DSLR resim makinesi nedir? Fotoğraf makineleri uzun süredir kullanılıyor gibi gözükse de dünya tarihinde oldukça yeni çıkan mamüller olarak nitelendirmek mümkündür. Bu nedenle günümüzde de gelişmeye süren bu teknolojiye ayak uydurmak pek basit olmayabilir. Belki de bu nedenden çoğu şahıs DSLR resim makinesi nelerdir sorusunu soruyor.
Biz de bu nedenden dolayı sizler için DSLR resim makinesine dair cevapların bulunmuş olduğu bir içerik hazırlamak istedik. Bu içerikte DSLR nelerdir ve iyi mi çalışır gibi soruların cevabını bulabilirsiniz. Ayrıca resim makinesi almayı düşünüyorsanız bu mamüllerin üstünlükleri ve dezavantajlarına da içeriğimizden erişebilirsiniz. Tüm bunlara ayrıca aynasız resim makineleri ve DSLR cihazlar arasındaki farklara da değinmeyi dikkatsizlik etmedik.
Artık cep telefonumuzla bile olağanüstü fotoğraflar çekmek mümkün. Teknolojinin gelişmesiyle bu durumun daha da etkin hale geleceğine kuşku yok. Ancak telefon teknolojilerinin yanısıra resim makinelerinin de geliştiğini unutmamak gerekir. Bu nedenle asla bir telefondan alamayacağınız performansları resim makinelerinden alabilirsiniz. Şimdi sözü uzatmadan DSLR resim makinesi nelerdir sorusunun cevabıyla içeriğimize başlayalım!
İçindekiler
DSLR Nedir?
DSLR ya da Digital Single Lens Reflex kamera (Tr. Dijital Tek Mercek Yansımalı kamera), hem ustalaşmış hem de amatör fotoğrafçılar tarafınca kullanılan bir resim makinesi türüdür. Bir öteki deyişle çoğu fotoğrafçı tarafınca kullanılan DSLR resim makineleri günümüzün en yaygın kameralarındandır.
Bu makinelerin tanınmış olmasındaki en mühim özelliklerden biri dijital olması sebebiyle çoğu fotoğrafı hafızasında depolama kabiliyeti şeklinde açıklanabilir. Ayrıca otomatik odaklanma, fer ayarı gibi özellikler de kullanım kolaylığı açısından DSLR kameraları öne çıkaran unsurlardandır.
Tüm bu öğeleri bir araya getiren DSLR resim makineleri, yüksek kaliteli sahneler soruşturma mevzusu ile alakalı da oldukça başarılıdır. Üstelik direkt olarak gördüğünüz görüntüyü soruşturma mevzusu ile alakalı da DSLR resim makinelerinin başarılı olmasını göz ardı etmemek gerekir.

DSLR kameralardaki “dijital” ibaresi, kameranın fotoğrafları film temelli bir düzenek ile değil sensör ile yakaladığını anlatım etmektedir. Eğer film tabanlı bir kameradan bahsediyor olsaydık direkt olarak SLR bir makine olarak isimlendirmek mümkündü.
Single Lens ya da “tek mercek” ifadesi ise isminden de anlayabileceğiniz gibi kameranın görüntüleri tek lens ile yakalamasını anlatım eder. Çift mercekli kameraların aksine hem görüntüyü görmek hem de yakalamak için tek bir lens kullanılır.
Reflex ya da “yansıma” ibaresi ise kameranın mekanizmasında ayna olduğunu anlatım etmektedir. Kameraya gelen ışıkları direkt olarak optik vizöre iletir. Bu aynalar vasıtası ile fotoğrafçı kamera ile görmüş olduğu görüntüyü direkt olarak soruşturma imkânına erişir.
DSLR kameralar bu üç unsurun bir araya gelmesiyle oluşur. Bir öteki deyişle dijital sensör barındıran tek lensli kameralar bunun yanı sıra aynalı bir mekanizma ile kullanıcılara sunulur. Tabii ki bu cihazların oldukça daha oldukça özelliği bulunmaktadır. Peki bir DLSR resim makinesi iyi mi çalışır?
