İnternet uzun bir süredir hayatımızda yer almaktadır. Evde, okulda, işyerinde, özetle her yerde internet üstünden işlerimizi halledebiliyoruz. İnternetinizi bağlanmak için kafi olacak aygıtların kablolar ve modemler olduğu düşünülebilir. Ancak bu ikisi tek başlarına kafi değildir. Bu noktada en mühim unsurlardan birisi de internet servis sağlayıcısı olmaktadır. Peki internet servis sağlayıcısı nedir?
Birçok amaçla yararlanmış olduğumuz internetin bağlantısı, modem ve kabloların yanı sıra sunucuları ve distribütörleri da içermektedir. Tüm bu tarz şeyleri elde eden da bir sistem vardır. Bu da internet servis sağlayıcısı ile olası olmaktadır. Biz de bu yazımızda internet servis sağlayıcısı nelerdir sorusunun cevabını vermeye çalışacağız.
İçindekiler
İnternet Servis Sağlayıcısı Nedir?
Internet service provider (ISP) şeklinde de malum internet servis sağlayıcısı, internete erişim sağlamanıza yardım eden hizmettir. Bu erişim ise kablo, DSL ya da çevirmeli irtibat ile sağlanır. İnternete bağlı olan bütün cihazlar, internet sitelerini görüntüleme ve dosya indirme görevini üstlenmektedir. Dolayısıyla bu cihazlar, sunuculara erişim sağlamak için her talebi İSS vasıtasıyla çalıştırır. Yani sunucular bu prosedürü İSS vasıtasıyla sağlar.
Bu İSS’ler, hem şahsi hem de ticari kullanıcılara internet erişimi sağlamaktadır. Kullanıcıların internette dolaşmasına, alışveriş yapmasına ve dostlarıyla irtibat kurmasına imkân tanımaktadır. Ayrıca internet servis sağlayıcıları internet barındırma, alan kaydı, e-posta hizmetleri ve tarayıcı paketleri hizmetlerini de sağlama yetkisine sahiptir.
Bunun yanısıra bir İSS’ye, malumat hizmeti sağlayıcısı, depolama hizmeti sağlayıcısı ve internet hizmeti sağlayıcısı demek mümkündür. İnternet servis sağlayıcısı, hem işletmelere hem de tüketicilere internet erişimi elde eden bir şirkettir.
İnternet Servis Sağlayıcıları Nasıl Gelişti?
Geçmiş dönemde internet hizmeti devlet kurumları gibi hususi bölümlerde yer almaktaydı. Ardından teknoloji, World Wide Web ile 1980’lerin sonlarında genel halka erişim sağlamak adına geliştirildi. İlk başta kullanıcılar bir telefon hattından yararlanarak çevirmeli irtibat kullanan birtakım internet servis sağlayıcıları vasıtasıyla sınırı olan erişime sahipti.
1990’ların ortalarında ise İSS’lerin sayısı binlere yükseldi. Bağlantı seçenekleri arttıkça ve daha yavaş linklerden uzaklaştıkça internet erişilebilir hale gelmeye başladı. İnternet sağlayıcıları, kullananların kablo ve DSL modemler ve geniş bant hattı vasıtasıyla yüksek süratli erişim sağlamalarına izin verir.
Bütün bu teknolojinin arka planında çok katmanlı bir irtibat ağı yer almaktadır. Örneğin mahalli İSS’ler, kullanıcılar için erişim imkanı vermektedir. Ancak kendi erişimleri için daha büyük İSS’lere ödeme yapmaktadırlar. Bu sistem ise aynı şekilde devam etmektedir.
İnternet erişim sağlayıcıları, yalnızca kendisi ile internet arasındaki trafiği bütün olarak ele alır. Ancak kullanıcının konumuna ve müsaitlik durumuna göre öteki hizmetler de yer almaktadır. Bunlar; e-posta hizmetleri, alan ismi tescili, internet barındırma hizmetleri, tarayıcı ve program paketleri şeklindedir.
İnternet Servis Sağlayıcısı Nasıl Çalışmaktadır?
Birçok ev ve işyerinde internete bağlanan bir aygıt bulunmaktadır. Telefonlar, masaüstü bilgisayarlar, dizüstü bilgisayarlar ve öteki internet özelliği olan cihazlar İSS ile internete bağlanmaktadır. Bu internet servis sağlayıcının belli bir çabalama sistemi yer almaktadır. Şimdi bu mevzuyu birazcık daha detaylandıralım.
