Bilgisayarı otomatik kapatma prosedürü iyi mi yapılır? Bu içeriğimizde sizler için PC otomatik kapatma yöntemlerini bir araya getirdik. İçeriğimizde hem Windows hem de Mac cihazlarda kullanabileceğiniz yöntemler yer alıyor. Ayrıca enerji tasarrufu için değişik şekilleri de listemize ekledik.
Bilgisayarınızın otomatik kapatma ayarını yapmak birçok hususta işinize yarayabilir. Örneğin bir indirme prosedürü sonra PC’nizi kapamak için bu komutu kullanabilirsiniz. Buna ayrıca kendinizi limitlemek için de PC’nin kendiliğinden kapanmasını sağlayabilirsiniz.
Bu yöntemlerin dışında doğal ki bilgisayarınızın aleni kalmamasını sağlamak çok mühim olduğundan de otomatik kapatma fonksiyonundan yararlanabilirsiniz. Gereksiz yere uzun saatler süresince cihazın çalışması hem enerji hem de yıpranma olarak size geri dönecektir. Şimdi Windows ve Mac cihazları bilgisayarı otomatik kapatma yöntemlerine göz atalım.
İçindekiler
Windows Bilgisayarı Otomatik Kapatma
İlk olarak Windows ile başlayalım. Windows bilgisayarı otomatik kapatma için iki ana teknik bulunmaktadır. Bunlardan birisi CMD kullanarak shutdown komutunu tetiklemek, öteki ise Görev Zamanlayıcı ile bir fiil ayarlamaktır.
CMD – Shutdown Komutu
Windows bilgisayarınızı shutdown komutu ile kapamak istiyorsanız şu adımları takip etmeniz gerekmekte:
- Başlangıç menüsünü açın ve Çalıştır uygulamasını başlatın. Bunun yerine direkt olarak Windows + R kombinasyonunu da kullanabilirsiniz.
- Daha sonra karşılaştığınız kutucuğa cmd yazın ve Enter tuşuna basın.
- Bu işlemin sonra aşağıda yer edinen komutu Komut İstemi ile çalıştırın.
shutdown -s -t <saniye cinsinden kapanma süresi>
10 dakika sonra kapamak için örnek:
shutdown -s -t 600
Komutu iptal etmek için:
shutdown -a
- İşlem tamamlandıktan sonra Enter tuşuna basın. Bilgisayarınız belirlediğiniz sürenin sonunda kendiliğinden kapanacaktır.

Burada en mühim nokta süreyi saniye cinsinden yazmaktır. Eğer saat cinsinden yazarsanız bilgisayarınızın derhal kapanabileceğini unutmayın.
15 dakika sonra kapamak için 30 dakika sonra kapamak için 1 saat sonra kapamak için 6 saat sonra kapamak için 12 saat sonra kapamak için 1 gün sonra kapamak için |
900 saniye 1800 saniye 3600 saniye 21600 saniye 43200 saniye 86400 saniye |
Görev Zamanlayıcı
Windows cihazlarda bilgisayarı otomatik kapatma için kullanılan bir öteki teknik ise Görev Zamanlayıcı olarak karşımıza çıkıyor. Pek çok otomasyon işlemine imkân elde eden Görev Zamanlayıcı, bilgisayar kapatma konusu ile alakalı da olabildiğince başarılı. Görev Zamanlayıcı ile bilgisayarı kapatma için şu adımları takip etmeniz gerekiyor:
- Öncelikle bilgisayarınızın Başlat menüsünü açın ve Görev Zamanlayıcı programını çalıştırın.
- Daha sonra Temel Görev Oluştur eylemine tıklayın.
- Eyleme istediğiniz bir ad verin ve devam edin. Örneğin bu Otomatik Kapatma olabilir.
- Görevin ne vakit başlamasını istediğinizi seçin. Eğer tek seferlik istiyorsanız Bir kez opsiyonu ile devam edin.
- Görevin başlangıç saati ve tarihini seçin ve devam edin. Seçeceğiniz saat ve tarih bilgisayarın kapanacağı zamanı göstermektedir. Ardından Program başlat seçeneğini tercih ederek eylemi sürdürün.
- Karşınıza çıkacak çubuğa shutdown.exe dosyasını girmeniz gerekmektedir. Bu dosyayı bulmak için Gözat’a tıklayın. Daha sonra C/Windows/System32 klasöründen shutdown.exe dosyasını bulun ve Aç düğmesine tıklayın.
- Bağımsız parametreler ekle kutucuğuna “-s” yazın ve devam ederek oluşturma sürecini tamamlayın.

