Google Şifre Yöneticisi Nedir?


Google Şifre Yöneticisi nedir? Birçok Android ve Chrome kullanıcısının yaşamını kurtaran Google Şifre Yöneticisi iyi mi kullanılır? Bu içeriğimizde Google Şifre Yöneticisi hakkında aklınıza takılan soruların cevabını sizler için bir araya getirdik.

Günümüzde birçok hizmet kullanım alışkanlıklarımızı değiştiriyor. Bunların arasında yer edinen bir vasıta ise kuşkusuz gizyazı yöneticileri oluyor. Eskiden her bir şifremizi aklımızda tutmamız gerekirken bu durumun önüne geçen araçlar kullanıcılara büyük kolaylıklar sağlıyor.

Üstelik gizyazı yöneticileri sadece parolaları bir arada tutmak için kullanılmıyor. Aynı zamanda sizin için kendiliğinden parolaları doldurmak da gizyazı idare edici araçların görevleri arasında yer alıyor. Bu iki nedene ayrıca en mühim nokta ise sağladıkları ek emniyet katmanı oluyor.

Şifre yöneticileri parolalarınızı ve hesaplarınıza ait detayları güvenilir bir halde depoluyor. Üstelik yeni oluşturacağınız hesaplar için de tahmin edilmesi zor parolalar oluşturduklarını belirtelim. Bu sayede sizin aklınızda tutamayacağınız zorluktaki parolaları oluşturuyor ve sizin için hesap bilgilerinizi kendiliğinden giriyor.

İşte bu araçlardan birisi de Google tarafınca geliştirildi. Üstelik Google’ın parola yöneticisinin maksimum kullanılanlardan biri bulunduğunu söylemek mümkün. Çünkü Android ve Google Chrome tarayıcılarının da gizyazı yöneticisi bu araç. Şimdi Google’ın gizyazı idare edici hizmeti hakkında ayrıntılı bilgilere bir göz atalım.

İçindekiler

Google Şifre Yöneticisi Nedir?

Google tarafınca tasarlanan Şifre Yöneticisi aracı kullanıcının şifrelerini Chrome ve Android platformlarında depolayan bir parola idare edici hizmetidir. Dileyen kullanıcılar bu aracı Google Chrome tarayıcısında ya da Android işletim sistemine haiz cihazlarında kullanabilir. Üstelik dileyen kişiler bu aracı iOS işletim sistemine haiz bir cihazda da kullanma şansına sahiptir.

Daha ilkin de belirttiğimiz gibi parola yöneticileri kullananların işini epey kolaylaştıracak özelliklere sahiptir. Bunların başlangıcında kişinin parolalarını ve hesaba giriş bilgilerini bir arada tutmak yer alır. Google Şifre Yöneticisi de bu hususta üstün başarı yayınlayan araçlardan biridir.

Chrome tarayıcınız ile giriş yapmış olduğunuz her hesabın kaydedilmesini isteyip istemediğinizi size sorar. Ayrıca Android işletim sistemlerinde de yüklü gelen vasıta ile telefon ya da tabletinizde de bu prosedürü gerçekleştirmeniz mümkündür. Bu sayede ek bir programa gerek olmadan Google Şifre Yöneticisini kullanabilirsiniz.

google-parola-yoneticisi-nedir

Bunun yanı sıra Google’ın parola yöneticisi ile kuvvetli yeni parolalar kurmak da olabildiğince basittir. Eğer yeni bir siteye kaydoluyorsanız gizyazı idare edici size derhal alternatif bir seçenek sunacaktır. Şifre kutucuğunun altında yer edinen bu seçenek vasıtası ile kuvvetli bir şifreyi kurmak ve direkt olarak araca kaydetmek mümkündür.

Üstelik Google Şifre Yöneticisi vasıtası ile geçmiş dönemde ortaya çıkan parolalarınızı de öğrenmeniz mümkündür. Bildiğiniz suretiyle web dünyasında sık sık veri sızıntıları gündeme gelmektedir. Bu veri sızıntıları kararında da kullananların detayları açığa çıkmaktadır. Bu bilgilerden birisi de tahmin edebileceğiniz suretiyle hesap giriş detayları yani parolalardır.

