Çok faktörlü kimlik doğrulama nedir, neden önemlidir?

Çok faktörlü hüviyet doğrulama, bulut teknolojilerde giderek daha oldukça kullanılan mühim bir emniyet teknolojisidir. Sistemleri buluta taşımak, şirketlerin artık onları güvenliğini sağlamak için fizyolojik yakınlığa güvenemeyecekleri anlamına geliyor. Bu nedenle, sistemleri fena sonuçlardan güvenliğini sağlamak için ek emniyet önlemlerine gereksinim vardır. MFA (Çok Faktörlü Kimlik Doğrulaması), kullanıcılardan, bilgisayar korsanlarının bruteforce (kava kuvvet) yöntemlerini taklit etmelerini ya da kırmalarını zorlaştıran ek hüviyet doğruluğunu sağlama faktörleri sağlamalarını ister.

İçindekiler

Uyarlanabilir MFA

Uyarlanabilir Çok Faktörlü Kimlik Doğrulama (MFA), kurumsal kaynaklara erişimi kolaylaştırmanın kusursuz bir yoludur. Trafik vakalarından istihbarat kullanır ve fena aktörlerin ihtimalini belirlemek için 3 etkeni birleştirir. E-postanızı istek etmezseniz, uyarlanabilir MFA prosedürü engeller. Uyarlanabilir MFA güvenlidir ve kullanıcı tecrübesini iyileştirecektir.

Bu yeni kimlik doğruluğunu sağlama türü, standart 2FA’dan daha güvenlidir ve birden fazla avantajla beraber gelir. Risk profilinizi değerlendirmek ve hüviyet doğruluğunu sağlama gereksinimlerinizi ihtiyacınıza uyacak şekilde değiştirebilmek için yapılandırılabilir. Bu, daha sezgisel bir tecrübe sağlamak için hüviyet doğruluğunu sağlama sürecinizi özelleştirebileceğiniz anlamına gelir. Ayrıca, uyarlanabilir MFA’yı sadece kullanıcıya gereksinim duyduğunda soracak şekilde yapılandırabilirsiniz.

Uyarlanabilir Çok Faktörlü Kimlik Doğrulama, emniyet ihtiyaçlarını kullanıcı deneyimiyle dengelemek için bağlamsal detayları ve iş kurallarını kullanır. Genellikle Çok Faktörlü Kimlik Doğrulama ve Tek Oturum Açma çözümleriyle beraber kullanılır. Dolandırıcılık ihtimalini azaltarak dolandırıcılık ve hüviyet hırsızlığını önlemeye destek olur.

Uyarlanabilir MFA, hüviyet doğruluğunu sağlama faktörlerini değişik risk seviyelerine uyacak şekilde ayarlayarak kullananların gereksinim duyduğu çabayı en aza indirebilir. Ayrıca, güvenliği en üst düzeye çıkarırken yetkisiz celse açma girişimlerinin sayısını azaltmaya da destek olur. Teknoloji, lüzumsuz yetkilendirme gereksinimlerinin sayısını azaltır ve kullanıcı memnuniyetini artırır.

Konum tabanlı MFA

Konum tabanlı MFA, bir kullanıcının kimliğini ve hizmetlere erişimi doğrulamak için coğrafi konum ve IP adresi bilgilerini kullanan iki faktörlü bir hüviyet doğruluğunu sağlama türüdür. Hesaplara yetkisiz erişimi engellemek için kullanılabilecek kıymetli bir hüviyet doğruluğunu sağlama faktörüdür ve parolalar ve öteki hüviyet doğruluğunu sağlama faktörleriyle beraber çalışabilir. En sıklıkla online işlemlerin güvenliğini çoğaltmak için kullanılır. Bu tür hüviyet doğrulamasını mobil programlar ve internet programları için kullanabilmeniz mümkün ve hususi ağlar için de uygundur.

Konum tabanlı MFA, uzaktan çalışmanın artmasıyla beraber daha azca yaygındır. Bir telefonun GPS işlevinin kullanılması, konum tabanlı MFA çözümüne bir örnektir. Bir cihaza ya da hesaba yetkisiz erişimi engellemede etkilidir, fakat öteki seçenekler kadar güvenilir değildir. Uyarlanabilir hüviyet doğruluğunu sağlama ve konum tabanlı MFA, artıları ve eksileri olan iki tür hüviyet doğrulamadır.

Uyarlanabilir MFA, emniyet risklerini ve kırmızı bayrakları belirlemek için bağlamsal, coğrafi ve davranışsal verileri kullanır. Bir tehdit aktörü tarafınca istismar edilebilecek kırmızı bayrakları belirleyebilir ve titiz bilgilere erişmelerini engelleyebilir. Ayrıca, kullananların davranışlarını değerlendirerek ve bu verileri risklerini daha iyi idrak etmek için kullanarak kuruluşların emniyet risklerini belirlemelerine destek olur.

Konum tabanlı MFA, mobil cihazlarda problemsiz MFA hüviyet yönetimine imkân tanır. Kullanıcı, biyometrik ya da vakit kutulu bir sertifika kullanarak konumlarını belirleyebilir ve bu, güvenilir bir ağ bağlantılı MFD kullanılarak uygulanabilir.

Biyometrik MFA

Biyometrik Çok Faktörlü Kimlik Doğrulama (Biyometrik MFA), çoğu vaziyet için harika bir emniyet çözümüdür. Bunlara sınır geçişi, göçmenlik ve sıhhat tesisleri dahildir. İşyerlerinde işçi tanımlama ve ziyaretçi yönetimi için de kullanılabilirler. Bu tür çözümler, gelişmiş bir kullanıcı tecrübesi sağlarken güvenliği artırmanın da harika bir yoludur. Bununla birlikte, biyometrinin en büyük dezavantajlarından biri, yüksek CAPEX maliyetleridir.

Bu emniyet özelliği, kullananların bir hesabın arkasındaki kişinin söyledikleri şahıs olmasından emin olmalarını sağlar. Güvenlik sistemi, kimliklerini kanıtlamadıkça asla kimsenin hesabına erişmesine izin vermeyecektir. Bu, hesaplarına erişmek için minimum iki değişik etken sağlamaları gerektiği anlamına gelir. Ne kadar oldukça etken kullanırsanız, bekleyebileceğiniz emniyet düzeyi o denli yüksek olur.

Biyometrik hüviyet doğrulama rastgele bir sayıda cihazda gerçekleştirilebilir. En tanınmış formlardan biri parmak izi hüviyet doğrulamasıdır. Parmak izi görüntüsünün, bir kişinin görüntüsünü saklayan bir şablonla karşılaştırmasını içerir. Diğer hüviyet doğruluğunu sağlama yöntemleri, bir kullanıcıyı tarif etmek için aygıt tabanlı biyometri ya da push belirteci hüviyet doğrulamasını kullanır.

Biyometrik Çok Faktörlü Kimlik Doğrulama, bir kullanıcının şahsi bilgilerini ve finansal bilgilerini bilgisayar korsanlarına karşı koruyabilir. Ayrıca teknoloji, toplumsal medya hesaplarını koruyabilir ve PayPal’ı siber suçlardan koruyabilir.


İlginizi Çekebilir
Şifrelerin güvenilir olup olmadığı iyi mi öğrenilir?