En iyi RPG oyunlar listemiz ile karşınızdayız! Geçmişten günümüze aktörleri derinden etkilemiş en iyi RPG oyunları sizler için bir araya getirdik. Bu sayede RPG oyunlara merak saran oyuncuların yararlanabileceği bir içerik oluşturdu.
Üstün grafiklere haiz oyunlar her ne kadar oyuncuların tercihi olmaya başlasa da RPG tarafında grafikler ikinci planda kalabiliyor. Elbette ki grafik mühim bir konumda fakat bir oyunun en iyi RPG oyunları arasında yer alması için çok daha mühim nedenler var.
Bugüne kadar RPG tarafında bizleri hangi oyunlar başından kaldırmadı bir bakmak istedik. Geçmişten günümüze çoğu RPG oyun hafızalarımıza kazındı şüphesiz. Ancak bilmeyenler için ‘’En İyi RPG Oyunları’’ listemize geçmeden ilkin RPG nelerdir sorusuna bir bakalım.
İçindekiler
En İyi RPG Oyunları: RPG Nedir?
RPG yani rol yapma oyunları isminden de belli olduğu gibi aksiyonu ve macerayı oyuncuya rol yapma elementlerini kullandırarak sunmuş olduğu oyun türüdür diyebiliriz. Bu oyun türünde karakterimizin ve oyunun akışına neredeyse tamamiyle biz karar veriyoruz. Hatta dış görünüşü konusu ile alakalı bile karakterimiz bizlerden gelecek olan kararlara bakıyor.
RPG oyunları bilhassa diyaloglar üstünden ilerleyen bir yapıya haiz olurlar. Örneğin karakteriniz birisiyle karşılaşınca karşınızdaki şahsa siz iyi mi dilerseniz öyle yanıt verirsiniz. Böylece RPG oyunlar oyunculara müthiş bir serbestlik sunar. Oyuncuların da bu türü sevmesinin kim bilir en büyük nedeni budur. Peki, en iyi RPG oyunları neler?
En İyi RPG Oyunları – 2022
The Witcher 3
RPG dendiğinde kim bilir akla ilk gelen misal olan The Witcher 3 ile listemize kuvvetli bir başlangıç. yapıyoruz. Sahip olduğu grafiklerle ve hikâye sunumuyla ön plana çıkan oyun çoğu oyuncuyu kendine bağlamıştı. Çıktığı dönemde her ne kadar sorunlara haiz olsa da imalatçı şirket CD Projekt aktörleri üzmedi. Güncellemelerle beraber tam halini alan oyun günümüzde en iyi RPG oyunları arasında yer alıyor.
The Witcher 3 çıkışının sonra almış olduğu ek paketlerle de tecrübe süresini artırıyor. Bu sayede, hemen hemen oynamaya başlamamış insanlara dahi adından laf ettiriyor. Böylece, CD Projekt, The Witcher 3 oyunundan müthiş bir gelir elde etmeyi başarmış oluyor.
The Witcher serisi uzun zamandır RPG fanatiklerinin radarında yer edinen oyunlara sahip. Ancak geliştiriciler, The Witcher 3 ile bu çıtayı epey yukarı çekti desek yeridir. Öyle ki oyun senenin oyunu ödülüne bile layık görüldü. Hatta bu alanda nam salmış Skyrim ile benzer yorumlar aldığını söylemek mümkün.
Öte yandan, gelirlerin büyük bir bölümü Cyberpunk 2077 oyunu için ayıran şirket aynı başarıyı Cyberpunk 2077’de yakalayamadı. Her ne kadar ilk sırada bir RPG oyunu olarak tanıtılsa da Cyberpunk 2077 çıkışında bize pek de o tecrübesi yaşatmadı. Yine de ilerleyen dönemlerdeki güncellemeler ile iyi bir RPG oyunu haline geldiğini söylemek mümkün.

