AMOLED Ekran Teknolojisi Nedir?


Neredeyse üretilen bütün teknolojik cihazlarda bir monitör mevcut. Bu ekranlar, kullananların kullandıkları cihazdan imaj almalarına yarıyorlar. Çoğu elektronik cihazda olduğu gibi vizyonun da muhtelif teknolojileri mevcut. Bu teknolojilerden birisi de AMOLED oluyor. AMOLED kavramı, bilhassa akıllı telefon ve televizyon kullanıcılarının sık sık karşısına çıkıyor. Bundan kaynaklı bir çok şahıs AMOLED monitör nelerdir diye merak ediyor.

Bizler de bu yazımızda sizler için sıklıkla akıllı telefonlarda kullanılan ve karşımıza çıkan monitör teknolojilerine değineceğiz. Daha sonra bu teknolojilerden maksimum kullanılan AMOLED ve LCD monitör teknolojilerinin ne işe yaradığını açıklamaya çalışacağız. Tabii ki iki teknolojiye de değinmişken hangi teknolojinin daha fazla ön plana çıktığından bahsetmezsek olmaz. İki monitör teknolojisini müspet ve negatif yönlerini ele alarak karşılaştıracağız.

Bu noktalara değinmeden ilkin akıllı telefonlardaki monitör teknolojileri nelerdir, ne işe yararlar sorusuna yanıt vermek daha doğru olacaktır. Çünkü bir çok kişi, günlük hayatlarında etken bir halde kullandıkları monitör teknolojilerinin ne işe yaradığını bilmiyor. Bundan kaynaklı da kullananların cihazlardan aldıkları performans konusu ile ilgili birtakım sıkıntılar ortaya çıkıyor. Lafı daha fazla uzatmadan gelin hep beraber bir çok cihazda olduğu gibi akıllı telefonlarda da kullanılan monitör teknolojilerinin ne olduğunda yakından bakalım.

İçindekiler

Akıllı Telefonlardaki Ekran Teknolojileri Nelerdir?

Akıllı telefon modellerinde kullanılan ekranlar farklılık gösteriyor. Bu farklılık, sadece monitör boyutu ya da yenileme hızıyla sınırı olan kalmıyor. Ekranlarda kullanılan teknolojiler de farklılık gösteriyor. Aslında bu teknolojileri, bir çok akıllı kullanıcısı biliyor. Çünkü AMOLED, LCD, OLED gibi kavramlar sık sık duyuluyor. Ancak kullanıcılar sıklıkla bu kavramların ne olduğuyla ilgilenmiyorlar. Bundan kaynaklı AMOLED monitör nelerdir gibi sorular sık sık soruluyor.

Çoğu akıllı telefon kullanıcısı, seçim yapmış olduğu akıllı telefonun monitör performansının beklentisini karşılamadığından şikayetçi oluyor. Çünkü akıllı telefonlarda kullanılan monitör teknolojisi, ekranın performansını direkt olarak etkiliyor. Bu yüzden bir akıllı telefon tarzı yapmadan ilkin telefonun haiz olduğu monitör teknolojisi ile ilgili bilgili olmakta yarar var.

Piyasada yer edinen monitör teknolojileri, gün geçtikçe gelişmeye ve değişmeye devam ediyorlar. Bundan kaynaklı bilhassa yeni bir teknolojik aygıt alacak kişilerin, mevcut monitör teknolojilerini bilmeleri gerekiyor. Günümüzde bir çok teknolojik cihazda LCD ve AMOLED ekranlar kullanılıyor.

Bizler de bu yazımızda sizler için monitör teknolojilerinden bahsedeceğiz. Belirttiğimiz gibi piyasadaki bir çok akıllı telefonda ve teknolojik cihazda AMOLED, LCD ve OLED ekranlar mevcut. Sizler için OLED ekranları yakından incelediğimiz bir rehberimiz mevcut. Bundan kaynaklı bu yazımızda AMOLED ve LCD monitör teknolojilerine değineceğiz. Lafı daha fazla uzatmadan öncelikle AMOLED monitör teknolojisinin ne olduğuna yakından bakalım.

AMOLED Ekran Teknolojisi Nedir?

Açılımı “Active Matrix Organic Light Emitting Diode” olan AMOLED ekranlar, akıllı telefonlarda maksimum kullanılan monitör teknolojilerinden birisi olarak ön plana çıkıyorlar. Özellikle son zaman akıllı telefon üreticileri, ürettikleri telefonlarda sıklıkla OLED tabanlı olan AMOLED ekranları kullanmayı tercih ediyorlar. Bunun asli nedeni AMOLED vizyonun performansı oluyor. Bu vizyonun performansına değinmeden ilkin çabalama prensiplerinden anlatmak daha doğru olacaktır.