DSLR Fotoğraf Makinesi Nasıl Çalışır?
Bir DSLR resim makinesi iki ana elementten oluşmaktadır. Bunları lens ve kamera gövdesi olarak anlatım etmek mümkündür. Ayrıca DSLR kameraların mühim özelliklerinden biri lenslerin de değişmesine imkân sağlamasıdır. Yani her ne kadar tek lensli bir mekanizma olsa da kullanılacak lens değiştirilebilmektedir. Hatta ustalaşmış fotoğrafçılar yakalayacakları fotoğrafa göre kullanacakları lensi sık sık değiştirmektedir.
DSLR bir resim makinesi çalışırken ilk ilkin fer kameranın lensine vurmaktadır. Daha sonra lensin içerisinden hareket ederek kameraya doğru yol alır. Kameranın içerisine girdiğinde ilk ilkin ana aynaya çarpar. Bu ayna görüntüyü vizöre yansıtır ve fotoğrafçının görüntüye görmesini sağlar. Vizörün içerisindeki prizmalar da bu hususta yardımcı sağlar.
Eğer kamerada otomatik odaklanma teknolojisi yer alıyorsa lensten giren ışığın bir bölümü ikinci bir aynaya çarpar. Bu aynadan yansıyan fer ise direkt olarak otomatik odaklanma sensörüne ulaşır. Deklanşöre basmadığınız sürece kameranın çalışması bu yolla sürer. Lens hangi yöne bakarsa vizöre de o imaj yansır. Ayrıca bu süreçte asla bir fer görüntülüme sensörüne yansımaz.

Ancak deklanşör düğmesine basar ve bir resim çekmeye karar verirseniz kameranın parçaları harekete geçecektir. DSLR kameralarda deklanşöre basıldığında ayna yukarıya kalkar. Böylece ışığın direkt olarak sensöre kavuşması sağlanır. Böyle bir durumda vizörde de kısa süreli bir kararma görmek mümkündür. Çünkü ayna ışığı yansıtamayacak bir konumdadır.
Sensörün önünde yaran deklanşör mekanizması da tam bu anda açılır. Görüntüyü yakalamaya yardım eden bu mekanizma bir müddet sonra kapanır. DSLR kameralarda bu süreyi ayarlamak da mümkündür. İngilizcesi “shutter speed” olarak anlatılan bu kavram Türkçeye “deklanşör hızı” olarak çevrilmiştir. Görüntü yakalandıktan sonra kamera ilk anlattığımız düzeneğe geri döner.
Görüldüğü suretiyle DSLR resim makinelerinin çabalama prensibi pek de komplike değildir. Tabii ki bu işin arkasındaki mühendisliğin oldukça göz doldurucu olduğunu belirtmekte yarar var. Kullanıcılara basit bir halde resim çekme imkanı yaratan DSLR makineleri bunun gibi çoğu avantaja sahiptir. Peki bu makinelerin öteki üstünlükleri nelerdir?
DSLR Fotoğraf Makinesi Nedir: Avantajları
Bir DSLR resim makinesi kullanıcıya çoğu üstünlük sunmaktadır. Bu nedenle hem ustalaşmış hem de başlangıç seviyesindeki fotoğrafçılar tarafınca tercih edildiğini görmek mümkündür. Üstelik bu nedenler kameraların performansını da mühim seviyede artırıyor.
DSLR resim makinelerinin değişebilir lens özelliği çoğu fotoğrafçının işini mühim seviyede kolaylaştırıyor. Farklı lensler ile yakalamak istediği görüntüyü en uygun şekilde yakalamayı sağladığını da belirtelim. Bunun bilhassa “point-and-shoot” kameralardan en mühim farkı olduğunu söyleyebiliriz.
