğu yeni teknolojileri kullanacak.
2022 Katar Dünya Kupası, muhtelif yönleriyle turnuvanın geçmiş senelerdeki organizasyonlarından ayrılmaya devam ediyor. Öyle ki Katar ve FIFA tarafınca kullanılacak olan teknolojiler, 2022 senesinde gerçekleşecek olan Dünya Kupası’nı bugüne dek meydana getirilen en teknolojik Dünya Kupası haline getirecek.
Hem Katar hem de FIFA yetkilileri, turnuvanın zevkini ve savaşım seviyesini çoğaltmak istiyorlar. Bu kapsamda Katar, turnuvada maçların gerçekleşeceği stadyumları üst seviye teknolojilerle inşa etti. Bunun yanı sıra FIFA, ilk defa bu turnuvada yer alacak olan muhtelif futbol teknolojileri geliştirdi. Böylece 2022 Katar Dünya Kupası, teknolojinin üst ölçüde kullanıldığı bir dünya kupası olacak.
İçindekiler
2022 Katar Dünya Kupası’nda Yer Alacak Olan Teknolojiler
FIFA, bir süredir futbolda hakem hatalarını azaltmaya yönelik muhtelif yenilikler üstünde çalışıyor. Bu kapsamda FIFA, 2022 Katar Dünya Kupası’nda hakem hatalarını azaltmaya destek olacak teknolojilerden faydalanmayı planlıyor. Bunun yanı sıra Katar, bu turnuva için inşa ettiği stadyumları üst seviye teknolojilerle geliştirdi. Böylece stadyumlar, izleyicilere muhtelif teknolojik imkanlar sağlayacaklar. 2022 Katar Dünya Kupası’nda yer alacak olan teknolojiler şu şekildedir:
Video Yardımcı Hakem
2022 Dünya Kupası teknolojileri listesinin ilk sırasında VAR yer alıyor. Video Yardımcı Hakem (VAR) teknolojisi, 2018 Dünya Kupası’ndan beri futbolda kullanılıyor. FIFA tarafınca kullanılan bu teknoloji, hızlıca dünya futboluna entegre edildi. Böylece dünyanın neredeyse bütün ülkelerinde futbol müsabakalarında VAR teknolojisi kullanılıyor. FIFA, 2022 Katar Dünya Kupası’nda da VAR teknolojisini kullanacak.
Video Yardımcı Hakem teknolojisi, temelde hakem hatalarının azaltılabilmesi için geliştirildi. Bu doğrultuda stadyumun muhtelif bölgelerine kameralar yerleştiriliyor. Bunun yanı sıra VAR teknolojisinde yayıncı kuruluşun görüntüleri ve drone görüntüleri de kullanılıyor. Tüm bu görüntüler, durağan(durgun) bir konumda bulunan merkezden denetim ediliyor.

FIFA, 2022 Dünya Kupası için Doha’da bulunan Video Hakem merkezinden faydalanmayı planlıyor. Müsabakalar sırasında maç hakeminde fiber linke haiz olan bir radyo sistemi yer alacak. Bu fiber radyo sistemi, hakem Doha’da bulunan Video Hakem merkezi ile kesintisiz iletişim kurmasını sağlayacak.
FIFA, 2022 Katar Dünya Kupası’nda faydalanılacak olan Video Yardımcı Hakem teknolojisinde rastgele bir yöntem problemin ortaya çıkmaması için muhtelif testlerin yapıldığını belirtiyor. Bunun yanı sıra FIFA, VAR teknolojisinde çözülemeyen bir yöntem problem oluşması halinde yöntem problemin meydana geldiği müsabakanın VAR teknolojisi dönem dışı bırakılarak devam edileceğini açıkladı.
Yeni Ofsayt Teknolojisi
Video Yardımcı Hakem teknolojisi, hakem hatalarını ciddi ölçüde düşürdü. Ancak VAR bulunan birtakım maçlarda, hâlâ hakem hataları meydana gelmektedir. Bundan kaynaklı FIFA, hakem hatalarını düşürmeye yönelik çalışmalarına devam ediyor. Bu kapsamda FIFA, 2022 Katar Dünya Kupası için yeni bir ofsayt teknolojisi geliştirdi. “Yarı Otomatik Ofsayt Teknolojisi” ismi verilen bu teknoloji, 2022 Dünya Kupası’nın bütün müsabakalarında yer alacak.