Google’ın gizyazı idare edici aracı bu bilgilerin sızdırıldığını belirleme ederse kullanıcıyı uyarmaktadır. Eğer geçmiş dönemde gerçekleşen sızıntılar ile ortaya çıkan bir parolanız var ise Google size bu hususta bir bildirim gönderir. Böylece riskli olan parolayı değiştirebilmek için de kullanıcıyı teşvik etmiş olur.

Üstelik Google’ın gizyazı yöneticisinde yer edinen emniyet öğeleri bununla da sınırı olan kalmamaktadır. Google parola yöneticisi kuvvetli olmayan şifreleriniz konusu ile alakalı da sizi uyarır. Ayrıca giriş detayları esnasında ek bir emniyet tabaka sağlar ve parolayı gizler. Peki Google’ın parola idare edici aracı iyi mi kullanılır?

Google Şifre Yöneticisi Nasıl Kullanılır?

Oldukça etkin bir halde çalışan Google’ın parola idare edici aracının kullanması da son aşama kolaydır. Özellikle uzun zamandır Google Chrome ya da Android işletim sistemine haiz bir aygıt kullanıyorsanız Google Şifre Yöneticisini kullanmak size asla zor gelmeyecektir.

Google’ın bu hizmetine rastgele bir parolayı kaydetmek için yapabileceğiniz ilk prosedür bir siteye giriş yapmaktır. Daha ayrıntılı açıklamak gerek görülürse şu adımları takip edebilirsiniz:

  • Google Chrome tarayıcısını kullanarak parolasını kaydetmek istediğiniz bir hesaba giriş yapın.
  • Hesap bilgilerinizi doğru girdiğinizden ve hesaba giriş yaptığınıza emin olduktan sonra sağ üst tarafta çıkan gizyazı yöneticisi aracını göreceksiniz.
  • Bu aracın sunmuş olduğu seçenekler arasında yer edinen “Kaydet” düğmesine tıklayarak parolayı kaydedebilirsiniz.

Bu işlemler sonunda parolayı başarıyla kaydetmiş olacaksınız. Ancak bütün kullanıcılar bunu her hesap için istemeyebilir. Bu nedenle şifresini kaydetmek vazgeçtiğiniz hesaplarda “Bu site için tekrar sorma” düğmesine tıklayabilirsiniz.

Bu işlemin sonra kaydettiğini parolalar Chrome tarayıcınızda kendiliğinden doldurulacaktır. Örneğin daha ilkin kaydettiğiniz X sitesine giriş hazırlamaya çalıştığınızı varsayalım. Google Şifre yöneticisi hesap bilgilerini yani kullanıcı ismi ve parolayı otomatik dolduracaktır. Daha sonra sadece giriş düğmesine tıklayarak hesabınıza giriş yapabilirsiniz.

Daha sonra dilerseniz bu şifreleri düzenleyebilir, silebilir ya da kopyalayabilirsiniz. Ancak bu işlemler için şifreyi hesabınıza kaydetmeniz gerekiyor. Ayrıca dilediğiniz sayıda sayfayı gizyazı kaydetme sorusu almamak suretiyle ayarlayabilirsiniz.

Üstelik bu özellikleri kullanmak zorunda olmadığınıza da hatırlatalım. Hem parola kaydetme hem de otomatik doldurma özellikleri Ayarlar bölümünde yer edinen Şifre Yöneticisi özelliklerinden kapatılmakta. Bunun için Google Chrome tarayıcınızın ayarlar menüsüne ulaşabilirsiniz. Gerekli özellikleri kapattıktan sonra tarayıcınız asla bir şifreyi kaydetmeyecek ve kendiliğinden doldurmayacaktır.

google-parola-yoneticisi-nasil-kullanilir

Kayıtlı Şifrelerim Nerede?

