Son zaman yaşanmış olan Cep telefonu patlaması tehlikesine maruz kalmamak için mühim tavsiyeler: Isınan ve şişen bataryaları kullanmayın. Telefonu ya da bataryalı cihazları sıcakta bırakmayın.
Neler Okuyacaksınız? →
Cep Telefonu Bataryaları Neden Patlar?
Uzmanlar cep telefonunuz şarjda iken telefonunuzu kullanmamanızı öneri ediyor. Öyle ki geçtiğimiz günlerde Çin haber ajansı Xinhua ‘da çıkan bir habere göre 23 yaşındaki Ma Ai Lun, çalan akıllı telefonuna yanıt verdiği anda elektrik akımına kapılarak yaşamını kaybetti.
Çin ‘de ki vakaya benzer bir vaka İsviçre’de de yaşandı, İsviçre’de oturan 18 yaşındaki Fanny Schlatter, çalmış olduğu iş zeminin de boya kutularını kamyona taşırken ‘Akıllı telefonu ‘nun cebinde patlaması kararı yaralandı. Ülkemiz de de Zonguldak’ta bomba gibi patlayan cep telefonu bataryası emniyet kamerasına yansımıştı. Bu olaylardan sonrasında akıllı telefonlarda bataryalar hangi durumlarda patlar sorusunu akıllara getirdi. Bir telefon bataryasının ömrü yaklaşık bir yıl. Çoğu yetkili servislerde telefon bataryasının ömrünü ve performansını ölçen kontrol aletleri mevcut bu aletleri kullanarak kontrol edebilirsiniz.
Batarya Patlama Olasılığı Hangi Ürünlerde Görülüyor?
Mobil cihazınızın ya da değişik bir cihazınızın bataryasının patlama olasılığı genelde yan endüstri ürünlerde görüldüğü belirleme edilmiş. Bataryaların patlamasının nedeni ise alakalı cihazların daha ilkin uzman olmayan kişiler tarafınca onarım edilmesi veya aşırı ısıya maruz kalması kararı ortaya çıkmış.
Telefonun batarya ve şarj aletlerinden oluşan orijinal parçalarından rastgele birinin yan endüstri ürünle değiştirilmesi elektronik cihazın sistemini etkiliyor.
Bu değişim bataryaların ısınmasına ya da şişmesine sebebiyet verebiliyor.
Uzmanlar bataryanın patlayacağını daha önceden kestirmek pek olası olmadığını belirtmekte. Ancak yaşanmış olan olaylardan yola çıkarak ısınan ve şişen bataryaların patlama riskinin oldukça yüksek olması ve bu durumda yapılacak ilk iş bataryayı telefondan ayırmak bulunduğunu belirtmekteler. Bu işlemlerden sonrasında ısınan ve şişen bataryaları tekrar kullanılmaması gerektiği konusu ile alakalı uyarılarda bulunmaktalar.
Uzmanlar, “Cam önü gibi güneşin direkt olarak alan bölgelere rastgele bir mobil cihaz içerisinde batarya barındıran hiçbir şeyi bırakmamak lazım.” uyarısında da bulunmaktalar.