Gelecek artık fizyolojik sunucu sunucularına yatırım hazırlamaya gerek olmadığını Bulut Bilişim veya Cloud Computing ile bizlere anlatıyor. Artık eksen buraya doğru kaymaya başladı. Peki nelerdir Bulut Bilişim? Cloud Computing nedir? faydaları nelerdir? Bulut Bilişim Terminolojisinde IaaS, PaaS, SaaS, Hibrid bulut, Konteyner, Kubernetis nedir? sorularının yanıtı yazımızda.
Cloud Computing nedir? Bulut Bilişim Terminolojisi
Cloud Computing vasıtası ile Organizasyonlar, Donanım ve Yazılım Satın alma, Organizasyon içerisinde veri merkezi kurma, Veri Merkezini her daim ayakta tutma ve bu Veri Merkezini yönetebilecek yetkinlikte tecrübeli uzmanları içeriğinde bulundurma gibi maliyetlerden kurtulmuş olur.
Tüm Bu hizmetler Cloud Computing hizmetlerini satan sağlayicilar tarafindan yapilmaktadir. Böylece Bilgi prosedür odasında bulunan Donanım, Yazılım ve uzman şahıs maliyetleri ortadan kalkmakta ve Pozitif kıymet olarak karşimiza çıkmaktadir.
Cloud Computing Sistemlerinde Bulunan Hardware (Donanım) ve Software (Yazılım) katmanlan devamlı olarak güncellenmekte, Performans testlerine doğal olarak tutulmaktadir.
Donanım ve Yazılım bileşenlerinin devamlı aktüel tutulmasi performans bakimindan olabildiğince ehemmiyet arz etmektedir. Standart firma bütçesinin alamayacağı cihazlar bu sistemler içerisinde yer almaktadır. Cloud Computing hizmet saglayıcılarının dünya çapinda değişik lokasyonlarda Datacenter ları bulunmaktadır. Dünya çapında ve gayet fazla sayıda bulunan bu veri merkezlerinde çok düşük ağ rötar süresiyle en iyi performansın katılması sağlanmaktadır.
Cloud Computing Sistemlerinde Bilgi prosedür hizmetleri Self servis ve isteğe bağlı bir halde sunulmaktadır. Bu sayede işletmeler Esnek, Yem Modern yapilar planlayabilmektedir. Bilgi prosedür kaynaklannin sağlayıcı firma internet kullanıcı arayüzü uzerinden anlar içerisinde oluşturabilmesi sistemi yönetenlere olabildiğince hız kazandirmaktadir.
Cloud Computing öncesinde Bilgi prosedür odasinda bulunan Donanım, Yazılım ve lisans kaynaklan efektif bir halde kullamlamamaktaydi. Sistem odası içerisinde alınmış ama atıl durumda bekleyen gayet fazla Donanım, yazılım, lisans kaynaklan yer almaktaydı. Bilgi prosedür odasinda bulunan cihazların yönetimi. raflanmasi, kablolamasi, yenilenmesi gibi iş süreçleri de Bilgi İşlem yöneticilerinin olabildiğince zamanim almaktaydi. Cloud Computing vasıtası ile Donanım, Yazılım ve Lisans kaynakları daha bereketli bir halde ölçeklendirilerek kullanılabilimektedir. Bu sayede Bilgi İşlem uzmanları zamanlarını daha verimll bir halde yönetebilmektedir.
Güvenlik, Cloud Computing Servis saglayıcıların ve bu sistemlerden hizmet alan kullananların üstünde çokça düşünmeleri ihtiyaç duyulan vazgeçilmez başlıklardan biridir. Çoğu Bulut bilişim servis sağlayicisi yeni ilkeler, teknolojiler ve denetimler sunarak verilerimizi, uygulamalanmizi ve altyapılarımızı olasi tehditlere karşı korumamiza destek olacak çözümler üretmektedirler.
Bulut Bilişim Terminolojisi
- Kümeler: Bir bilgisayar kümesi, beraber ve işbirliği içerisinde tek, entegre bilişim deposu olarak çalışabilen, birbiriyle bağlantılı bağımsız bilgisayarlardan ya da sunuculardan oluşan bir topluluktur.
- Konteynerler: En kolay şekilde açıklamak gerekirse, konteyner, yazılımın işletim ortamları arasında taşınmasına imkân tanıyan bir “ambalajdır”. Konteynerler, bir işletim sisteminin orijinal bir sanal eşgörünümünü yaratır ve bir uygulamayı aynı ortamdaki diğerlerinden ayırır. Konteynerler, paylaşılan tek bir işletim sistemi içerisinde bir uygulamanın ayrı eşgörünümlerini çalıştırabilir.
- Kubernetes: Kubernetes, konteynerli iş yüklerinin ve hizmetlerin yönetilmesi için aleni kaynaklı bir platformdur.
- Şirket içerisine karşı firma dışı: Şirket içi, firma içerisinde kurulan ve barındırılan bir çözümü anlatım eder. Özel bulut, bir firmanın kendi veri merkezinde barındırılır. Farklı bir fizyolojik lokasyonda bulunan hususi olarak ayrılmış donanım üstünde barındırılan bir çözüm, firma dışı olarak anılır.
- Sanallaştırma: Sanallaştırma, bir sunucu, masaüstü, depolama aygıtı, işletim sistemi ya da ağ kaynakları gibi bir şeyin sanal (gerçek yerine) sürümünün oluşturulmasını anlatım eder.
