Devlet Bankaları Hangileri? Devlete Ait Tüm Bankalar

Makalede Neler Var

Devlet Bankaları Hangileri? Devlete Ait Tüm Bankalar; En oldukça kullanılan devlet bankaları hangileri diye çoğu kullanıcı tarafınca merak edilmektedir. Yaşadığımız çevrede çoğu bankanın şubesini ya da para çekme makinesini (ATM) görmekteyiz. Bu nedenle aşağı yukarı her yerde bankaların etkinlik gösterdiğini biliyoruz. Çevremizi incelediğimizde, yaşadığımız bölgelerde maksimum bulunan 3 bankayı şöyle sıralayabiliriz: Ziraat Bankası, İş bankası, Vakıfbank. Peki, acaba bu bankalar devlete mi ait? Başka devlet bankaları var mı? Faaliyetleri neler? Bu ve bunun gibi çoğu problemin yanıtını yazımızda bulabilirsiniz.

Ülkemizde her devlette olduğu gibi devletin direkt olarak ya da bilvasıta yönden tesir etmiş olduğu bankalar bulunmaktadır. Bu bankalar değişik alt başlıklar altında sınıflandırılmaktadır. Bunlar: Kamu mevduat bankaları, amme katılım bankaları, kalkınma ve yatırım bankalarıdır. Genel olarak tanımadığımız bu bankaların tümü vatandaşlara ihtiyaç, araba, mesken gibi çoğu kredi imkanı ya da kredi kartı kolaylığı sağlamaktadır. Kredi kartı ya da kredinin yanısıra değişik bankacılık hizmetlerini de vatandaşa sunmaktadır.

Yukarıda bahsetmiş olduğumuz bankacılık hizmetleri için BDDK tarafınca alınan kararlar doğrultusunda ürem oranları aynı olmak zorundadır. Çevremizdeki çoğu bankada ürem oranları farklılık gösterse de, bunlara kredi kartı taksit sayısı, kredi vadeleri, geliri göre kredi limitlerini de aynı olmasının zorunluluğu bulunmaktadır. Fakat gene de bankalar incelendiğinde devlete ait olan bankalar öteki bankalara göre daha düşük faizli kredi imkanını vatandaşlarına sunmaktadır.

Halk Bankası Müşteri Hizmetlerine Direk Bağlanma

Devlete Ait Bankalar Hangisi 2023

Devlete ait bankaların değişik adları bulunmaktadır. Kamusal sermayeli bankalar ya da amme bankaları ismi ile de devlet bankaları bilinmektedir. Kamusal sermayeli bankaların bile birtakım pay oranlarının halka aleni bulunduğunu bilmekteyiz. Kamu bankalar ile alakalı azca oldukça malumat edindiğinizi varsayıyoruz. Peki, devlet bankaları içinde hangi bankaların bulunduğuna beraber bir göz atalım.

  • Ziraat Bankası
  • Vakıfbank
  • Türkiye İller Bankası
  • Türkiye Halk Bankası
  • Türk Eximbank
  • Ziraat Katılım Bankası
  • Vakıflar Katılım Bankası
  • Türkiye Kalkınma Bankası
  • Fona Devredilen Bankalar (TMSF Bankaları)

En İyi Devlet Bankası Hangisi

En iyi devlet bankası hangisi sorusuna yanıt vermek gerek görülürse Devlete ait olan bankaların çabalama prensibi aynı olmasından Devlete ait olan bankalar ile çalışmak isteyenler Ziraat Bankası, Vakıf Bank veya Halk Bankası devlete ait en iyi bankalar diyebiliriz.

Ziraat Bankası Devletin Mi

Hemen derhal her yerde şubesi ya da para çekme makinesi bulunan Ziraat bankası, çoğu şahıs tarafınca devlete ait olduğu bilinmektedir. Vatandaşların hizmetlerini yakında takip etmiş olduğu bir banka olan Ziraat bankası, müşterilerine çoğu hizmeti bir arada sunmaktadır. İhtiyaç, konut, otomobil gibi kredi türleriyle çoğu bankaya göre makul ürem payı ile müşterilere makul kredi imkanı sunmaktadır. Halk içinde güvenilen bankalar içinde olan Ziraat bankasının 1741 adet şubesi bulunmaktadır.

Köklü bankalardan biri olan Ziraat bankasının tarihine gelin beraber göz atalım. Ziraat bankası vatandaşlarına 1863’den bu yana hizmet vermeye devam etmektedir. Osmanlı zamanında oluşturulan Ziraat bankası, “Memleket Sandıkları” ismi ile o dönemde anılmaktadır. Günümüze kadar isim değişikliği yaparak gelmiş olan bu köklü banka, ülkemizdeki devlet bankalarının içinde yerini almaktadır. Ziraat bankasının merkezi Ankara’da bulunmaktadır.

Türkiye Halk Bankası Devlete Mi Ait

Yine Ziraat bankası gibi çoğu yerde şubesi ya da para çekme makinesi bulunmaktadır. Türkiye’nin her yerinde hizmet veren Halk bankası, sizlerin de bilmiş olduğu suretiyle devlet bankaları içinde yerini almaktadır. Halk bankasının kuruluş amacı hususi bankalara yol göstermek ve İdeal faizlerle kredi vererek endüstri ve ticarete katkı sağlamaktır. Uygun ürem oranlarla kredilerini halka sunan Halk bankası, günümüzde öteki bankaların sağlamış olduğu gibi çoğu krediyi de müşterilerine sağlamaktadır. Konut, araba, gereksinim ve öteki finansman ürünlerinde makul ürem oranlarıyla müşterilerinin kredi vadelerini belirlemelerini sağlar. Türkiye’de Halk bankasının 989 adet şubesi bulunmaktadır.