Çoğu monitör teknolojisi, görüntüyü yansıtmak için arka tenvir kullanıyor. AMOLED ekranlar, temelde bu aşamada öteki monitör teknolojilerinden ayrılıyor. Çünkü AMOLED ekranlar, görüntüyü yansıtmak için arka aydınlatmaya gereksinim duymuyorlar. Bunun yanı sıra AMOLED vizyonun pikseller üstündeki tesiri de farklı. Bu ekranlarda, arka tenvir olmadığı için her px ayrı bir halde aydınlatılıyor. Bu sayede kullanıcıları memnun edecek bir imaj kalitesi ele geçirilmiş oluyor.

AMOLED Ekran Teknolojisi Nedir

AMOLED vizyonun arka tenvir kullanmamasının asli nedeni enerji tasarrufu yapmak oluyor. Çünkü arka tenvir kullanan ekranlar, şarj konusu ile ilgili kullanıcılarını sıkıntıya sokabiliyor. AMOLED ekranlar ise arka tenvir kullanmayarak enerjiden ciddi seviyede tutum yapıyor.

Bunun yanı sıra tabii ki AMOLED ekranlar ile öteki monitör teknolojileri içinde imaj kalitesi farkı da mevcut. Bu vaziyet AMOLED vizyonun hem arka tenvir kullanmamasından hem de her pikseli ayrı bir halde aydınlatmasından kaynaklanıyor. AMOLED ekranlar, öteki ekranlara göre daha canlı renkler sunuyorlar.

Bunun haricinde AMOLED vizyonun siyah pikseller mevzusundaki başarısı, bir çok teknoloji meraklısı tarafınca biliniyordur. AMOLED vizyonun siyah px mevzusundaki başarıları da arka tenvir kullanmamalarından kaynaklanıyor.

AMOLED vizyonun ön plana çıkan bir öteki özellikleri de ince olmaları oluyor. Bunun nedeni de arka tenvir kullanmamalarından kaynaklanıyor. Çünkü arka tenvir kullanan ekranlar, ayrı bir katmana gereksinim duydukları için AMOLED ekranlara göre birazcık daha kalın oluyorlar. AMOLED vizyonun bir çok çeşidi mevcut. Günümüzde üst seviye telefonlarda maksimum kullanılan AMOLED monitör çeşidi, Super AMOLED ekranlar oluyor.

Süper AMOLED Ekran Nedir?

Son zaman AMOLED monitör teknolojisinin yanı sıra Süper AMOLED ekranlar da yaygınlaşmaya başladılar. Bundan kaynaklı bu monitör teknolojisini bilmeyen kişiler, Süper AMOLED nelerdir diye merak edebiliyorlar. Süper AMOLED, AMOLED vizyonun bir çeşididir. Bundan kaynaklı AMOLED ekranlar ile Süper AMOLED ekranlar, birbirlerine olabildiğince benzerlerdir.

Süper AMOLED ekranlar, dokunmayı algılayan katmanları ekrana direkt olarak gömülü bir halde üretilmektedirler. Ancak AMOLED ekranlarsa bu katman, ekranın üzerinde yer alacak ayrı bir tabaka şeklinde üretilmektedirler. İki monitör teknolojisi arasındaki tek ayrım budur.

Bu farktan kaynaklı muhtelif kullanım farklılıkları da ortaya çıkmaktadır. Süper AMOLED ekranlarda dokunmayı algılayan katman, ekrana gömülü olduğundan Süper AMOLED ekranlar AMOLED ekranlara göre daha ince olmaktadırlar. Bunun yanı sıra bu katmanın ekrana gömülü olması, Süper AMOLED vizyonun AMOLED ekranlara göre daha canlı görüntülerle hizmet vermesini sağlamaktadır.

Süper AMOLED vizyonun AMOLED ekranlara göre farklarından birisi de yüksek ışıklı ortamlarda kullanması olmaktadır. Süper AMOLED ekranlarda yapıları gereği AMOLED ekranlara göre fer yansıması daha azdır. Böylece fer seviyesinin yüksek olduğu ortamlarda Süper AMOLED ekranları kullanmak daha kolaydır.

Kısacası Süper AMOLED ekranlar ve AMOLED ekranlar arasındaki temel fark, monitör yapılarından kaynaklanmaktadır. Bunun kararında iki monitör teknolojisi içinde muhtelif fonksiyonel farklılıklar ortaya çıkmaktadır. Süper AMOLED monitör mı yoksa AMOLED monitör mı daha iyi sorusunun net bir yanıtı bulunmuyor. Çünkü yapılarından kaynaklı haiz oldukları özellikler, iki ekranın da muhtelif avantajlara haiz olmasını sağlıyor. Bundan kaynaklı iki monitör teknolojisini de kıyaslayarak sizler için makul bulunduğunu düşündüğünüz ekranlara haiz olan cihazları kullanmalısınız.