Daha daha önceden kaydettiğiniz şifreleri görmek için iki tane temel teknik bulunmaktadır. Bunlardan ilki Google Chrome tarayıcısında yer edinen parola yöneticisi bölümünü kullanmaktır. İkinci teknik ise direkt olarak Google Şifre Yöneticisi sitesine ulaşmak ve parolaları görüntülemektir. Ayrıca telefonunuzda yer edinen tarayıcı ve tatbik ile de bu prosedürü halledebilirsiniz.

Google Chrome tarayıcısında parola yöneticisine ulaşmak için şu adımları takip edebilirsiniz:

  • Öncelikle Chrome tarayıcınızı açın ve şifrelerinizin kayıtlı olduğu hesaba giriş yaptığınızdan emin olun.
  • Daha sonra tarayıcının sağ üst tarafında yer edinen üç nokta işaretine tıklayın ve Ayarlar opsiyonu ile devam edin.
  • Ardından sol tarafta yer edinen Otomatik doldurma sekmesine tıklayın.
  • Bu işlemin sonra Şifre Yöneticisi opsiyonu ile işleme sürdürün.
  • Sayfada yer edinen şifreler daha ilkin kaydettiğini parolalardır.

Doğrudan Google Şifre Yöneticisinin sitesinden parolaları görüntülemek için ise şu adımları takip etmeniz gerekmektedir:

  • passwords.google.com adresine ulaşın.
  • Şifrelerinizin kayıtlı olduğu hesaba giriş yaptığınızdan emin olun.
  • Daha sonra karşılaştığınız seçeneklerden istediğiniz şifreye tıklayın.
  • Hesabınızı doğruladıktan sonra şifreyi kopyalayabilir, düzenleyebilir ya da silebilirsiniz.

Üstelik bu şekilleri kullanarak parolalarınızı düzenlemeniz de mümkündür. Örneğin parolalarınızı silmek ya da yenilemek için de bu şekilleri tercih edebilirsiniz. Buna ayrıca yeni bir parola eklemek için de bu şekilleri kullanmak bir seçenektir. Bu işlemler için şu adımları takip edebilirsiniz:

  • Öncelikle Google Chrome’da yer edinen Şifre Yöneticisi ayarına ulaşın.
  • Daha sonra silmek istediğin şifrenin yanısıra yer edinen üç noktaya tıklayın ve Kaldır opsiyonu ile işleme devam edin.
  • Eğer yeni bir gizyazı eklemek istiyorsanız aynı sayfada yer edinen Ekle düğmesine tıklayın. Daha sonra sitenin kullanıcı girişine ait sayfa bağlantısını, kullanıcı adınızı ve şifrenizi lüzumlu kutucuklara yazın. Ardından kaydet düğmesine tıklayın.
  • Var olan bir parolayı tanzim etmek için şifrenin yanısıra yer edinen üç nokta işaretine tıklayın ve Şifreyi Düzenle opsiyonu ile prosedürü sürdürün.
kayitli-sifrelerim-nerede

Avantajları

Google Şifre Yöneticisi aracının birçok pozitif yanları bulunmaktadır. Ancak öteki gizyazı yöneticilerine kıyasla avantajlarına göz atacak olursak birkaç faktörün ön plana çıktığına değinmek gerekir. Bu özellikler vasıtası ile Google Şifre Yöneticisi piyasadaki öteki parola yöneticileriyle rekabet içerisinde varlığını sürdürmektedir.

Bu özelliklerden ilki Android ve Google Chrome tarayıcılarında dahili olarak sunulmasıdır. Özellikle Android ekosisteminde cihazlar kullanıyorsanız bu durumun işinizi epey kolaylaştıracağını belirtmekte yarar var. Örneğin, bilgisayarda kaydettiğiniz bir parola direkt olarak Android telefonunuzda da devreye giriyor.

Üstelik bunu iOS işletim sistemine haiz cihazlarda da gerçekleştirmek mümkün. Yalnızca bu tatbik iOS’te dahili olarak sunulmuyor. Bunun için Google parola yöneticisine ait uygulamayı ya da Chrome tarayıcısını iOS işletim sistemine haiz cihaza yüklemeniz ve birkaç ayar gerçekleştirmeniz gerekiyor.

