En İyi Web Tarayıcıları – 2022


Günümüzde İnternet’e erişebilmemizi elde eden bir çok internet tarayıcısı mevcut. Bu tarayıcıların kendini öne çıkaran özellikleri var. Biz de sizlere En İyi Web Tarayıcıları başlığı altında hangi tarayıcıların en iyi bulunduğunu ve hangi özelliklerinden kaynaklı onları en iyi olarak nitelendirdiğimizi derledik.

İçindekiler

Google Chrome (En İyi Web Tarayıcı)

Google Chrome En İyi Web Tarayıcıları
Google Chrome Arayüzü

Birçok insanoğlunun en çok kullandığı internet tarayıcısı olan Chrome, listemizin başlangıcında bulunuyor. Chrome, hepimizin çok basit ulaşabildiği ve erişebildiği bir tarayıcı olarak karşımıza çıkıyor. Örneğin, Android telefonlarda Google servisleri doğrudan yüklenmiş olarak geliyor ve bu servislerden biri olan Google Chrome da telefonumuzda varsayılan tarayıcı olarak kullanılıyor.

Google Chrome’un Avantajları

Kolay ulaşılabilmesinin yanı sıra Chrome’u günümüzde en iyi tarayıcı olarak öne çıkaran bir çok hususiyet bulunmakta. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Diğer bir çok internet tarayıcısı arasından daha süratli olması
  • Google hesabı ile kusursuz entegre olur. Bu sayede cihazlar arasında basit geçiş yaptırır. Bu cihazlarda da; yer imlerinin, kaydedilmiş verilerin, tercihlerin ve hatta birtakım eklentilerin bile senkronize edilebilirliğiyle dikkat çeker
  • Chrome Web Mağazası üstünden eklenen eklentilerin birçoğunun tarayıcıda yaptığımız işleri çok kolaylaştırması
  • Her sekmeyi ayrı bir prosedür (process) ile çalıştırır. Olası bir sıkıntıda yalnızca bulunmuş olduğu prosedürü sonlandırarak öteki sekmelerde rahatça gezinmeye devam etmeye imkân sağlar.
  • Birçok internet tarayıcısına göre daha anlaşılır ve sadeliğinden kaynaklı daha hoş bir arayüze haiz olması

Google Chrome’un Dezavantajları

Bu kadar avantajına rağmen, Google Chrome maalesef en çok RAM kullanan tarayıcı olarak dikkat çekiyor. Bazen avantajlar uygulamaların dezavantajlarının da tetikçisi olabiliyor. Google Chrome’un her bir sekme ve eklenti için ayrı prosedür (process) çalıştırması fazla kaynak kullanımını ve düşük donanımlı cihazlarda performans problemlerine yol açmaktadır.

Tarayıcı dediğimizde de aklımıza gelen bir öteki hususiyet olan gizlilik ve güvenlik. Chrome’un bu hususta pek de iyi bir geçmişi bulunduğunu söyleyemeyiz. Örneğin son olarak ortaya çıkan bir sıfırıncı gün tehlikesinde zararlı bir JavaScript kodunun, Chrome’un ana sayfasına işlenebildiği ve böylece saldırganların bilgisayarlara yetkisiz şekilde erişebilmesine imkân sağlamış olduğu belirleme edildi. Ancak belirleme edilen bir çok aleni gibi bu açığın da Google tarafınca kısa sürede çözüldüğünü söyleyebiliriz.

Özet olarak, kullanıcı odaklı çalışması ve yüksek hızı nedeniyle önerebileceğimiz en iyi tarayıcı bulunduğunu söyleyebiliriz. Ancak, daha iyi bir tecrübe yaşayabilmek için tarayıcıyı kullanırken fazla sekme açmamanızı öneri ediyoruz.