Bu eylemi oluştururken unutmamanız ihtiyaç duyulan en mühim nokta vazife başlangıç saatini doğru girmektir. Başlangıç saatini bilgisayarın kapanacağı saat olarak ayarlamanız gerekmektedir. Aksi takdire bilgisayarınız vazgeçtiğiniz bir zamanda kapanabilir.
Mac Bilgisayarı Otomatik Kapatma
Tercihini Apple’dan yana kullanan kişiler için de otomatik kapatma yöntemlerini eklemeyi unutmadık. Mac cihazlarda üç değişik teknik ile bilgisayarı otomatik kapatma eylemini gerçekleştirebilirsiniz. Enerji tasarrufu aracı, Almighty ya da Terminal kullanarak bilgisayarı kendiliğinden kapamak mümkün.
Enerji Tasarrufu Aracı
İlk yöntemimiz bilgisayarın Batarya ayarları vasıtasıyla gerçekleştiriliyor. Bunun için şu adımları takip edin:
- Sistem Tercihleri menüsünden Batarya ayarlarına ulaşın.
- Sol tarafta yer edinen Güç seçeneklerinin derhal altındaki Zamanlayıcı opsiyonu ile devam edin.
- Aşağıya doğru oluşturulan menü seçenekleri arasında yer edinen Uyku yerine “Shut Down” seçeneğini işaretleyin.
- Daha sonra zamanlayıcının çalışmasını istediğiniz sıklığı işaretleyin.
- Son olarak bilgisayarın kapanmasını istediğiniz saati seçin ve Uygula düğmesine tıklayın.

Terminal – Shutdown Komutu
Mac cihazlarda bilgisayarı otomatik kapatma prosedürü için kullanabileceğiniz bir öteki teknik ise Terminal ile shutdown komutunu elle girmek oluyor. Bunun için yapmanız lüzumlu adımlar ise şu şekilde:
- Terminal programını çalıştırın.
- Ardından aşağıda yer edinen shutdown komutunu girin.
sudo shutdown -h +<dakika cinsinden kapanma süresi>
"-h" komutunun sonra gireceğiniz süreyi dakika cinsinden yazmanız gerekmektedir. Ayrıca sayıların öncesinde "+" işareti de eklemelisiniz. Örneğin bir saat sonra kapamak için:
sudo shutdown -h +60
Buna ek olarak:
-r komutu ile cihazın tekrar başlatılmasını sağlayabilirsiniz.
-s komutu ile Mac cihazınızın uyku moduna girmesini sağlayabilirsiniz.
- Daha sonra Return tuşuna basın.
- Son olarak Mac cihazınızın şifresini girin ve prosedürü tamamlayın.

