En İyi İkinci Dünya Savaşı Oyunları – 2022


Dünya tarihinin kaderini değiştiren İkinci Dünya Savaşı, derhal her insanın ilgisini çekiyor. Savaş ile ilgili yazılan kitaplar, çekilen belgeseller ve filmler olabildiğince etkileyici. Tabii bir de bunun oyun sürümü var. İkinci Dünya Savaşı oyunları, her vakit dikkatleri üstüne toplayan bir yapıya haiz oldu.

Oyun dünyasında tarihi, genel hatlarıyla Assassin’s Creed serisi ile öğrendik diyebiliriz. Fakat mevzu İkinci Dünya Savaşı olunca işler birazcık değişiyor. Bu sefer karşımıza unutulmaz oyunlar çıkıyor. Tabii ki oyun senaryoları birebir reel zamanı işlemiyorlar. Farklı yorumlar ve hikâyeler de mevcut. Fakat genel hatları ile baktığımız vakit bizlere çoğu bilgiyi sunuyorlar.

Hatırlarsanız daha önceden sizlere, En İyi Savaş Oyunları listesini hazırlamıştık. Bu sıralama içerisinde hem İkinci Dünya Savaşı konusunu hem de değişik savaşları ele alan oyunları incelemiştik. Bugün ise sizlere daha hususi bir mevzuyu ele alıyoruz. İkinci Dünya Savaşı oyunları arasında hangileri çok dikkat çekiyor, hangileri olabildiğince iyi bu tarz şeyleri inceleyeceğiz.

Listemizde birbirinden değişik oyunlar var. Bu oyunların kimi eskiyken, kimisi ise yeni. Fakat hepsinin ortak özelliği çıktıkları döneme damga vurmuş olmaları oluyor. Eğer ki İkinci Dünya Savaşı konulu oyunları seviyorsanız ve bu listede yer edinen oyunları derhal hemen oynamadıysanız kesinlikle bir talih verin. Eğer hazırsanız başlayalım.

İçindekiler

Call of Duty II

Savaş oyunları denince akla kesinlikle Call of Duty serisi gelir. Call of Duty serisi içerisinde de çoğu İkinci Dünya Savaşı temasını işleyen oyun var. Zaten daha ilkin Call of Duty Serisi Nereden Nereye Geldi? adlı içeriğimizde bu oyunları ayrı ayrı incelemiştik.

Burada serinin ikinci oyunu olan Call of Duty II oyununu ele alacağız. Oyun 2004 senesinde piyasaya sürüldü. Oyunun hikâyesi gereği Rus, İngiliz ve Amerikan cephelerinde Almanlara karşı savaşıyoruz.

Oyunda 27 değişik bölüm laf konusu. Şu an için gözünüze al gelebilir. Fakat o dönemde bu kadar bölüm sayısı neredeyse devrim yaratan bir yenilikti. Oyunun en hoş yanlarından birisi ise yaralandığınız vakit bir bölgelere saklanmanız ya da siper almanız gerekiyor. Çünkü öyle Rambo gibi koşa koşa savaşmak çok olası değil. Tabii ilk oyuna göre suni zeka da daha zeki olunca öyle tek başınıza kahramanlıklar yapamıyorsunuz.

Çıktığı dönemde oyunun grafikleri olabildiğince iyiydi. Oyunun grafiklerini, günümüzdeki oyunların grafikleri ile karşılaştırmak çok mantıklı olmaz. Bundan kaynaklı oyunu zevk alarak oynayabilmeniz için “Grafikler beni çok etkilemez, ben hikâyeye bakarım.” demeniz gerekiyor.

Sistem Gereksinimleri

Minimum Sistem Gereksinimler Önerilen Sistem Gereksinimleri
İşletim Sistemi: Windows 2000/XP İşletim Sistemi: Windows 2000/XP
İşlemci: Pentium 4 @ 1.4 GHz İşlemci: Pentium 4 @ 3.2 GHz
Ekran Kartı: GeForce GTX 560 / Radeon HD 6850 Ekran Kartı: GeForce GTX 560 / Radeon HD 6850 ya da daha iyisi
RAM: 256MB RAM: 1GB
Depolama: 4GB kullanmak olası alan Depolama: 4GB kullanmak olası alan

Company of Heroes 2

Yine eski bir İkinci Dünya Savaşı oyunu olan Company of Heroes 2, günümüzde hâlâ daha etken oynanan oyunlardan birisi. Eski dediysek Call of Duty II kadar eski değil. Oyun, 2013 senesinde piyasaya sürüldü. Serinin ilk oyunundan 7 yıl sonrasında serinin ikinci oyunu çıktığında oyunun fanları çok heyecanlanmıştı.