Opera (En İyi Tasarıma Sahip Web Tarayıcı)

Opera internet tarayıcı
Opera Arayüzü

Listemizin ikinci esnasında bulunan Opera’nın en yenilikçi tarayıcı olarak öne çıktığını söyleyebiliriz. En süratli tarayıcı olan Google Chrome’un en mühim benzerlerinden olan Opera, aynı Chrome gibi aleni kaynaklı Chromium motoru üstüne inşa edilmesi ile kullanıcılarına Chrome aynısı bir tecrübe sunuyor. İkisinin benzer özellikleri olarak karma bir URL ve arama çubuğunun bulunmasını ve öteki tarayıcılara göre nispeten daha hafifçe ve daha süratli olmalarını söyleyebiliriz.

Opera’nın içine yerleştirilen özellikleri dikkatli incelediğimizde farklılıklar ortaya çıkıyor. Asıl farklılığın; Chrome’un daha fazla eklentiler ile kullanıcılarına kolaylık sağlamaya çalışırken, Opera’nın kullanıcılarına kolaylık sağlayacak özelliklerin, doğrudan tatbik içinde bulunması bulunduğunu söyleyebiliriz.

Opera’nın Avantajları

  • Direkt tatbik içinde VPN ve Reklamları Engelle özelliği bulundurması
  • VPN özelliği vasıtası ile daha güvenilir bir seçenek haline gelmesi
  • Chrome kadar geniş yelpazeye haiz olmasa da eklentiler yükleyebileceğiniz Opera Eklentileri Mağazası bulunması
  • Sayfaları daha sonra okumak suretiyle kaydetmek için yerleşik bir “Stash” özelliğini sunan olması (Bu sayede daha sonra okumak suretiyle bir sayfayı kaydetmek için Chrome’da kullanılan hoş bir eklenti olan Evernote aynısı eklentilere ya da uygulamalara gerek kalmıyor)
  • En sık ziyaret edilen sayfaları tümünü tek bir yerde toplayan bir süratli arama menüsüne haiz olması
  • Kenar çubuğu tasarımı vasıtası ile hem orijinal bir tasarıma haiz olması hem de uygulamaların kullanımını kolaylaştırması
  • Chrome’a yakın denecek bir hızda olması

Opera’nın Dezavantajları

  • Chrome’da gözüken RAM sorununu nispeten Opera’da da görmek mümkün. Özellikle sekme sayısı çoğaldıkça bilgisayara daha fazla yük olması muhtemel.
  • Her ne kadar çok hususiyet bulundurması iyi gibi gözükse de kimi kullanıcılar için lüzumsuz oluyor. Bu durumda da bilgisayarı lüzumsuz yorma problemi ortaya çıkıyor.
Opera GX internet tarayıcı
Opera GX Arayüzü

Eşsiz görünümü ve dahili özellikleriyle dikkat çeken Opera’yı da en iyi tarayıcılar arasında rahatça önerebiliriz. Ayrıca Opera’nın, Opera GX isminde bir tarayıcısı daha bulunmakta. Bu tarayıcı ise oyunculara hususi tasarımlar içermesi ve oyunlarla alakalı olan Discord, Twitch gibi tarayıcı içerisindeki uygulamaları kullanıcılarına sunması ile öne çıkıyor. Geri kalan bütün özelliklerinin ise Opera ile aynı bulunduğunu söyleyebiliriz.

Microsoft Edge

Microsoft Edge internet tarayıcı
Microsoft Edge Arayüzü

En iyi internet tarayıcıları listemizin üçüncü esnasında Microsoft Edge bulunmakta. Microsoft, Windows 10 ile entegre ve sistemle beraber yenilenen bir tarayıcı olan Edge’i geliştirdi. Ancak bir çok bilgisayarda Edge, varsayılan tarayıcı olarak gelmesine karşın beklenen pazar payını elde edemedi. Bunun üstüne Microsoft kritik bir adım attı ve aynı Chrome ve Opera gibi Chromium motoru kullanarak Edge’i baştan aşağı değiştirdi.