Hızlı otomatik odaklanma da DSLR kameraları bir adım öne çıkaran nedenler içinde yer alıyor. Odaklanma kabiliyeti bir kamera için can alıcı özelliklerden. Çünkü iyi çalışmaması durumunda bütün çekimi bir işkence haline getirebiliyor. Ancak otomatik odaklanmanın iyi çalışması ile DSLR kameralar bu hususta bir adım öne çıkıyor.
Büyük sensörler de DSLR kameraların üstünlükleri içinde yer alıyor. Bu sensörler vasıtası ile telefonlara ve dieğr resim makinesi türlerine karşı mühim bir fer pozitif yanları sunduğunu belirtelim. Çünkü büyük sensörü vasıtası ile daha oldukça fer yakalıyor. Özellikle düşük fer bulunan ortamlardaki çekimler için DSLR kameralar oldukça uygun. Ayrıca ışığın direkt olarak vizöre kavuşması da görüntüde bir rötar olmasının önüne geçiyor.
Depolama ve aksesuarlar da DSLR kameraların mühim üstünlükleri içinde yer alıyor. Genellikle SD kart desteğine haiz olan DSLR kameralar binlerce resim çekme gücüne sahip. Bu sayede depolama kapasitesini dert etmeden çekim yapmanız mümkün. Seri çekimler için de bu unsurun mühim olduğunu belirtelim. Ayrıca tanınmış bir kamera türü olması cihazlar için üretilen aksesuar sayısını da artırıyor.
DSLR kameraların hem aynasız hem de “point-and-shoot” kameralara kıyasla mühim bir pozitif yanları ise uzun pil ömrü oluyor. Diğer cihazlardan oldukça daha uzun süre süresince DSLR kamera kullanmak mümkün. Bu da pil korkusunun önüne geçen faktörlerden biri.
Gördüğünüz gibi DSLR kameraların çoğu pozitif yanları bulunuyor. Peki bu kameraların negatif yanları asla mi yok? Tabii ki de birtakım dezavantajları da bulunuyor. İçeriğimizin devamında DSLR kameraların dezavantajlarına göz atalım.

DSLR Fotoğraf Makinesi Nedir: Dezavantajları
Her ne kadar çoğu avantaja haiz olsa da DSLR resim makinelerinin de birkaç kusurunu bulmak mümkündür. Tabii ki beklentiniz ve kullanım amacınız doğrultusunda bu dezavantajları göz ardı etmek mümkündür. Yine de öteki kamera türlerine kıyasla dezavantajlarına bakmakta yarar var.
DSLR kameralarda vizöre yansıyan resim tam anlamıyla doğru olmayabilir. Daha ilkin de anlattığımız gibi DSLR kameralar içinde ayna ve prizmalar bulundurur. Bu da ışığın vizöre ulaşana kadar birkaç kez kırılmasına ve yansımasına yol açar. Ayrıca odaklanma için de bir aynanın vazife aldığını belirtmiştik. Bu nedenle aynasız resim makinelerine kıyasla görüntünün birebir aynı olarak yansımaması muhtemeldir.
Dikkate katılması gereksinim duyulan ikinci bir dezavantaj ise DSLR resim makinelerinde bulunan mekanik deklanşördür. Bu deklanşör bunun yanı sıra resim makinesinin meşhur sesinin de oluşmasını sağlar. Ancak bu mekanik yapının ömrü maalesef sınırlıdır. Bu nedenle belli bir kullanım süresi kararında kameranın arızalanması muhtemeledir.
Otomatik odaklanma mevzusu ile alakalı da DSLR kameraların birazcık sorunlu olabileceğini belirtmiştik. Her ne kadar “point-and-shoot” türündeki kameralardan oldukça daha etkin olsalar da aynasız resim makinesinden daha fena bir otomatik odaklanma performansı gösterdiğini söyleyebiliriz.