Oyunda gene Almanlara karşı savaşıyoruz. Fakat hikâye, bu kadarla sınırı olan değil. Oyunda tabiat şartlarını çok hoş işlemişler. Çünkü sıkıntılı kış şartlarında askerlerinizin yavaş yavaş donarak öldüğüne tanık oluyorsunuz.

Bu arada oyun strateji tabanlı bir oyun. Haritayı yukarıdan görerek ilerliyorsunuz. Yani Call of Duty II’de olduğu gibi birebir savaşın içerisinde değilsiniz.

Bu oyun hem strateji oyunlarını sevenler hem de İkinci Dünya Savaşı konulu oyunları sevenlere çok iyi gelecek. Oyunu derhal hemen oynamadıysanız bir talih verebilirsiniz. Zaten bugün bile oyunu hâlâ etken olarak oynayan bir kesim var.

Sistem Gereksinimleri

Minimum Sistem Gereksinimler Önerilen Sistem Gereksinimleri
İşlemci: 2GHz Intel Core 2 Duo İşlemci: 3GHz Intel i5 4 çekirdekli ya da daha iyisi
Ekran Kartı: 512MB belleğe haiz bir monitör kartı Ekran Kartı: 1GB ya da daha fazlası belleğe haiz bir monitör kartı
RAM: 2GB RAM: 4GB
Depolama: 30GB kullanmak olası alan Depolama: 30GB kullanmak olası alan

Sniper Elite 4

Sniper Elite 4 oyununa daha ilkin Keskin Nişancı Oyuncu Önerileri listemizde yer vermiştik. İkinci Dünya Savaşı döneminde geçen hoş bir oyun. Özellikle Counter Strike gibi oyunlarda devamlı olarak “Bana AWP’yi bi salın!” diyorsanız alın size AWP!

Keskin nişancı olmak öyle basit değil. Bu oyunda esasen bunu çok huzurlu bir halde görebiliyorsunuz. Çünkü Counter Strike Global Offensive oyununda olduğu gibi doğrudan ateş etmek yetmiyor. Rüzgarı, uzaklığı falan hesaplamanız gerekiyor. Sniper olmak birazcık matematik bilgisi talep eder yani.

Oyunun hikâyesi 1943 senesinde İtalya’da geçiyor. Benito Mussolini’yi devirmeye çalışıyoruz. Bir yanda deniz manzarası bir tarafta sizi bekleyen bir hedef. Bu noktada oyunun teması harbiden şaşırtıcı diyebiliriz. Fakat işin en hoş yanı, klasik İkinci Dünya Savaşı oyunları gibi Almanya, Rusya gibi yerlerde sıkışıp kalmıyoruz. Açıkçası İtalya, çok hoş bir alternatif olmuş.

Sistem Gereksinimleri

Minimum Sistem Gereksinimleri Önerilen Sistem Gereksinimleri
İşletim Sistemi: 64-bit Windows 7, 64-bit Windows 8.1 ya da 64-bit Windows 10 İşletim Sistemi: 64-bit Windows 7, 64-bit Windows 8.1 ya da 64-bit Windows 10
İşlemci: Intel CPU Core i3-2100 ya da muadil bir AMD işlemci İşlemci: Intel CPU Core i7-3770 ya da muadil bir AMD işlemci
RAM: 4 GB RAM RAM: 8 GB RAM
Ekran Kartı: AMD Radeon HD 7870 (2GB) ya da NVIDIA GeForce GTX 660 (2GB) Ekran Kartı: AMD Radeon HD 7870 (2GB) ya da NVIDIA GeForce GTX 660 (2GB)
Depolama: 25 GB kullanmak olası alan Depolama: 25 GB kullanmak olası alan

Battlefield V

Battlefield serisi de gene maksimum oynanan savaş oyunları serisinden birisi olarak karşımıza çıkıyor. Burada ele alacağımız oyunu ise Battlefield V olacak. 2018 senesinde piyasaya çıkan oyun, fanlarını olabildiğince sevindirdi.