Microsoft Edge ilk bakışta Chrome gibi hissettirse de Chrome’dan onu ayıran kritik özellikler mevcut. Bunların başlangıcında da RAM’in daha azca kullanılması için sesli arama, Google merkezli servisler, reklam engelleyiciler gibi bir çok yeniliği Edge’de kullanmaması geliyor.

Eski vakit Intertnet Explorer olarak karşımıza çıkan bu tarayıcı güncellemeler ile tamamiyle değişti. Böylece Microsoft Edge, son aşama etkin bir halde küllerinden doğdu demek de mümkün.

Microsoft Edge’in Avantajları

  • Daha azca RAM kullanması
  • Chrome eklentilerini desteklemesi
  • Çeşitli emniyet seviyeleri sunarak pop-up engelleyici gibi bir çok emniyet sistemlerini kullanıcılarına seçtirmesi
  • Chrome gibi süratli bir tarayıcı olması
  • Windows’a entegre şekilde çalışması
  • MacOS ve iOS ile ahenkli olarak Apple kullanıcıları için Safari’ye alternatif olması

Microsoft Edge’in Dezavantajları

  • Düşük donanımlara haiz sistemlerde yavaş çalışması
  • Fazla sade arayüz
  • Daha iyi performanslı tarayıcıların bulunması

Hızı ile Chrome’u aratmayacağını söyleyebileceğimiz fakat Chrome kadar RAM harcamaması nedeniyle bir çok kullanıcısını memnun eden Microsoft Edge de en iyi internet tarayıcıları listemizin önde gelen tarayıcılarından olmayı hak ediyor.

Mozilla Firefox

Firefox internet tarayıcı
Firefox Arayüzü

Listemizin dördüncü esnasında en iyi Chrome benzerlerinden biri olan Mozilla Firefox bizleri karşılıyor. Mozilla, yakın bir vakit öncesinde eski sade tasarımına dönmek adına birtakım güncellemeler yaptı. İlk bakışta bu güncellemenin dizayn amaçlı olduğu gözükse de vaziyet bu şekilde değil. Mozilla bu güncellemede performans konusu ile alakalı da Chrome’a yaklaşma yolunda mühim adımlar attı.

Örnek verecek olursak; Firefox Quantum isimli bir motor tasarlayan Mozilla, çok çekirdekli işlemcilerden daha fazla faydalanmayı amaçladı. Şirket bu güncellemeyle, şu anda İnternet’te günlük gezinme konusu ile alakalı bir ayrım yaratmıyor. Ancak daha süratli işlemciler ile öteki şirketlerin önüne geçeceğini düşünüyor.

Firefox’un en avantajlı olduğu konulardan birisi, kuşkusuz gizlilik ve güvenlik. Arama geçmişinizi seyirci uygulamaları engelleme desteği, cihazlar arasında iyileştirilmiş parola senkronizasyonu, tasarlanmış okunabilirlik, entegre ihlal uyarılarında e-posta ile ulaşım gibi emniyet alanında meydana getirilen geliştirmeler yapan şirketin, kullanıcı gizliliğini harbiden iyi koruduğunu söyleyebiliriz.

Firefox’un ilaveten Chrome’a misal olduğu uzantı desteğinin de gayet geniş bir yelpazeye haiz bulunduğunu söyleyebiliriz. Ayarları platformlar arasında tedvir etmek Chrome kadar problemsiz olmasa da Firefox, mobil programa bedava bir Firefox hesabı ile giriş yaptıktan sonra cihazlar arasında yer imleri paylaşabilme imkanı sunuyor.

Firefox’un Chrome’dan daha eski bir tarayıcı bulunduğunu da belirtelim. Bu nedenle birtakım eski internet uygulamalarının çalıştırılmasında da Chrome’dan daha başarılı.