FIFA, turnuvada yer alacak olan yeni ofsayt teknolojisini Adidas ile beraber geliştirdi. Dünya Kupası’nda kullanılan toplar, Adidas tarafınca üretiliyor. Bu doğrultuda Adidas, 2022 Katar Dünya Kupası’nda yer alacak olan toplara bir sensör yerleştirdi. Bu sensör, Yarı Otomatik Ofsayt Teknolojisi’ne entegre edildi.
Bunun yanı sıra Yarı Otomatik Ofsayt Teknolojisi’nde kullanılacak olan bir öteki ekipman da stadyumlara yerleştirilen kameralar olacaklar. FIFA ve Katar yetkilileri, stadyumlara hareket seyretme özelliği bulunan 12 adet kamere yerleştirdiler. Bu kameralar, aktörleri anlık olarak takip edecekler. Bunun kararında toplarda bulunan sensör ve kameralardan elde edilmiş veriler Doha’da bulunan Video Hakem Merkezi’ne iletilecekler.
Hareket sensörlerine haiz olan kameralar, toptaki sensörlerle ahenkli çalışacaklar. Yani bütün aktörleri anlık olarak takip edecek olan kameralar, top ofsaytta bulunan bir oyuncuya geldiğinde Video Hakem Merkezi’ne kendiliğinden bir uyarı iletecek. Böylece Video Hakem Merkezi’nde bulunan hakemler, ofsayt incelemelerini daha süratli yapabilecekler.
FIFA, yeni ofsayt teknolojisinde ofsayt pozisyonlarının 3D canlandırılacağını açıkladı. FIFA, 3D olarak canlandırılan pozisyonları, maç sonunda stadyumlarda bulunan ekranlardan yayınlayacak. Böylece FIFA, turnuvada gerçekleşecek olan maçların güvenilirliğini artırmayı hedefliyor.
Gol Çizgisi Teknolojisi
2022 Katar Dünya Kupası teknolojileri içinde gol çizgisi teknolojisi de yer alıyor. 2014 yılından beri kullanılan gol çizgisi teknolojisi, İngiltere başta olmak suretiyle muhtelif ülkelerin futbol liglerinde kullanılıyor. FIFA da bu teknolojiyi 2022 Dünya Kupası’nda kullanmaya karar verdi.
Gol çizgisi teknolojisi için stadyumlara yerleştirilmiş olan kameralar kullanılacak. Kameralar, sensörleri vasıtası ile maç içindeki hareketleri anlık olarak çabucak takip edebilecekler. Böylece kameralar, kaleye gelen topların kale çizgisini ne kadar geçtiklerini de ölçebilecekler. Bunun kararında gol çizgisi teknolojisi, elde edilmiş verileri anlık olarak maç hakeminin saatine iletecek.

FIFA, gol çizgisi teknolojisinin mükemmel çalışması için yoğun gayret sarf etti. Bu doğrultuda turnuva başlamadan ilkin FIFA, her stadyumdaki gol çizgisi teknolojisinin bağımsız kuruluşlar tarafınca test edildiğini belirtiyor. Ayrıca FIFA, her yarışma öncesinde hakemlerin bu teknolojinin çalışıp çalışmadığını denetim edeceklerini açıkladı. Böylece gol çizgisi teknolojisi, 2022 Dünya Kupası teknolojileri içinde maksimum kullanılacak teknolojilerden birisi olacak.
Her ne kadar gol çizgisi teknolojisi, elde ettiği verileri anlık olarak yalnızca maç hakeminin saatine iletecek olsa da maç içinde bu veriler seyircilerle de paylaşılacak. Stadyumda bulunan sensörlü kameralar, gol çizgisi teknolojisinin 3D imaj hâline getirilmesine imkân sağlayacaklar. Böylece FIFA, gol çizgisi teknolojisinin kullanıldığı pozisyonları 3D imaj hâlinde izleyicilere gösterecek.