Çünkü bu oyundan ilkin çıkan çoğu oyun, aslında modern vakit geçiyordu ve oyunun fanları da bu durumdan birazcık rahatsızdı. Neden mi? Zira Battlefield demek İkinci Dünya Savaşı demek.

Oyunun hikâyesi olabildiğince güzel. Oyunun giriş bölümünde üç değişik hikâye ile karşılaşıyoruz. Birisi Norveç’te direnen hanım bir direnişçinin hikâyesi, birisi Fransa ordusuna katılan Afrikalı kardeşlerin hikâyesi ve bir öteki de bir hırsızın İngiliz ordusuna katılma hikâyesi oluyor.

Üç hikâye de değişik temalar üstüne kurulu hoş hikâyeler diyebiliriz. Bunların içerisinde bana kalırsa maksimum dikkat çekeni ise Afrikalı kardeşlerin Fransız ordusuna katılımı oluyor. Çünkü hatırlarsanız sömürge altındaki çoğu kişi, Fransa ordusuna katılarak savaşta can verdi. O dönemde yaşanmış olan bu ve bunun haricindeki ırkçılık mevzularına hoş dikkat çekilmiş.

Oyun 2018 senesinde çıkmış olduğu için görseller doğal listemizde yer edinen ilk oyunlara göre daha iyi. Oyuna bir talih vermenizde yarar var ama gene söylüyorum, Battlefield demek Battlefield 1942 demek.

Sistem Gereksinimleri

Minimum Sistem Gereksinimleri Önerilen Sistem Gereksinimleri
İşletim Sistemi: 64-bit Windows 7, Windows 8.1 ya da Windows 10 İşletim Sistemi: 64-bit Windows 10 ya da sonrası
İşlemci: AMD FX-8350/ Core i5 6600K İşlemci: AMD Ryzen 3 1300X/Intel Core i7 4790
RAM: 8 GB RAM Bellek: 12 GB RAM
Ekran Kartı: NVIDIA GeForce GTX 1050 / NVIDIA GeForce GTX 660 2GB ya da AMD Radeon RX 560 / HD 7850 2GB Ekran Kartı: NVIDIA GeForce GTX 1060 6GB/AMD Radeon RX 580 8GB
Depolama: 50 GB kullanmak olası alan Depolama: 50 GB kullanmak olası alan

Call of Duty: WWII

2017 senesinde piyasaya çıkan oyun, o dönemdeki Call of Duty hayranlarını aşırı sevinçli etmişti. Çünkü öncesinde çıkan saçma sapan oyunlar, o dönemde büyük tepkilere yol açtı. Hatalarından ders çıkartan Activision yetkilileri “Bizim dönüş biletimiz İkinci Dünya Savaşı konulu oyunları üreterek ortaya çıkar.” dedi ve Call of Duty: WWII piyasaya çıktı.

Avrupa’nın yanıp bittiği zamanları ele alan oyun, hikâyesi ile çoğu oyuncunun kalbini yeniden kazanmayı başardı. Fakat bir de memnun edemediği bir kesim laf konusuydu. Neden mi? Çünkü daha önceki oyunlarda yaptıkları ve büyük saçmalık olan o zombileri, gene bu oyuna da yerleştirdiler.

Öyle ya da bu şekilde oyun, İkinci Dünya Savaşı döneminde geçen hoş bir oyun diyebilirim. Bence kendisine bir talih verebilirsiniz.

Sistem Gereksinimleri

İşletim Sistemi: Windows 7 64-Bit ya da daha iyisi
İşlemci: CPU: Intel® Core™ i3 3225 3.3 GHz ya da AMD Ryzen™ 5 1400
Bellek: 8 GB RAM
Ekran Kartı: NVIDIA® GeForce® GTX 660 @ 2 GB / GTX 1050 ya da ATI® Radeon™ HD 7850 @ 2GB / AMD RX 550
Depolama: 90 GB kullanmak olası alan

Hearts of Iron IV

En iyi İkinci Dünya Savaşı oyunları listemize bir strateji oyunu ile devam ediyoruz. İkinci Dünya Savaşı dönemini mevzu alan Hearts of Iron IV ya da HOI4, olağanüstü keyifli bir simülasyon oyunu olarak karşımıza çıkıyor. Üstelik üst seviye strateji unsurlarını da içerisinde barındırdığını belirtmek gerek.