Belki de uzun süreler süresince boynunuzda taşıyacağınız bu ekipman için mühim bir dezavantaj da ebat ve ağırlıktır. DSLR resim makinelerinin aynalı mekanizması gövdenin daha büyük olmasını sağlar. Aynı zamanda genel olarak bu makinelerin daha ağır olduğunu da söylemek mümkündür. Peki aynasız ve DSLR kameralar arasındaki öteki farklar nelerdir?
DSLR mı Aynasız mı?
Bu üstünlük ve dezavantajların sonra hangi türden bir makine alacağınıza karar verememiş olabilirsiniz. Bu nedenle kısa bir kısacası aynası ve DSLR kameralar arasındaki farklara göz atmakta yarar var. Her iki kamera türünün kendine göre üstünlükleri olduğunu baştan belirtelim.
Pil ömrü mevzusu ile alakalı daha ilkin de belirttiğimiz gibi kazanan DSLR kameralar oluyor. Fotoğraf çekmek için aynalardan yararlanan mekanizma sensörün yani pilin daha azca kullanılmasını sağlıyor. Ayrıca aynasız resim makinelerinin boyutunun daha küçük olması da pil kapasitesine tesir ediyor.
İkinci niçin ise lensler oluyor. DSLR lenslerinin uzun süredir piyasada olduğu bir gerçek. Bu nedenle teknolojinin gelişmesi için daha uzun bir müddet mevcuttu. Tam olarak bu sebeple daha ilkin değindiğimiz aksesuar mevzusu ile alakalı da DSLR kameraların pozitif yanları bulunuyor. Ancak bu farkın vakit içinde kapanacağı tahmin ediliyor.
Fiyat ve çeşitlilik mevzusu ile alakalı da önde olan taraf DSLR resim makineleri oluyor. Özellikle amatör fotoğrafçılar için piyasada daha oldukça giriş düzen DSLR resim makinesi olduğunu söylemek mümkün. En iyi resim makinesi çeşidini belirtmek pek olası olmasa da DSLR resim makinelerinin daha oldukça seçenek sunmuş olduğu bir gerçek.

Boyut mevzusu ile alakalı önde olan taraf ise aynasız resim makineleri olarak belirtiliyor. DSLR resim makinelerinin dezavantajlarında bahsetmiş olduğumuz mekanizma cihazların daha büyük gövdeli bulunmasına niçin oluyor. Öte taraftan aynasız resim makinelerinde böyle bir vaziyet mevzubahis değil.
Hız ve otomatik odaklanma mevzusu ile alakalı da önde olan taraf aynasız resim makineleri oluyor. Daha ilkin dezavantaj mevzusu ile alakalı değindiğimiz mekanizma gene performansta bir kayba niçin oluyor. Aynanın kalkması için bir süreye gereksinim olmayan aynasız kameralar daha süratli resim çekebiliyor. Otomatik odak için de ayna kullanmamaları daha etkin olmalarını sağlıyor.
Kullanıcıya bırakılacak bir karar ise ses oluyor. DSLR resim makinelerinde hepimizin aşina olduğu resim makinesi sesi yer alıyor. Bunun nedeni ise daha ilkin belirttiğimiz gibi deklanşör mekanizması oluyor. Ancak aynasız resim makinelerinde bu ses mevzubahis değil. Eğer tamamiyle sessiz bir resim makinesi kullanmak istiyorsanız tercihinizi aynasız makinelerden yana kullanabilirsiniz.
Genel Değerlendirme
Bu içeriğimizde DSLR resim makinesi nelerdir sorusunun cevabını sizler için ayrıntılı açıkladık. İçeriğimizde DSLR nelerdir sorusunun yanı sıra iyi mi çalışır, üstünlükleri ve dezavantajları nelerdir gibi mevzulara da değinmeyi dikkatsizlik etmedik.
Bununla beraber DSLR nelerdir içeriğimiz sona eriyor. DSLR resim makineleri hakkındaki sorularınız için aşağıda bulunan yorumlar bölümünden bizlere ulaşabilirsiniz. Ayrıca içeriğimiz hakkında yorumlarınızı da bizimle paylaşmayı unutmayın!