FIFA Futbolcu Uygulaması
Akıllı telefon uygulamaları, teknoloji kullanıcılarının hayatlarını mühim ölçüde kolaylaştırdılar. Bu kapsamda futbolda da akıllı telefon programları kullanılıyor. FIFA, 2022 Dünya Kupası ile beraber futbolcular için bir tatbik sağlayacak. FIFA tarafınca tasarlanan futbolcu uygulaması, futbolcuların kendilerini takip edebilmelerine imkân tanıyacak.
Profesyonel sporcular için performanslarını ve gelişimlerini takip edebilmek büyük ehemmiyet taşımaktadır. Bundan kaynaklı FIFA, 2022 Dünya Kupası’nda futbolcuların performansını artırmayı hedefliyor. FIFA tarafınca tasarlanan uygulama, maç içi sahneler başta olmak suretiyle muhtelif verileri kullanacak. Bu verileri çözümleme edecek olan uygulama, futbolculara maçlardan kısa bir müddet ilkin performanslarının özetini paylaşacak.
Bunun yanı sıra uygulama, futbolculara fizyolojik olarak ne durumda olduklarını da gösterecek. Böylece FIFA, sakatlık gibi istenmeyen durumlarında önüne geçebilmeyi hedefliyor. FIFA, geliştirmiş olduğu bu uygulamayı 2021 senesinde Arap Kupası’nda test etti. FIFA, bu turnuvada etkin sonuçlar elde ettiklerini belirtiyor. Bundan kaynaklı FIFA, 2022 Dünya Kupası teknolojileri içinde FIFA futbolcu uygulamasına da yer verdi.
FIFA tarafınca tasarlanan bu uygulama, yalnızca futbolcular tarafınca erişilebilir olacak. Bunun yanı sıra FIFA, takımların bu programa kısıtlı erişim sağlayabileceklerini belirtiyor. Turnuva takımları, tatbik içinden performans analizi gibi bilgilere erişim sağlayabilecekler.
Veri Platformu
FIFA, dünya çapında futbol verilerini en uygun şekilde kayıt altında tutmaya çalışıyor. Bu doğrultuda FIFA, elde ettiği verileri internet sitesi üstünden futbol tutkunlarıyla paylaşıyor. FIFA, 2022 Katar Dünya Kupası’nda veri mevzusuna büyük ehemmiyet verecek. Bu doğrultuda FIFA, 2022 Dünya Kupası verilerinin anlık olarak doğru bir halde toplanılmasına imkân sağlayacak teknolojiler kullanacağını belirtiyor.
FIFA, müsabakalar sırasında canlı verilerin maçlarda yer alacak gözlemciler sayesinde toplanacağını açıkladı. Her müsabakada birden fazla müşahit yer alacak. Böylece FIFA, müsabakalardaki verilerin doğru ve kusursuz bir halde toplanılmasını amaçlıyor.
Bunun yanı sıra FIFA, stadyumlara optik veri toplama sisteminin kurulduğunu belirtiyor. Bu sistem, futbolcuların konumlarını muayyen aralıklarla belirleme edecek. Böylece optik veri toplama sistemi, maçların analizi konusu ile ilgili veri analizcilerine büyük kolaylık sağlayacak. Geliştirilen bu teknolojiler, 2021 FIFA Arap Kupası’nda test edildi. Böylece FIFA, veri toplama teknolojisi konusu ile ilgili etkin bir iş çıkartacaklarını düşünüyor.
FIFA, elde ettiği verileri oldukça futbol takipçileriyle paylaşmaya çalışıyor. Bu kapsamda FIFA, 2022 Dünya Kupası sürecinde elde edilmiş verilerin özel bir platform üstünden takımlarla paylaşılacağını belirtti. Bunun yanı sıra FIFA, futbol meraklılarının elde edilmiş verileri FIFA’nın internet sitesi üstünden takip edebileceklerini açıkladı.
Stadyum Teknolojileri
Katar yetkilileri, uzun süredir 2022 Dünya Kupası’na hazırlık yapıyorlar. Bu doğrultuda Katar, muhtelif stadyumlar inşa etti. Bunun yanı sıra Dünya Kupası için ulaşım başta olmak suretiyle muhtelif alanlarda da yeni teknolojiler kullanıldı. Böylece Katar, 2022 Dünya Kupası’nın teknolojinin üst ölçüde kullanıldığı bir turnuva haline gelmesini sağladı.