Almighty
Mac cihazlarda otomatik kapatma komutunu ayarlamak için kullanabileceğiniz son teknik ise Almighty’dir. Bu yazılımın üçüncü parti bir tatbik bulunduğunu unutmayın. Almighty uygulaması ile bilgisayarı kapamak için şu adımları takip edin:
- Almighty programını çalıştırın ve arama bölümünde “shutdown” komutunu aratın.
- Daha sonra “Schedule shutdown” yazısına tıklayın.
- Ardından dakika ya da saat cinsinden otomatik kapatma süresini ayarlayın. Dilerseniz bir Shortcut oluşturarak bu eylemi derli toplu hale getirebilirsiniz.
- Daha sonra eylemi Almighty üstünden ya da Shortcut ile çalıştırın.
Windows Otomatik Ekran Kapatma
Otomatik olarak bilgisayar kapatmanın yanı sıra tutum için kullanabileceğiniz değişik yöntemler de bulunmaktadır. Bunlardan birisi ise monitör kapatma olarak anlatım edilebilir. Eğer uzun süre süresince bilgisayarınızı kullanmamak suretiyle cihazın başından çoğunlukla kalkıyorsanız monitörü kapamak enerji tasarrufu konusu ile alakalı size destek olabilir.
Windows cihazlarda bilgisayarın ekranını otomatik kapamak için şu adımları takip edebilirsiniz:
- Başlat menüsüne girin ve daha sonra Ayarlar menüsünü açın.
- Daha sonra Sistem ayarlarına girin.
- Windows 11 için Güç ve Pil ayarları kısmına tıklayın. Eğer Windows 10 kullanıyorsanız Güç ve Uyku ayarları ile devam edin.
- Eğer dizüstü bilgisayar kullanıyorsanız şarja takılı ve pil ile çalışırken iki değişik seçenekten faydalanabilirsiniz. Prize takılı ve pil gücünde çalışırken ekranın kapanma süresini seçin. Eğer masaüstü kullanıyorsanız sadece prize takılı seçeneğini görmeniz mümkün.
- Eğer ekranın kapanmasını istemiyorsanız Asla seçeneğini işaretleyebilirsiniz.
Mac Otomatik Ekran Kapatma
Mac cihazlarınızda da monitörü kendiliğinden kapamak mümkündür. Böylece bilgisayarın enerji tasarrufu performansı çok daha bereketli hale gelecektir. Mac cihazlarda monitörü otomatik kapamak için yapmanız lüzumlu adımları ise şöyle sıralayabiliriz:
- Öncelikle Mac cihazınızda Sistem Tercihleri menüsünü açın.
- Daha sonra Masaüstü ve Ekran Koruyucu sekmesi ile devam edin. Ardından Ekran Koruyucu opsiyonu ile prosedürü sürdürün.
- Ayarlarda yer alana “Şu süreden sonra monitör koruyucuyu göster” menüsünden ekranın kapanmasını istediğiniz süreyi seçin.
- Ardından tercih ettiğiniz bir monitör koruyucu seçebilirsiniz. Dilerseniz kendi fotoğraflarınızdan birini ya da siyah bir monitör da kullanabilirsiniz.
- Buna ayrıca dilerseniz monitör kapandığında saati de gösterebilirsiniz.
Mac cihazınızda monitör kapatma prosedürünü monitör koruyucu ile gerçekleştirmek mümkün. Bu nedenle siyah bir monitör yerine dilediğiniz fotoğrafları ya da Apple’ın sunmuş olduğu görselleri kullanabilirsiniz.
Enerji Tasarrufu için Dikkat Etmeniz Gerekenler
İçeriğimizde çoğunlukla bahsetmiş olduğumuz gibi enerji tasarrufu için bilgisayarı otomatik kapatma ve monitör kapatma şekillerinden faydalanmanız ehemmiyet teşkil etmektedir. Bilgisayarı kısa süreli kullanmadığınız vakit ekranın aleni olması küçük da olsa negatif bir tesir yaratır. Ancak bilgisayarın başından uzun süre süresince ayrıldığınızda aleni durması enerji konusu ile alakalı biriken büyük bir etkiye neden olacaktır.
Buna ayrıca dizüstü sisteminizde pil ve prize takılı durumlarının dengesini iyi bir halde sağlamanız enerji konusu ile alakalı destek olacaktır. Sürekli prize takılı olarak kullanmak uzun solukta batarya ömrünü kısaltır. Her ne kadar birtakım bilgisayarlarda cihazın enerjisini artırsa da ısınma konusu ile alakalı da sorunlara yol açabileceğini belirtelim.
Bunun dışında enerji tasarrufu için monitör parlaklığına ve yenileme hızına da dikkat etmeniz önemlidir. Ayrıca bilgisayarınızın donanım parçalarını yoracak programları kullanmadığınız vakit aleni bırakmamanız da küçük fakat müspet etkisinde bırakır sağlar.

PC Otomatik Kapatma: Sıkça Sorulan Sorular
Bir bilgisayarda shutdown komutu hem Windows hem de Mac cihazlarda bilgisayarı otomatik kapatma prosedürünü gerçekleştirmeyi sağlar. Bu komut ile PC’nizin kendiliğinden kapanması için lüzumlu ayarlamaları yapabilirsiniz.
Windows ve Mac cihazlara PC kapatma komutu shutdown olarak bilinmektedir. CMD ya da Terminal’de shutdown komutunu kullanarak bilgisayarı kendiliğinden kapatabilirsiniz.
Eğer shutdown komutunu kullanıyorsanız Windows cihazlardaki komutta saniyeyi değiştirerek süreyi ayarlayabilirsiniz. Mac cihazlarda ise komuttaki dakikayı değiştirerek süreyi ayarlayabilirsiniz. Ayrıca anlattığımız öteki yöntemlerde de tarihi değiştirmeniz ihtiyaç duyulan bölümlere göz atabilirsiniz.
Windows cihazlarda shutdown komutunu iptal etmek için “shutdown -a” komutunu kullanabilirsiniz. Buna ayrıca Mac cihazlarda shutdown komutunu kapatmanın olası olmadığı bilinmekte.

PC Otomatik Kapatma: Genel Değerlendirme
Bu içeriğimizde bilgisayarı otomatik kapatma prosedürü ile alakalı bilmeniz ihtiyaç duyulan mühim detayları aktardık. Hem Mac hem de Windows cihazlarda kullanabileceğiniz yöntemlere ayrıca enerji tasarrufu ile alakalı birkaç ek öneride de bulunduk.
Masaüstü ya da dizüstü sisteminizde enerji tasarrufu sağlamak hem donanımınızın ömrünün uzun olmasını sağlar hem de elektrik tüketiminizi mühim seviyede azaltır. Bu nedenle cihazınızda yapacağınız birkaç küçük ayarlamanın büyük tesiri olacağını söylemek mümkün.
Otomatik bilgisayar kapatma prosedürü ile alakalı soruları cevapladığımız içerik burada sona eriyor. Konuyla alakalı sorularınız aşağıda yer edinen yorumlar kısmından bizimle paylaşmayı unutmayın. Ayrıca içeriğimiz ile alakalı görüşlerinizi de bizlere iletebilirsiniz!