Mozilla Firefox’un Avantajları

  • Gizlilik ve emniyet odaklı olması
  • Bildirimlere izin ver pencerelerinin engellenebilmesi
  • Performans olarak iyi bir Chrome alternatifi olması

Mozilla Firefox’un Dezavantajları

  • Çok yoğun RAM ve kaynak kullanması
  • Bazı internet siteleriyle uyumluluk problemi yaşaması
  • İndirme konusu ile alakalı birtakım sorunlar yaşaması

Özet olarak Firefox, Chrome’un gizlilik odaklı bir alternatifi demek pek yanlış olmayacaktır. Genel olarak performans olarak altta kalmasa da Opera’nın içerisindeki özellikler kadar geniş bir özelliğe de haiz olmadığını belirtelim.

Safari

Safari internet tarayıcı
Safari Arayüzü

Apple cihazlarında varsayılan tarayıcı olarak karşımıza gelen Safari, en iyi internet tarayıcıları listemizin listemizin beşinci sırasında. Chrome kadar hızı yüksek olmasa da bu tarayıcıyla da mutlaka çok yavaş bir tecrübe elde etmezsiniz.

iOS, iPadOS, MacOS ile entegre olarak çalışan Safari, Google hesapları gibi cihazlar arasında senkronizasyonu daha basit yapabilmenize imkân sağlıyor. Cihazlarla senkronize şekilde çalışmasından kaynaklı iPhone ya da iPad’inizde açtığınız pencereleri rahatça Mac’inize de aktarabilirsiniz. Ayrıca, Apple’ın kullandığı donanımlar ve optimizasyonları vasıtası ile Safari’nin daha azca pil tükettiğini söyleyebiliriz.

Safari, gizlilik ve güvenliğe de son aşama ehemmiyet vermesiyle öne çıktığını da belirtelim. Ancak Safari, maalesef Apple ekosistemi harici Windows, Linux gibi işletim sistemleri için ulaşılamamakta.

Safari’nin Avantajları

  • Apple ekosistemi içinde son aşama etkin bir halde çalışması
  • Cihazlarda en çok optimizasyon sağlaması
  • Başarılı kullanıcı arayüzü ve özellikler

Safari’nin Dezavantajları

  • Yalnızca Apple cihazlarında bulunması
  • Eklentiler konusu ile alakalı rakiplerinden geride kalması
  • Kişiselleştirme olanaklarının çok daha azca olması

Brave (En İyi Performansa Sahip Web Tarayıcı)

brave en iyi internet tarayıcıları

Belki de ismini asla duymadığınız Brave, en iyi internet tarayıcıları listemizde altıncı sırada inceleyeceğimiz tarayıcı olarak karşımıza geliyor.

Brave’in en mühim hususi durumunun bütün internet sayfalarındaki tüm reklamları engellemesidir. Bu da onu emsalsiz en süratli tarayıcı yapar diyebiliriz. Bu kullanıcılar için kusursuz sayılabilecek bir hususiyet olduğu halde sitelerin en büyük gelir kaynaklarından biri reklamlar olduğundan sitelere büyük zarar vermektedir. Bu arada Chrome ve Opera gibi Chromium motorunu kullandığını da belirtelim.

İşte bu aşamada Brave internet sitelerine finansal olarak yardımcı sağlayabilmek için de bir yol düşünmüş. Tarayıcıyla konsorsiyum yapan siteleri desteklemek için ufak miktarlarda kripto para birimi kullanabilirsiniz. Kullanıcılar Brave’in akışına yerleştirdiği reklamları görüntülediklerinde Basic Attention Token (BAT) isimli kripto paralara haiz olurlar. Bir araştırmaya göre Eylül 2020 itibariyle bu girişimi; Vikipedi, The Guardian ve daha fazlası dahil olmak suretiyle Brave tarayıcı vasıtasıyla BAT tabanlı işlemleri destekleyen 67.813 site bulunmakta.