Hearts of Iron IV oynanışı genel hatlarıyla zamanı strateji oyunlarına benziyor demek yanlış olmayacaktır. Özellikle Europe Universalis’in mekaniklerine hakimseniz HOI serisine de aşina olacağınıza kuşku yok. Kaldı ki oyunun tasarımcıları ve geliştiricileri aynı kişilerden oluşuyor.

Paradox Interactive firması tarafınca dünyayı kasıp kavuran Hearts of Iron IV, İkinci Dünya Savaşı dönemini dilediğiniz ülke ile yaşama şansı tanıyor. Dönemin zamanı gelişimleri gerçekleşmeyi sürdürürken istediğiniz ülkenin kaderini değiştirmeniz mümkün. Üstelik bu ülkeler arasında Türkiye’nin de yer aldığını belirtmekte yarar var.

Oyunun başlangıcı için 1936 ya da 1939 yıllarını tercih etmek mümkün. Dileyen oyuncular savaştan birazcık daha ilkin bir tarih seçerek hazırlık yapabiliyor. Ancak doğrudan olarak kaosun ortasına dalmak da bir seçenek. 2016 senesinde çıkışı yapan bu oyun son yılların en iyi İkinci Dünya Savaşı oyunları arasında yer alıyor. Ayrıca oyunun çoğu DLC’si bulunduğunu da belirtmekte yarar var.

Sistem Gereksinimleri

Minimum Sistem Gereksinimleri Önerilen Sistem Gereksinimleri
İşletim Sistemi: 64-bit Windows 7, Windows 8.1 ya da Windows 10 İşletim Sistemi: 64-bit Windows 10 ya da sonrası
İşlemci: AMD FX-4300 / Core i5 750 İşlemci: AMD Ryzen 3 2200G / Intel Core i5 2500K
RAM: 4 GB RAM Bellek: 6 GB RAM
Ekran Kartı: NVIDIA GeForce GTX 470 / AMD Radeon RX Vega 11 / HD 5850 Ekran Kartı: NVIDIA GeForce GTX 570 / AMD Radeon HD 7970 ya da Intel Iris Xe G7
Depolama: 2 GB kullanmak olası alan Depolama: 2 GB kullanmak olası alan

Medal of Honor: Airborne

2000’li yılların başlangıcında İkinci Dünya Savaşı oyunları, çok revaçtaydı. Hatta o dönemde bu işi iyi yapan iki oyun serisi vardı. Birisi Call of Duty öteki ise Medal of Honor. Hangisi daha iyiydi tartışmasına asla girmeyeceğiz zira her ikisinin de olabildiğince iyi yanları mevcut. O nedenle bu bu münakaşa çok lüzumsuz olur.

Oyunun grafikleri, şu anda sizlere çok fena gelebilir. Fakat oyun, çıkmış olduğu dönemde efsanevi grafiklere sahipti diyebiliriz. Şu anda inanın oyunu oynamak isteseniz çöp bilgisayarlar bile oyunu oynatır. Ama oyuna hikâye açısından bakarsak son aşama oyun hoş ve çarpıcı diyebiliriz.

Oyunun en iyi yanlarından birisi ise çok geniş bir tabanca skalasına haiz olması oluyor. Oyunda aklınıza gelebilecek çoğu tabanca mevcut. Bu durum, oyun içerisinde çok kullanımı kolay oluyor. Çünkü sizin mermileriniz bittiği vakit düşmanın silahını alıp çatışmaya devam edebiliyorsunuz. Fakat suni zeka kalitesi için aynı şeyi söylemek çok olası değil. Oyunda bırakın suni zekayı, ortada rastgele bir zeka yok. Fakat buna çok takılmazsanız oyun gayet hoş ilerliyor.

Sistem Gereksinimleri

İşletim Sistemi: Windows XP ya da daha üzerindeki işletim sistemleri
İşlemci: Intel 2.8 GHz ya da daha iyi ya da AMD Athlon 3800 ya da daha iyisi
RAM: 1GB
Ekran Kartı: 128MB belleğe ya da daha iyisine haiz bir monitör kartı
Depolama: 9GB kullanmak olası alan

Sizler için hazırladığımız İkinci Dünya Savaşı oyunları önerilerimiz burada sona eriyor. Sizler de listemizde yer almayan ama yer alması icap ettiğini düşündüğünüz İkinci Dünya Savaşı konulu oyunları, aşağıdaki yorum bölümünden paylaşabilirsiniz.

Önerilen Yazı;  Türkiye’de yıllara göre polis sayıları

Yorum yapın