The Elder Scrolls V: Skyrim
En iyi RPG oyunları listemizde bulunması ihtiyaç duyulan bir öteki imal ise kuşkusuz Skyrim oluyor. Uzun seneler süresince adından laf ettiren hatta yeni nesil konsollarda bile satışa sunulmaya süren Skyrim, Bethesda tarafınca geliştirildi.
Oyunun çevrimiçi bir sürümü de bulunuyor. Ancak tek oyunculu sürümü ile çoğu RPG oyuncusunun gönüllerini fethetmeyi başardı desek yeridir. İlk olarak 2011 senesinde çıkmış olduğu düşünülürse günümüzde hala en iyi oyunlar arasında kalması takdire şayan.
Açık dünya bir RPG oyunu olan Skyrim, oyunculara ebedi bir kainat vadediyor. Ayrıca modlar ile beraber bu evrenin reel anlamda ebedi bulunduğunu belirtmekte yarar var. Çünkü oyundaki mod desteği vasıtası ile oynanış süresi katlarca artıyor.
Başlangıçta kendi karakterinizi tasarladığınız Skyrim’de neredeyse istediğiniz her şeyi yapabileceğiniz bir serbestlik laf konusu. Ayrıca büyüler, savaşlar ve ejderhalarla dolu bu kainat sizi kendisine fanatik bırakacak diyebiliriz. Oyunla alakalı en negatif tenkit ise devam oyununun hala piyasaya çıkmamış olması.
Elden Ring
Belki de listemizdeki en yeni yapımlardan birisi olan Elden Ring ile en iyi RPG oyunlarına göz atmayı sürdürüyoruz. Bu oyunu en iyiler arasında değerlendirmemizin mühim bir nedeni ise geliştirme kadrosunda bulunan adlar oluyor. Özellikle hikayesi ve akıcılığı oyunu oynamak için kafi sebepler sunuyor diyebiliriz.
Oyunun yazarı olarak vasıflandırılan isim George R. R. Martin yani Game of Thrones serisinin yazarı oluyor. Buna ayrıca oyunun yönetmenliğini Hidetaka Miyazaki üstleniyor. Bu ikilinin birlikteliğinden çıkmış bir öykü ise en iyi RPG oyunlarından biri olan Elden Ring ile oyunculara sunuluyor.
FromSoftware tarafınca tasarlanan bu imal yeni nesil konsollarda ve bilgisayarda oynanabiliyor. Ayrıca Dark Souls seviyesinde bir güçlük sunduğunu da belirtmekte yarar var. Buna ayrıca oyunun sunulmuş olduğu atmosfer de sizi öteki diyarlara götürecek demek mümkün.
Horizon Zero Down
Yeni bir oyununun geleceğini öğrendiğimiz Horizon Zero Down çıkış yapmış olduğu tarihte PS oyuncularına deva gibi gelmişti. Harika olmasıyla beraber enteresan vakalara şahit olduğumuz bir aleni dünyada vakit geçirdiğimiz bu oyunda bizleri çoğu robot karşılıyor. Bu robotlar RPG deneyimiyle beraber oyunculara müthiş bir aksiyon sunma konusu ile alakalı da oyunu geride bırakmıyor.
Oyunun PC sürümünün çıkmasıyla da beraber Horizon Zero Down büyük bir kesime ulaşmaya başardı. Özellikle aleni dünyasıyla oyuncuyu içerisinde tutmayı becerdiğini söyleyebiliriz. Ayrıca şayet PlayStation 4 ya da PlayStation 5 sahibiyseniz Horizon Forbidden West’e de göz atmanızı şiddetle öneri ediyoruz. Serinin devam oyunu olan Horizon Forbidden West de en iyi RPG oyunları arasında yer almayı hak eden yapımlardan.

Persona 5 Royal
Belki de listemizdeki en uzun oyun olan Persona 5 Royal oyunculara uzun süreli bir RPG tecrübesi veriyor. Oyunun sunmuş olduğu atmosfer, öykü ve bütün nedenler eşi benzeri olmayan bir boyuta ulaşıyor. Kesinlikle oynanması ihtiyaç duyulan serilerden birisi olarak karşımıza çıkıyor Persona.
Batı kökenli RPG oyunlarından sıkıldıysanız ilk adresiniz mutlaka Persona 5 olmalı. JRPG yani Japan RPG türünde olan bu oyun daha ilkin oynadıklarınızdan çok değişik bir tecrübe sunuyor diyebiliriz. Oyundaki ana karakterimiz Tokyo’da bir lise öğrencisi. Ancak yaşamış olduğu enteresan bir vaka sonra yaşamı tekrar katiyen eskisi gibi olmuyor. Persona 5 sunmuş olduğu hikâye yapısıyla eminiz ki sizi üzgün etmeyecektir.
Ancak oyunun negatif bir yanı bulunduğunu da söylemeden geçmeyelim. Eğer bir oyunun başlangıcında uzun saatler oturamam diyorsanız Persona 5 sizin için pek en uygun olmayabilir. Bu nedenle soluksuz bir maceraya atılmadan ilkin yeteri kadar vakit ayırdığınıza emin olun.

Assassin’s Creed Odyssey
Ezio Auditore efsanesinin sonra Ubisoft Assassin’s Creed serisinde eski performansını gösteremedi diyebiliriz. Her ne kadar son oyunlarda istenilen başarı kazanılmasa da Assassin’s Creed Odyssey gelecek nesil RPG oyunları için misal niteliğinde.
Bir casusu canlandırdığımız bu oyunda bizleri çoğu sırlar ve entrikalar bekliyor. Tarihin de esintilerini gördüğümüz bu seri kuşkusuz bir oyundan daha fazlası. Dünyanın maksimum oynanan serilerinden birisi olan Assassin’s Creed’in son etkin temsilcilerinden Odyssey.
Adından da anlayabileceğiniz gibi serinin bu oyununda yolumuz Yunanistan’a düşüyor. Eğer oynayacak bir RPG arıyorsanız bütün seriye bakmanızı öneri ediyoruz. Günümüze yakın bir tarihte çıkmış oyunlar arasından ise Odyssey’i tercih etmenizi öneriyoruz. Buna ayrıca Assassin’s Creed Valhalla’ya da göz atmanızı öneririz.
Undertale
Undertale, “basit grafiklerle mükemmel bir oyun iyi mi yapılır” konusu ile alakalı verilebilecek bir öteki örnek. Basit grafiklerinin yanı sıra bu şekilde bir oyunun tek şahıs tarafınca yapılması aktörleri şaşırtan öteki bir durum. Ancak RPG tecrübesini bu oyunda müthiş bir halde hissediyoruz.
Undertale’da oyun içi çoğu oyun da oynuyoruz. Bu oyunlarla beraber bizleri kısa süreli denmeyecek bir serüven bekliyor. Bulmaca tarzında olan bu oyunların sonra RPG tadını çok hoş bir halde tadıyoruz. Ayrıca kendine özgü dokusuyla da çoğu oyuncunun dikkatini çekeceğini söylememiz gerek. Oyunu oynayan binlerce değerlendiricinin de bizimle aynı kanaatleri paylaştığını görmek mümkün.

