Tek başına İngilizce öğrenmenin 10 yolu

İngilizce 67 ülkenin ana dili olmakla birlikte 27 ülkede ikinci resmi dil duyuru edilmiştir. Dünya genelinde aşağı yukarı 1 milyar şahıs İngilizce konuşmak durumunda. Bir şirkete girerken bile sorulan ilk şey İngilizce bilip bilmediğinizdir. İlk okul sıralarından itibaren öğretilmeye başlanılan İngilizceyi maalesef anlayıp konuşabilen sayısı oldukça az. Peki, o halde ne yapmalıyız? İngilizce tek başına ve kolay iyi mi öğrenilir 10 adımda hep birlikte inceleyelim! İşte 10 adımda İngilizce öğrenme yöntemleri.

İçindekiler

1. Dizi/film izle

Film, dizilerden İngilizce öğrenmek en yaygın kullanılan yöntemlerden biri. En keyifli yol bu diyebiliriz. Yapmanız ihtiyaç duyulan tek şey dublajı hayatınızdan çıkarmak olacak. Bu sayede hem kelimelerin telaffuzlarını hem de anlamlarını öğrenmiş olacaksınız. Daha sonra alt yazıyı da kapatıp izlemenizi öneri ederim. Voscreen gibi uygulamalarla da film kesitlerini çevirip keyifli vakit geçirebilirsiniz.

2. Şarkı dinle

Sevdiğiniz yabancı bir şarkıyı Türkçeye çevirmeye çalışın. Bu adımla devrik cümleleri daha iyi görebilirsiniz. Şarkıların içerisinde günlük konferans diline rastlayabilir, kalıplaşmış sözcükleri görebilirsiniz. Öncelikle daha kolay ve kelimelerin kolay anlaşılabildiği ölçüde bir şarkı seçmenizi öneririm. Bu sayede takip etmesi ve çevirmesi daha kolay olacaktır. Dil öğrenmenin ilk kuralı seviyenizi belirleyip katiyen pes etmemenizden geçer bunu dikkate alarak şarkılar seçerseniz daha keyif almış olursunuz.

3. Kelimeleri not al

Kendinize bir not defteri edinin ve her gün minimum bir kelime not edinin. Not ettiğiniz kelimeyi günlük yaşamanızda Türkçe karşılığı yerine kullanın. En önemlisi eş anlamlılarını yazmayı da unutmayın. Haftanın sonunda yazdığınız bütün kelimeleri gözden geçirin kaç tanesini hatırlayıp hatırlamadığınıza dikkat ederek kelimeleri süzgeçten geçirin. 3 hafta metodu uygulayabilirsiniz. Eğer kelimelere hatırlatıcı ögeler koyarsanız kelime hafızanızda kendine hüviyet edinecektir ve kalıcı hale gelecektir.

4. Dil bilgisi kurallarını öğren

Latin Alfabesi

Cümle kurabilmek için bu adım şart. Zaman kiplerini, kelime formlarını video izleyerek ya da web sitesinden okuyarak öğrenebilirsin. Kendin için İdeal olanı bul ve adım adım öğrenmeye başla. Pekiştirmek adına öğrendiğin kuralın geçmiş olduğu makaleleri okumanı öneri ederim. Öğrendiğine emin olduktan sonra bir cümle de sen kur.

5. Türkçeden İngilizceye tercüme yap

Bu adımda okuduğunuz Türkçe bir yazıyı İngilizceye çevirmeyi deneyin. Böylece günlük yaşamda düşüncelerinizi İngilizceye aktarmayı öğreneceksiniz. İngilizce cümle kurma becerinizi pekiştirmiş olacaksınız. Hem makale dilini hem konferans dilini geliştirebilirsiniz bu sayede. Çoğu kişinin dilinden düşmeyen anlayabiliyorum fakat konuşamıyorum derdine bu adımla son vermiş olacağız.

6. İngilizce konuşarak kolay yap

Anadili İngilizce olan insanlarla tanış. Bunun için muayyen siteler mevcut bunun yanı sıra oyunlardan da müşerref olmak mümkün. İngilizceyi hayatımızın bir parçası haline getirmek için bu adım oldukça önemli. Günde bir saat konuşmanın bile oldukça yararı olacak. Bu adımla İngilizce düşüneceğiz, telaffuzumuzu geliştireceğiz ve dinleyerek tercüme yapmış olacağız.

7. İngilizce kitap, makale ve haber oku

İngilizcenin makale dilini burada daha iyi görmüş olacaksınız. İlk olarak kolay bir kitapla başlayın. Başladığınız bu süreçte seviyeyi arttırıp bilimsel, zamanı ve toplumsal makaleleri okumaya teşvik edin kendinizi. İngilizce okuyup Türkçe anlamalısınız bu adımda. Bitirdiğiniz metinlerin sonunda kesinlikle 5n1k yapmayı dikkatsizlik etmemelisiniz. Sorulara metinin içerisindeki cümleleri doğrudan söylemek yerine yorumlayıp İngilizce şekilde mukamele vermelisiniz.

8. Çeviri uygulamalarından uzak dur

Asla cümlelerinizi Google tercüme sayesinde çevirmeyin. Bu çeviri becerinizin körelmesine niçin olur. Kendinize güvenin ve cümleleri kendiniz yorumlayın. Bilmediğiniz kelimeler için bir lügat alabilir ya da Tureng kullanabilirsiniz. Tureng’de aradığınız kelimenin içerisinde bulunmuş olduğu misal cümlelerde mevcut.

9. Kullandığın teknolojik aletleri İngilizceye çevir

Telefon, tablet ve televizyonu İngilizceye çevirerek kullanmaya başla. Bu sayede kelime hazineni daha fazla geliştirmiş olacaksın. İngilizceye hayatında yer vermelisin böylece daha kolay ve daha ivedi öğrenirsin.


İlginizi Çekebilir
İngilizce öğrenebileceğiniz 7 bedava mobil uygulama



10. Yurt dışına çık ya da anadili İngilizce olan biriyle karşı karşıya vakit geçir

Yurt dışına çıkmak dil için ne kadar mühim bir faktör olsa da bunu gerçekleştiremeyecek olanlar için de bir alternatif mevcut. Yurt dışından ülkemize gelen ve ana dili İngilizce olan birine ülkemizi gezdirebilir ona rehberlik edebilirsin. Bunun için mevcut siteler bulunmakta. Son adımla öğrendiklerini pratiğe dökmelisin.

Kendine her vakit güvenmeli ve çabuk etmemelisin. Bu adımlarla eğlenerek öğrenmenin tadını çıkar. Unutma ki dil tekrarlanmadıkça körelir onu kullanmaktan korkma!