LCD Ekran Teknoloji Nedir?

AMOLED ekranlar kadar çok kullanılan bir öteki monitör teknolojisi LCD monitör teknolojisi oluyor. Açılımı “Liquid Crystal Display” olan LCD ekranlar, AMOLED ekranlara göre daha fazla alanda kullanılıyorlar. Adından da anlayabileceğiniz gibi bu ekranlar, sıvı kristal ekranlar olarak geçiyorlar. LCD ekranlar, hem çabalama prensibi olarak hem de sunmuş olduğu özellikler ile AMOLED ekranlardan ayrılıyorlar.

AMOLED vizyonun arka tenvir kullanmadıklarını belirtmiştik. LCD ekranlar, bunun aksine arka tenvir kullanarak çalışıyorlar. Bunun yanı sıra bu ekranlar, sıvı kristallerden üretiliyorlar. Akıllı telefonlarda genelde IPS LCD ve TFT LCD ekranlar kullanılıyor. Bu iki monitör çeşidi de temelde sıvı kristallerden üretiliyor. Ancak TFT LCD ekranlarda imaj standardını iyileştirmek için TFT teknolojisi yer alıyor.

TFT LCD ekranlar, IPS LCD ekranlara göre daha düşük maliyetlidirler. Bunun yanı sıra IPS LCD ekranlar, TFT LCD ekranlara göre daha iyi imaj kalitesi ve daha azca enerji tüketimi sunuyorlar. Bundan kaynaklı IPS LCD ekranlar daha fazla orta/üst seviye telefonlarda kullanılırken TFT LCD ekranlar ise giriş seviyesi telefonlarda kullanılıyorlar.

LCD Ekran Teknoloji Nedir

IPS LCD vizyonun negatif yönü ise monitör yenileme hızı oluyor. Çünkü IPS LCD ekranlar, öteki monitör teknolojilerine göre monitör yenileme hızı konusu ile ilgili birazcık zayıf kalıyorlar. Tabii ki burada telefon üreticisinin kullandığı teknolojiler de önemli. Örneğin Xiaomi, IPS LCD monitör kullandığı birtakım modellerde 144 Hz monitör yenileme hızı sunarken Apple, iPhone 11 modelinde IPS LCD monitör üstünden 60 Hz monitör yenileme hızı sunuyor.

Bu ekranların, öteki monitör türlerinden değişik olmasının bir öteki nedeni de daha kalın olmaları oluyor. Belirttiğimiz gibi LCD ekranlar, arka tenvir kullanıyorlar. Bunun için bu ekranlarda, ayrı bir tabaka yer alıyor. Bu tabaka da LCD vizyonun öteki monitör teknolojilerine göre daha kalın olmalarına neden oluyor.

LCD vizyonun kalın olması ve daha yüksek performans yayınlayan monitör teknolojilerinin gelişmesi, bu vizyonun kullanımını azaltmaya başladı.

Hangi Ekran Teknolojisi Daha İyi Performans Gösteriyor?

Akıllı telefonlarda sıklıkla kullanılan AMOLED ve LCD monitör teknolojilerinden bahsettik. Bu noktadan sonra akıllı telefon tercihi meydana getirecek kişiler düzgüsel olarak AMOLED ekranları mı yoksa LCD ekranları mı tercih etmeliyim diye düşünüyorlar. Bu problemin cevabı, akıllı telefondan beklenen performansa göre değişiyor. Çünkü belirttiğimiz gibi AMOLED ekranlar ve LCD ekranlar değişik çabalama prensiplerine sahipler.

AMOLED ekranlar, LCD ekranlara göre daha canlı renklere sahipler. Bunun yanı sıra AMOLED ekranlar, enerji tüketimi konusu ile ilgili da LCD ekranlara göre birazcık daha başarılılar. Çünkü AMOLED ekranlar, arka tenvir kullanmadıkları için LCD ekranlara kıyasla daha azca enerji harcıyorlar.

Bunun yanı sıra LCD vizyonun sunmuş olduğu imaj kalitesi, AMOLED vizyonun sunmuş olduğu imaj kalitesine göre daha gerçekçidir. Yani AMOLED ekranlara bakmış olduğunuzda görüntülerin realist olmadığını kolaylıkla belirleme edebilirsiniz. Ancak LCD ekranlar, bu hususta daha başarıdırlar. Çünkü LCD ekranlar, her ne kadar AMOLED ekranlara göre canlı renklere haiz olmasalar da daha realist renklere sahipler.