Google Şifre Yöneticisinin mühim avantajlarından bir öteki ise güvenliği öne çıkarması oluyor. Eğer geçmiş veri sızıntılarında ortaya çıkan bir parolaya sahipseniz Google bunu sizin yerinize belirleme ediyor. Üstelik bu hususta sizi uyaracak bildirimler ve iletileri de size gönderiyor. Hatta şifreyi değiştirmeniz konusu ile alakalı sizi yönlendirecek bir protokole haiz bulunduğunu da belirtelim.

Buna ayrıca şifrenin sızdırılmasından ilkin bile size uyarmaya başlayabiliyor. Örneğin kuvvetsiz ya da orta ölçüde kuvvetli bir şifreye sahipseniz Google bunu da belirleme ediyor. Böylece ihtimaller içerisinde bir sızıntı ya da çalıntı öncesinde şifrenizi değiştirmeniz konusu ile alakalı sizi uyarıyor.

Tüm bunların önüne geçmek için ise etkili bir araca sahip. Yeni bir gizyazı oluştururken bilgisayar korsanlarının kullandığı yazılımlar tarafınca rahatlıkla bulunamayacak zorlukta şifreler öneriyor. Daha sonra bu parolayı kendiliğinden kaydediyor ve sizin aklınızda tutamayacağınız şifreleri bile kullanmanızı sağlıyor.

En mühim özelliklerinden birini ise sona bıraktık. Yazımızın içerisinde sık sık hissettirmiş olsak da asla değinmediğimiz bir mevzu Google Şifre Yöneticisinin tutarı oluyor. Google bu hizmet için ekstra asla bir ücret istek etmiyor. Diğer gizyazı yöneticilerine kıyasla cihazlar arasında kullanımda bile ücret istek etmeyen Google bu hususta piyasanın en iyileri arasında yer ediniyor demek de mümkün.

en iyi gizyazı yöneticisi

Google Şifre Yöneticisi: Genel Değerlendirme

Bu içeriğimizde Google’ın sevilen parola yöneticisine dair mühim detayları sizler için derledik. Yazımızda Google Şifre Yöneticisinin ne olduğunu, iyi mi kullanıldığını ve avantajlarını bir araya topladık. Eğer halihazırda Google Chrome ya da Android telefon kullanıyorsanız bu gizyazı yöneticisine kesinlikle göz atmanızı teklif ediyoruz.

Google tarafınca tasarlanan parola yöneticisi Google hesabınız ile bağlantılı bir halde çalışıyor. Yani kaydettiğiniz şifreler direkt olarak Google hesabınıza kaydediliyor. Böylece Android ve iOS gibi cihazlarda da bu parolaları zorluk çekmeden kullanabilmek olası demek yanlış olmaz.

Daha ilkin de değindiğimiz suretiyle bu parola yöneticisinin en etkin özelliklerinden birisi tamamiyle bedava olması. Böylece ek bedava olarak değişik cihazlarda şifreleri kullanmak mümkün. Ayrıca şifreleri toplu bir halde dışa transfer etmek için de yardımcı sunduğunu belirtelim. Yöneticinin telefon sürümlerinde uygulamayı ana sayfaya eklemek için de bir ayar bulunuyor.

Google Şifre Yöneticisi nelerdir sorusunun cevabını verdiğimiz içeriğimiz burada sona eriyor. Belirttiğimiz gibi şayet daha ilkin bir parola yöneticisi kullanmadıysanız ve halihazırda Google Chrome, Android ya da bu ekosistemde yer edinen bir aygıt kullanıyorsanız denemenizi teklif ediyoruz. Ancak değişik parola yöneticilerine göz atmak dilerseniz hazırlamış olduğumuz teklif içeriğine de bir göz atın deriz. İçeriğimiz hakkında soru ve görüşlerinizi aşağıda yer edinen yorumlar bölümünde bizimle paylaşmayı unutmayın!

Önerilen Yazı;  NASA Avrupa’yı yalnız bıraktı!

Yorum yapın