Gizlilik ve emniyet açısından düşündüğümüzde kullanıcı güvenliği ve gizliliği, Brave’in arkasındaki en büyük iki faktördür. Bu tarayıcıda, kaç online izleyicinin önlendiğini yayınlayan varsayılan yeni bir sekme monitörü vardır. Böylece tam anlamıyla reklamların ve seyirci geçmişi takiplerinin engellenmesinden kaynaklı ne kadar vakit kazandığınızı görebilirsiniz.

Ayrıca şirket, kullanıcılarının tarama verilerini sunucularının görmediği ve depolamadığını belirtiyor. Bu sayede rastgele bir kullanıcı verisini üçüncü kişilere satamayacağını da belirtiyor.

Brave’in Avantajları

  • Dahili reklam ve tracker engelleyici
  • Chromium tabanlı bir tarayıcı
  • Kaynak masraf konusu ile alakalı çok daha başarılı

Brave’in Dezavantajları

  • Kişiselleştirme olanaklarının daha azca olması
  • İçerik üreticiler için daha yararsız bir reklam düzenine haiz olması

Brave tarayıcısının zayıf kalmış olduğu hususiyet olarak en mühim neden özelleştirmedir. Brave’in ana amacı hız olduğu için, özelleştirmelerin birazcık arka plana atıldığını söyleyebiliriz. Ana amacı hız olan ve reklamları doğrudan engellemesiyle kullanıcı yanlısı Brave’i bir göz atın deriz.

Vivaldi

Vivaldi en iyi internet tarayıcı
Vivaldi Arayüzü

En iyi internet tarayıcıları listemizde inceleyeceğimiz bir öteki internet tarayıcımız Vivaldi. Vivaldi, benzersiz bir kullanıcı tecrübesi kurmak için Chromium motoru temelli bir tarayıcıdır. Birçok özelliğiyle kullanıcı deneyiminde olabildiğince etkin bulunduğunu söylemek de mümkün. Ayrıca Chromium tabanlı olması vasıtası ile Chrome uzantılarıyla da uyumludur.

İlk indirdiğinizde Vivaldi, sizin istediğiniz şekilde tasarımı özelleştirmek için bir kurulum sürecine giriyor. Bu sayede sekmelerinizin ve adres çubuğunuzun nerede konumlanacağını ve tarayıcı sekmelerinin sayfanın üzerinde mi yoksa ayrı bir yan panelde mi olmasını istediğinize göre tasarımını şekillendiriyor.

Ayrıca; medya oynatmayı durduran, sekmelerinizden içinde ne olduğu gizleyen ve tarayıcının bütün özelliklerini ve menülerini dönem dışı bırakan yeni Ara Modu (Break Mode) gibi özellikleri de mevcut. Vivaldi de Brave gibi indirildiğinde bütün internet seyircileri ve reklamları engelliyor fakat bu ayar değiştirilebiliyor. Örneğin, sitemizi desteklemek isterseniz, sitemizde reklamlara izin verebilirsiniz.

Web’de dolaşırken şahsi düşüncelerinizi, fikirlerinizi ya da hatırlatıcılarınızı yazmak isteyebilirsiniz. Bu durumda tarayıcıda entegre bir not aracı olması da hoş bulunduğunu düşündüğümüz özellikleri arasında. Vivaldi’de ilaveten kişiselleştirilebilir klavye kısayolları ve sıçan hareketleri de mevcut. Bu sayede sekmeler arasında daha süratli hareket edebilir; internet aramasına anında erişebilir ve en sevdiğiniz sitelere erişim için kısayol ekleyebilirsiniz.

Üstelik, gizlilik ve emniyet hikayelerinde da Vivaldi, lider bir tarayıcı. DuckDuckGo ile gizli saklı moddayken seyretme olmayan arama aracını varsayılan seçenek olarak konumlandırmış.