2022 Katar Dünya Kupası’nda kullanılacak olan stadyumlar, gelişmiş soğutma teknolojisine sahipler. 2022 Dünya Kupası, kasım ve aralık aylarında gerçekleştirilecek. Bundan kaynaklı Katar, maçların ve taraftarların hava durumundan etkilenmemeleri için muhtelif önlemler aldı. Bunların başlangıcında da gelişmiş soğutma teknolojisi geliyor.
Stadyumlarda bulunan soğutma teknolojisi, verimliliği ile dikkat çekiyor. Temel olarak güneş enerjisiyle çalışacak olan soğutma teknolojisi, havayı soğutarak stadyuma bulunan taraftarlara ve futbolculara doğru itecek. Böylece bu teknoloji üstünde çalışan mühendisler, maçlarda sıcaklığın tesirini en az düzeye indireceklerini belirtiyorlar.
Sıcak havalara karşı tasarlanan bir öteki tedbir de stadyumların dışarısında yer alacak olan güneş panelleri olacaklar. Katar, güneş panellerinin tasarımı vasıtası ile taraftarlara gölge alanlar oluşturacak. Bunun yanı sıra Katar, bu güneş panelleri ile insanlara enerji de sağlayacak.
Dünya Kupası için meydana getirilen stadyumlar, ev sahibi ülke için maliyetli ve yer kaplayıcı olabiliyorlar. Bundan kaynaklı Katar, bu duruma çözüm olarak demonte bir stadyum inşa etmeye karar verdi. Katar yetkilileri, Doha’da bulunan Stadium 974’ü nakliye konteynırları ile demonte bir halde inşa ettiler. Böylece yetkililer, turnuva sonunda bu stadyumu basit bir halde sökmeyi planlıyorlar.
Katar, 2022 Dünya Kupası hazırlıklarında sürdürülebilirliği vurguladı. Bu doğrultuda Katar, turnuva için hazırlanan ulaşım ağını da sürdürülebilirlik temelli geliştirdi. Katar, 2022 Dünya Kupası’nda sıklıkla elektrikle çalışan toplu nakliyat araçları ile hizmet verecek. Böylece turnuva yetkilileri, ulaşımdan kaynaklı hidrokarbon bağımlılığını azaltmayı amaçlıyorlar.
Genel Değerlendirme
FIFA, Dünya Kupası’nı 4 yılda bir gerçekleştirmektedir. Bundan kaynaklı futbolseverler, 2022 Dünya Kupası’nı uzun süredir bekliyorlar. Heyecanla beklenen 2022 Dünya Kupası, 20 Kasım-18 Aralık 2022 tarihleri içinde Katar’da gerçekleştirilecek. Katar ve FIFA yetkilileri, bu turnuva için uzun süredir hazırlık yapıyorlar. Bu doğrultuda FIFA, 2022 Dünya Kupası için muhtelif teknolojileri kullanacak.
2022 Dünya Kupası’nda yer alacak olan teknolojilerin bir bölümü hakem hatalarının azaltılmasını sağlayacak. Bunun yanı sıra FIFA, oyuncu ve ekip performanslarının artması için de turnuvada birtakım teknolojilere yer verecek. Katar tarafınca tasarlanan teknolojiler ise turnuvanın standardını artırmaya yönelik olacaklar.
Katar, maçların gerçekleştirileceği stadyumları üst seviye teknolojilerle geliştirdi. Böylece FIFA ve Katar yetkilileri, 2022 Dünya Kupası’nın turnuvada yer alacak olan teknolojiler vasıtası ile konforlu ve çekişmeli geçmesini hedefliyorlar. Turnuvada kullanılacak olan teknolojiler, 2022 Dünya Kupası’nı bugüne dek meydana getirilen en teknolojik Dünya Kupası hâline getiriyorlar. Sizler de 2022 Dünya Kupası teknolojileri hakkındaki soru ve düşüncelerinizi aşağıda bulunan yorumlar kısmından bizlerle paylaşabilirsiniz.