Clubhouse güvenli mi, kullanıcı verilerini sızdırıyor mu?

Geçtiğimiz sene duyurulan Clubhouse, Türkiye’de aşağı yukarı son bir aydır gündemde. Odalar üstünden sesli söyleşi imkanı elde eden uygulama, yalnızca iOS tarafında yer ediniyor ve yeni kullanıcıları davetiyeyle kabul ediyor. Yani sesli toplumsal ağı kullanan kişilerin arkadaşlarına davetiye göndermesi şart. (Clubhouse uygulaması ile ilgili ayrıntılı malumat için buraya tıklayın.)

Ancak kullananların maksimum merak etmiş olduğu konuların başlangıcında ise emniyet geliyor. Özellikle son dönemlerde Facebook, Twitter, Instagram ve WhatsApp gibi platformlarda yaşanmış olan skandallar, güvenlik kısmının ekstra sorgulanmasına niçin oluyor. Peki fakat Clubhouse güvenilir mi, kullanıcı verilerini sızdırıyor mu?

İçindekiler

Clubhouse ne kadar güvenli?

Bloomberg’in aktardığı yeni rapor, hafta sonu süresince kimliği belirsiz bir kullanıcının servisi kırılabildiğini ve konuşmaları dinleyebildiğini belirtiyor. Çin’de bulunduğuna inanılan kullanıcı, uygulamadan ses akışlarını yakalamak için kendi internet sitesini oluşturdu. Şirket kullanıcıyı yasakladı ve gelecekteki yetkisiz erişimi durdurmak için yeni güvenlik önlemleri alınacağını duyurdu.

Stanford İnternet Gözlemevi’nin yayınladığı yeni bir video ise, Çin merkezli Agora şirketinin Clubhouse için arka kapı sağladığını ve kullanıcı hüviyet numaralarını ve söyleşi odası kimliklerini direkt olarak düz metin şeklinde iletildiğini bildirdi. Ne Agora ne de Clubhouse bu konsorsiyum ile ilgili kamuoyuna izahat yapmadı.

Konuyla ilgili izahat yapan Facebook emniyet yöneticisi Alex Stamos, dünyanın rastgele bir yerinde meydana getirilen konuşmalar için Clubhouse’un gizlilik lafı verilemeyeceğini bildirdi.

Clubhouse kullanıcılardan hangi adları istiyor?

Her tatbik gibi Clubhouse da kullanıcılardan bazı erişim izinleri istiyor. Zira uygulamanın çalışabilmesi için hoparlör ve mikrofona erişim sağlaması şart. Bu noktada Gizlilik Politikası kapsamında listelenen izinler şu şekilde:

  • Mikrofon
  • Ağlar
  • Kullanım ve iletişim verileri
  • Sosyal medya ve internet etkinlik verileri
  • Çerezler ve kullanım verileri
  • Konum verileri
  • Kullanıcıların sağlamış olduğu bilgiler

Tabii bu aşamada kullanıcılardan elde edilmiş verilerin iyi mi kullanıldığı da büyük ehemmiyet taşıyor. Gizlilik politikalarında, şahsi verilerin kullanımıyla ilgili detaylar da belirtiliyor. Burada ise hizmet sağlamak ve kişiselleştirmek; yeni ürün ve hizmetleri geliştirmek ya da hesap kimliğini doğrulamak gibi seçeneklere yer veriliyor.

Clubhouse Android uygulaması ne vakit çıkıyor?

Az ilkin de bahsetmiş olduğumuz gibi Clubhouse şimdilik sadece iOS tarafında var. Yani şimdilik App Store üstünden uygulamayı indirmek olası değil. Fakat firma cephesinden gelen haberler Android uygulamasının da yakında sunulacağı yönünde. Hatta mevzuyla ilgili izahat yapan Mopewa Ogundipe adlı geliştirici, Android yanındaki tatbik için çalışmaya başlanacağını bildirdi.