Son olarak vizyonun kalınlığı ve inceliği, cihazların da kalınlık ve inceliklerini etkiliyor. Bundan kaynaklı kalın ekranları kullanmayı sevmeyen kişiler için LCD ekranlara haiz cihazları tercih etmek pek de doğru bir tercih olmayacaktır. Çünkü LCD ekranlar, çabalama prensiplerinden kaynaklı birazcık kalın bir yapıya sahiptirler. Bunun yanı sıra AMOLED ekranlar ise LCD ekranlara göre daha incedirler. Bu yüzden monitör kalınlığı, sizin için mühim bir kriterse LCD ekranlara göre daha ince olan AMOLED ekranları tercih etmenizi öneri ediyoruz.

Her ne kadar yazımızda sıklıkla akıllı telefonlar üzerinde dursak da AMOLED ve LCD vizyonun bir çok teknolojik cihazda kullanıldığını hatırlatmakta yarar var. Bu yüzden belirttiğimiz kriterleri, rastgele bir aygıt üstünden AMOLED mi LCD monitör mı diye düşünürken değerlendirebilirsiniz.

AMOLED Ekran Nedir: Genel Değerlendirme

Genel olarak baktığımızda AMOLED monitör teknolojisinin günümüzde maksimum kullanılan monitör teknolojilerinin başlangıcında geldiğini söyleyebiliriz. Birçok teknolojik aygıt üreticisi, AMOLED vizyonun sunmuş olduğu performanstan kaynaklı cihazlarında bu monitör teknolojisini kullanmayı tercih ediyor.

AMOLED ekranlar, temelde arka tenvir kullanmıyorlar. Bu özellik, AMOLED vizyonun daha azca enerji masraflarını sağlıyor. Ayrıca AMOLED ekranlar, arka tenvir kullanmamaları vasıtası ile siyah pikseller başta olmak suretiyle imaj kalitesi bakımından ön plana çıkıyorlar. Çünkü bu ekranlar, öteki monitör teknolojilerine göre daha canlı renkler sunuyorlar.

AMOLED ekranlar, bir çok monitör teknolojisine göre daha ince olmalarıyla da ön plana çıkıyorlar. Bu sayede kalın ekranları kullanmayı sevmeyen teknoloji kullanıcıları, monitör tercihlerini AMOLED ekranlardan yana kullanıyorlar.

AMOLED ekranlar kadar tanınmış olan bir öteki monitör teknolojisi de LCD ekranlar oluyor. LCD ekranlar, AMOLED vizyonun yanı sıra arka tenvir kullanıyorlar. Bundan kaynaklı bu ekranlar, AMOLED ekranlara göre daha realist renkler sunuyorlar. Ancak LCD ekranlar, imaj canlılığı konusu ile ilgili AMOLED ekranlar kadar etkin değiller.

Amoled Ekranlar mı LCD Ekranlar mı

Genel olarak teknoloji sektöründe TFT ve IPS LCD vizyonun kullanıldığını görüyoruz. IPS LCD ekranlar, sundukları imaj kalitesi bakımından TFT LCD ekranlara göre daha başarılılar. Bundan kaynaklı teknoloji üreticileri, orta ve üst seviye cihazlarında IPS LCD ekranları kullanmayı tercih ediyorlar. Bunun yanı sıra maliyeti azaltmak isteyen üreticiler ise giriş düzeyi cihazlarında TFT LCD ekranları kullanıyorlar.

LCD ekranlar, enerji kullanması konusu ile ilgili da AMOLED ekranlardan ayrılıyorlar. LCD vizyonun arka tenvir kullanmaları, AMOLED ekranlara göre daha fazla enerji kullanmalarına yol açıyor. Bundan kaynaklı şarj mevzusuna ehemmiyet veren kişilerin LCD ekranları tercih etmeleri pek doğru olmayacaktır. Bunun yerine bu kullanıcıların, AMOLED ekranları tercih etmeleri daha doğru oluyor.

Sizler için hazırladığımız AMOLED monitör rehberimiz burada sona eriyor. Bu rehberimizde sizler için temelde AMOLED monitör nelerdir sorusuna yanıt vermeye çalıştık. Bunun yanı sıra bir öteki tanınmış monitör teknolojisi olan LCD monitör teknolojisine de değindik. Son olarak bu iki monitör teknolojisini karşılaştırarak hangi monitör teknolojisinin daha ön plana çıktığından bahsettik.

Birçok teknoloji gibi monitör teknolojilerinin de geliştiğini düşünecek olursak AMOLED ekranlar, gelecekte kullanıcılarını daha fazla memnun edecek bir performans göstereceklerdir diyebiliriz. Çünkü bir çok şirket, AMOLED ekranlar üstüne muhtelif performans geliştirme projeleri geliştiriyor.

Sizler de AMOLED ekranlar hakkındaki soru ve düşüncelerinizi aşağıdaki yorum bölümünden bizlerle paylaşabilirsiniz.

Önerilen Yazı;  Yeni Facebook Beğeni Emojisi Uçak Nasıl Alınır?

Yorum yapın