Vivaldi’nin Avantajları

  • Günden güne daha da gelişen performansı
  • Özelleştirme konusu ile alakalı başarısı
  • Oldukça etkin arayüzü ve özellikleri

Vivaldi’nin Dezavantajları

  • Tüm kullanıcılar için makul olmaması
  • Hız mevzusunun birazcık daha geri planda kalması
  • Kaynak konusu ile alakalı zorlayıcı olması

Tor

Tor internet tarayıcı
Tor Arayüzü

İnternette gezinirken anonim kalmak isteyenlerin tercihi Tor listemizin sıradaki ismi. The Onion Router yani TOR, kullanıcısının anonimliği güvenliğini sağlamak isteyen ve bu amaca hizmet eden Firefox tarayıcısının bir sürümüdür.

Tor, trafiğinizi birkaç anonim sunucu üstünden yönlendirerek sizi görünmez kılmayı amaçlayan aleni bir ağ ile birleştirilmiş bir program içerir. Kusursuz olmasa da kimliğinizi internette gezinirken gizlemenizde olabildiğince yarar sağlar.

Maalesef bu özelliği nedeniyle bir çok fena amaçlı insan için de cezbedici bulunduğunu söylemek mümkün. Yine de internet sitelerinde gezinirken kimliğinizi güvenliğini sağlamak yani anonim kalmak istiyorsanız Tor bunun için en iyi seçenek diyebiliriz.

Tor’un Avantajları

  • Gizlilik konusu ile alakalı daha gelişmiş olması
  • Yasaklanmış sitelere erişim imkanı sunması

Tor’un Dezavantajları

  • Daha yavaş çalışması
  • Gizliliği tarayıcı ile sınırı olan tutması
  • Daha riskli bir tarayıcı olması

Yandex Browser

Yandex-Browser en iyi internet tarayıcıları

Rusya tabanlı arama motoru Yandex’in internet tarayıcısı da en iyi internet tarayıcıları arasında yerini alıyor. Chromium tabanlı Yandex Browser, hız ve kullanışlılık açısından rakiplerine diş gösteriyor. Windows ve macOS cihazlarda kullanılabilen tarayıcı öncelikle 2012 senesinde yayınlandı. Ayrıca, Android ve iOS cihazlar için bir mobil versiyonu de mevcut.

Chrome ve Opera eklenti mağazalarını da kullanabildiğiniz Yandex Browser, neredeyse öteki tarayıcıların yapabildiği her şeyi yapıyor desek yeridir. Bunlara bu arada emniyet alanında da rakipleriyle boy ölçüşecek özelliklere sahip.

Eğer kullanacak yeni bir tarayıcı arıyorsanız ve öteki tarayıcılardan memnun değilseniz Yandex Browser’a talih verebilirsiniz.

Yandex Browser’ın Avantajları

  • Popüler tarayıcılar ile rekabet edebilecek performans
  • Yandex’in sunmuş olduğu hususi eklentiler ve özellikler

Yandex Browser’ın Dezavantajları

  • Farklı dillerde Rusçaya kıyasla daha başarısız bir tecrübe yaşatması
  • Bazı özelliklerin bütün ülkelerde kullanılmaması

En İyi Web Tarayıcıları: Genel Değerlendirme

Sizler için hazırlamış olduğumuz En İyi Web Tarayıcıları listemiz burada son buluyor. Bu içeriğimizde piyasada bulunan en iyi internet tarayıcılarını sizler için bir araya topladık. Listemizde yer edinen tarayıcılar arasından üstünlük ve dezavantajları da göz önünde bulundurarak kendi tercihinizi yapabilirsiniz.

Eğer sizin kullandığınız tarayıcı listede yer almıyorsa aşağıda bulunan yorumlar kısmından kendi önerilerinizi de paylaşabilirsiniz. Ayrıca içeriğimiz hakkındaki kanaat ve görüşlerinizi de bizlere yorumlar bölümünden iletmeyi unutmayın.

Önerilen Yazı;  Would could should ne demek? Nasıl kullanılır?

Yorum yapın