- Sanal makine: Sanal makine (VM), sadece ayrı bir bilgisayar gibi davranmakla kalmayan, bunun yanı sıra uygulamaları ve uygulamaları ayrı bir bilgisayar gibi çalıştırma gibi görevleri de yerine getirebilen bir program programı ya da işletim sistemidir. Sanal makineler, genelde bir anasistem ortamında yapılan görevlerden değişik olan muayyen görevleri yerine getirmesi amacıyla yaratılır.
- İş yükü: İş yükü, bir Bulut eşgörünümü üstünde çalıştırmak isteyeceğiniz ayrı bir kabiliyet ya da bir miktar iştir. Örneğin, bir Web sitesinin sunulması ya da bir Hadoop düğümünün çalıştırılması, iş yüklerine misal gösterilebilir.
Bulut nedir? Bulut hizmetleri ne kadara ayrılır?
Bulut “Bulut”, bulut bilişimde “İnternet” için kullanılan bir benzetmedir ve bu bağlamda bulut bilişim ifadesi, bir tür İnternet tabanlı bilişim anlamına gelir.
Bulut hizmetleri, Bulut tabanlı hizmetler, kullanıcılara İnternet üstünden isteğe bağlı olarak sunulan uygulamaları, hizmetleri ya da kaynakları anlatım eden bir terimdir. Buna IaaS, PaaS, SaaS, depolama vs. dahildir.
- Özel bulut: Özel bulut, sadece tek kuruluş için işletilen ve kuruluş ya da bir üçüncü şahıs tarafınca yönetilen firma içerisindeki ya da dışındaki bir bulut altyapısıdır.
- Genel bulut: Genel bulut, genel halka ya da büyük bir sanayi grubuna açıktır ve bulut hizmetleri satan bir kuruluşa aittir.
- Hibrit bulut: Hibrit bulut, birbirinden ayrı olan, ama verilerin ya da uygulamaların taşınmasına imkân tanıyan teknoloji vasıtasıyla birbirine bağlı olan geleneksel BT ile genel ya da hususi (veya her ikisi) bulutlardır.
- Çoklu bulut: Çoklu bulut, çok sayıda genel bulutun kullanılmasını anlatım eder. Kuruluşların muhtelif genel bulutlardan muayyen hizmetleri seçmelerine imkân tanıyan bir stratejidir. Bir diğer deyişle çoklu bulut, IBM Cloud, Amazon Web Services ve Microsoft Azure gibi genel IaaS ortamlarının bir bileşimini anlatım eder ve şirketlerin rastgele bir bulut sağlayıcısına bağlı kalmaktan kaçınmasına imkân tanır.
Alınan bulut hizmetleri ise 3 değişik şekilde kategorilendirilir.
- Hizmet Olarak Sunulan Altyapı (IaaS)
- Hizmet Olarak Sunulan Platform (PaaS)
- Hizmet Olarak Sunulan Yazılım (SaaS)
1. Hizmet Olarak Sunulan Altyapı (IaaS)
IaaS, kurumsal operasyonları desteklemek amacıyla dış kaynak olarak bilgisayar altyapısı sunar. Sunucuları, ağı, işletim sistemlerini ve depolamayı sanallaştırma teknolojisi vasıtasıyla ihtiva eder ve bu da bütün bunların bakımını fizyolojik olarak yapma ya da bu tarz şeyleri idare etme gereksinimini ortadan kaldırır.
Bu bulut sunucuları, tipik olarak kuruluşa bir gösterge panosu ya da API vasıtasıyla sağlanır ve IaaS müşterilerine bütün altyapı üstünde tam denetim sağlar.
Startup firmalar ile ufak şirketler, sunucular, depolama ve ağ kaynakları gibi donanımı ve yazılımları satın almak ve kurmak için vakit ve para harcamaktan kaçınmak amacıyla IaaS’ı tercih edebilirler.
2. Hizmet Olarak Sunulan Platform (PaaS):
Hizmet Olarak Sunulan Platform (PaaS), ağırlıklı olarak programlar için kullanılırken, bunun yanı sıra muayyen yazılımlar için bulut bileşenleri sağlar. PaaS, geliştiriciler için temelde alabilecekleri ve özelleştirilmiş programlar yaratmak amacıyla kullanabilecekleri bir çerçeve sunar. Platform, tipik olarak işletim sistemi, programlama dili yürütme ortamı, veritabanı ve internet sunucusu içerir.
PaaS’yi duyduğunuzda, geliştirme araçlarını, veritabanı yönetimini ve iş analitiğini düşünün. Popüler PaaS örnekleri arasında şunlar yer alır: AWS Elastic Beanstalk, Windows Azure, Heroku, Force.com, Google App Engine ve OpenShift.
3. Hizmet Olarak Sunulan Yazılım (SaaS)
SaaS, yazılımların müşterilere hizmet olarak sunulmuş olduğu bir program devreye alma modelini anlatım eder. SaaS’yi duyduğunuzda,barındırılan abonelik uygulamalarını ya da internet e-postayı düşünün. Google apps, Dropbox, Salesforce, Cisco WebEx, SAP Concur, GoToMeeting buna örnektir.
Ayrıca bakınız
- Sanallaştırma nedir? Sanallaştırmanın Faydaları ve Çeşitleri Nelerdir?