The Legend of Zelda: Breath of the Wild
Switch konsolu almak için bahane arıyorsanız artık bahane aramanıza pek de gerek yok. Kesinlikle Switch’te oynayabileceğiniz sayısız hoş oyun var. Ancak The Legend of Zelda: Breath of the Wild öteki konsollardan alamayacağınız bir tecrübesi size sunuyor.
Boss savaşlarıyla ve aleni dünyasıyla oyun bizi şaşırtıyor. Ek olarak, oyun Switch konsolunda kült olarak adlandırabileceğimiz oyunların en başta geliyor. Geçmişten beri The Legend of Zelda serisi Nintendo’nun ana yapımları arasında yer alıyor. Bu vaziyet günümüzde de değişmemiş gibi gözüküyor.
Bulmacalarıyla ve RPG elementleriyle aktörleri kendine bağlamayı başarıyor The Legend of Zelda: Breath of the Wild. Eğer RPG tecrübesini bir de Switch konsolunda tecrübe etmek istiyorsanız bu oyun tam size göre. Ayrıca yeni bir Switch kullanıcısıysanız bu mükemmel oyunla başlangıç yapabilirsiniz.

Dark Souls
Zorluğuyla dillerden düşmeyen Dark Souls özünde RPG tabanlı bir oyun. Her ne kadar souls-like türünün en güzide örnekleri arasında yer alsa da RPG öğelerinden tamamiyle koptuğunu söylemek olası değil. Oyun süresince aldığınız her karar olabildiğince önemli. Aksi halde, fena bir seçimle kim bilir görmek istemeyeceğiniz bir yaratıkla karşılaşabilirsiniz.
Dark Souls, gotik havasının yanı sıra hikâyesiyle de oyuncuların gözdesi olmayı başardı. RPG tecrübesini hoş bir hikâyeyle gördüğümüz bu oyun olabildiğince yüksek satış rakamlarına ulaştı. Oyuncular tarafınca zor bir oynanışa haiz olduğu belirtilse de satış listelerinde kendini üst sıralarda buldu. Tabii ki daha ilkin de belirttiğimiz gibi zorluğuyla da en mühim oyunlar arasında yer alıyor.

Fallout Serisi
Nükleer savaşın sonra bir toplumun başına nelerin gelebileceğini gördüğümüz Fallout serisinde RPG tecrübesi olabildiğince yerinde. Serinin ilk oyunu çıkmış olduğu zamana göre müthiş grafiklere sahipti. Bu sebeple, oyuncuların dikkatini çekmeyi başarmıştı. Ancak imalatçı şirket başarıyla yetinmedi ve çoğu yeni oyun çıkardı.
Oyun harbiden etkin hikâyesi ve diyaloglarıyla insanları kendine fanatik bırakıyor. Ancak, Fallout 4 ve Fallout 76 gibi yapımlar için işler pek de oyuncuların istediği gibi gitmedi. Fallout 4 neredeyse bir RPG oyunu olmaktan çıkmıştı ve oyuncuların beklentisini karşılayamamıştı. Fallout 76 ise gene beklentilerin altında kalmıştı.
Her ne kadar vaziyet bu şekilde olsa da, Fallout serisi en iyi RPG oyunları arasında olmayı mutlaka hak ediyor. Özellikle Fallout: New Vegas çoğu oyuncu için en iyi RPG oyunları arasında yer alıyor. Aynı zamanda en iyi aleni dünya oyunları arasında da yer aldığını söylemek gerek.

En İyi RPG Oyunları: Genel Değerlendirme
RPG oyunları kendine daha çok kitle toplamaya devam ediyor. Büyük oyun firmaları da RPG konusu ile alakalı adımlar atmaya başladı. Biz de sizler için en iyi RPG oyunları hangileri bir araya getirdik. Bahsettiğimiz oyunlar eminiz ki gelecekteki RPG oyunları için büyük bir misal teşkil ediyor.
Peki, siz RPG oyunları ile alakalı ne düşünüyorsunuz? Sizce RPG oyunlarının kullanım oranı artacak mı? En beğendiğiniz RPG oyunu hangisi? RPG oyunlarında gelişmesini istediğiniz bir nokta var mı? Listemizde yer almasını istediğiniz oyunları ve görüşlerinizi yorumlar kısmında belirtebilirsiniz.