Türkiye Vakıflar Bankası (Vakıfbank) Devletin Mi

Turuncu rengiyle çevremizde dikkatimizi çeken devlet bankalarından bir tanesidir. Vakıfbank öteki bir adıyla Türkiye Vakıflar Bankası, Adnan Menderes döneminde oluşturulan bankalar arasındadır. Adnan Menderes’i önderliğinde 1954 senesinde kurulan Türkiye Vakıflar Bankası, müşterilerine günümüzde makul ürem oranları sağlamaktadır. Bütün bankaların müşterilerine sunmuş olduğu gibi konut, taşıt ve gereksinim kredisi gibi kredileriyle finansman ürünlerini sağlamaktadır. Türkiye’de köklü devlet bankalarından biri olan Vakıfbank’ın ülkemizde 948 adet şubesi bulunmaktadır.

Türkiye İller Bankası Kime Ait

Türkiye İller Bankasını daha önceden duymamış olabilirsiniz. Çünkü İller bankası, amme bankaları içinde hizmet veren bir bankadır. Farklı bir dil ile bahsetmek gerekirse; İller bankası halka değil, İl Özel İdareleri ve belediye gibi amme kuruluşlarına kredi desteği elde eden bankadır.

Türk Eximbank Devletin Mi

Türk Eximbank gene oldukça duymadığınız bankalar içinde yerini almaktadır. Türk Eximbank öteki bir adıyla Türkiye İhracat Kredi Bankası olarak 1987 senesinde kurulmuştur. Ülkemizin ihracatını çoğaltmak amacıyla kurulan bankalar içinde yerini alan Türkiye İhracat Kredi Bankası, amme bankaları içinde yerini almaktadır. İnternet sitesinden detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

Türkiye Kalkınma Bankası Devletin Mi

Devlet bankaları içinde yerini alan Türkiye Kalkınma Bankası, 1975 senesinde kurulmuştur. Karar Hükmünde Kararname (KHK) ile kurulan Türkiye Kalkınma Bankası, devlet endüstri ve işçi yatırım bankası olarak bilinmektedir. Türkiye Kalkınma Bankası kalkınmaya yardımcı için kurulmuş bir bankadır. Bu banka dış kurumlarla müzakere ve anlaşmalar yapmış olduğu bilinmektedir.

Devlete Ait Katılım Bankaları

Ziraat Katılım Bankası ve Vakıflar Katılım Bankası devlete ait katılım bankalarıdır. Yani devlete ait bankaların alt hizmeti olarak bu bankalar değerlendirilebilir. Peki, katılım bankalarının farkı nedir? Aslında son zaman katılım bankalarının adını sıkça duymaktayız. Katılım bankaları, faizsiz kredi imkanı ile İslami şartlara makul bir halde kredi kullanmanızı sağlamaktadır. Bu katılım bankaları vasıtası ile İslami şartlara makul bir halde mesken ya da vasıta alımı gibi işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Ayrıca kredi kartı ve sigortacılık gibi bankacılık işlemlerinizde katılım bankalarından gerçekleştirebilirsiniz.

Vakıf Katılım Bankası Devletin Mi

Anonim bir firma olan Vakıf Katılım Bankası, 2015 senesinde 805 milyon TL ana para ile kurulmuştur. Bankanın büyük bir bölümü (yani %99’luk sermayesi) Vakıflar Genel Müdürlüğüne aittir. Geri kalan %1’lik ana para ise Beyazid Han-I Sani Vakfı, Mahmud Han-I Evvel Bin Mustafa Han Vakfı  ve Murat Paşa Bin Abdulsselam Vakfı’na eşit olarak dağıtılmıştır.

Ziraat Katılım Bankası Kime Ait

Ziraat Bankasının alt hizmetleri içinde bulunan ve ülke genelinde 45 şubesi bulunan Ziraat Katılım Bankası devlet katılım bankaları arasındadır. 2015 senesinde 675 milyon TL sermayesi ile kurulmuştur. Bankada ilk hesap açtıran şahıs Recep Tayyip Erdoğan’dır.

TMSF Bankaları

Fona devredilen bankalar (TMSF Bankaları) Birleşik Fon Bankası ve Adabank olmak suretiyle 2 tanedir. TMSF Bankaları bankadaki yolsuzlukları önlemek amacıyla kurulmuştur. Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), tutum sahiplerinin haklarını korumaktadır. Ayrıca yolsuzluk yaptıkları belirleme edilen bankalar bu fona dahil edilmektedir. Fona dahil edilen bankalar devlete bağlı olarak hizmetlerini sürdürmeye devam etmektedir.

Türkiye İş Bankası Devlet Bankası Mı

Türk İş Bankası devlet ait olmayan hususi bankalardan biridir. İş Bankası devlet bankası olmamasına devlet bankaları ile yapmış olduğu kampanyalar ile yarışır hale delmiştir. İş Bankası hususi bankalardan biridir.

Sizlere bu yazımızda Devlet bankaları hangileri ve devlet ait bankalar ile alakalı malumat vermeye çalıştım. Aklınıza takılan soruları yorum bölümüne yazabilirsiniz.

 

Ziraat Bankası Devlete mi Ait?

Ziraat Bankası Devlet bankalarından biridir.

En Çok Tercih Edilen Devlet Bankaları Hangileridir?

En oldukça tercih edilen bankalar Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank’tır.

Yazımızı Puanlamak İster misin?