Tarayıcı üstünden bir siteye erişmeye çalıştığınızı varsayalım. Bunun için de dizüstü bilgisayarı kullandığınızı düşünelim. Bu aleti kullandığınızda internet tarayıcısı alakalı sitenin alan ismini ilişkili olduğu IP adresine çevirmek için cihazdaki DNS sunucularını kullanır.
Ardından IP adresi, yönlendirici üstünden internet servis sağlayıcısına gönderilir. Bu da talebi sitenin kullandığı internet servis sağlayıcısına iletir. Daha sonrasında İSS, verilerinizin ev yönlendiricinize ve dizüstü bilgisayarınıza gelmesini sağlar.
Bu işlemlerin tamamı olabildiğince kısa bir müddet içerisinde gerçekleşir. Ancak bu işlemin gerçekleşmesi için hem ev ağının hem de alakalı site ağının İSS tarafınca atanan geçerli bir IP adresine haiz olması gerekmektedir. Aynı işlem, resimler, videolar ve belgeler gibi öteki dosyaları gönderirken ve indirirken de geçerli olmaktadır. Kısacası online olarak indirdiğiniz her şey bir internet servis sağlayıcısı vasıtasıyla aktarılır.
İnternet Servis Sağlayıcısı Üyeliği Nasıl Gerçekleşmektedir?
Evinizde ya da işyerinizde internet bağlantısı kurmanız için internet servis sağlayıcı üyeliğini gerçekleştirmeniz gerekecektir. Bunun için hizmet veren rastgele bir şirkete üye olmalısınız. Ülkemizde de çoğu internet servis sağlayıcısı bulunmaktadır.
Üyelik prosedürü başlamadan önce, hizmet alacağınız zeminin konumunda alakalı sağlayıcının hizmet verip vermediğini öğrenmeniz faydalı olacaktır. Yani, lüzumlu olan alt yapının hizmet verilecek olan mahalle, bina ya da apartmanda olup olmadığını bilmeniz gerekecektir.
Ardından şayet var ise bir servis paketi seçmeniz şarttır. Bu servis paketleri internet ve birtakım durumlarda de televizyonu kapsamaktadır. Ayrıca belli bir müddet aralığında aboneliği sonlandırmama şartına bağlı olmaktadır. Bu işlemin sonrasında hüviyet bilgilerinin olduğu bir kontrat imzalanır.
Daha ilkin belirttiğimiz gibi Türkiye’de çoğu alternatif internet servis sağlayıcısı bulunmaktadır. Bu nedenle firmalar arasında değişik üyelik işlemleri baş gösterebilir. Fakat genel hatlarıyla bütün süreçler benzer şekilde ilerlemektedir.
İnternet Servis Sağlayıcısının Bağlantı Türleri Nelerdir?
Yazımızda internet servis sağlayıcı nelerdir sorusunun yanıtını, bu sağlayıcının irtibat türlerinden bahsederek ve vermek istedik. İnternet servis sağlayıcıları çok sayıda hizmet türüne erişim sağlamaktadır. Bu irtibat türleri; ADSL, VDSL ve Fiber şeklindedir.
ADSL, sık kullanılan bir irtibat türüdür. Bu irtibat türü sıklıkla ev ve ufak işletmelerde tercih edilmektedir. ADSL’in erişim sağlama şekline bağlı olarak irtibat gücü ve hizmet performansında değişimler olmaktadır. Operatörün santraline yakın bölgeler daha yüksek hıza sahipken, sinyal aralığının dışındaki bölgeler daha düşük hızda olmaktadır.
VDSL ise yüksek bit oranına haiz olan dijital abone hattıdır. VDSL’de de internet sinyalini iletme amacıyla dijital abone hattı yer almaktadır. Bunun yanısıra VDS, ADSL’e göre daha iyi bir internet performansı göstermektedir. ADSL’deki en yüksek hız kapasitesi 24 Mbps iken VDSL’ler 70 Mbps hızına haiz olabilmektedir.
Fiber irtibat türü ise rötar süresini azaltmaktadır. Fiber irtibat türünde fiber optik kablolar yer almaktadır. Bu kablolar %70’e varan veri hızı sağlamaktadır. Bu hızın kararında dosyalar, oyunlar, fotoğraflar, videolar çok hızlıca yüklenme hızına sahiptir.
Uydu internetini, hayattaki uydular üstünden sağlanan kablosuz internet hizmeti olarak tarif etmek mümkündür. Bu irtibat türü, verileri çift ve tek yönlü olmak suretiyle iki değişik yoldan iletir. Veriler, modem ve uydu çanağı ile alınır ve uydu ile operasyon merkezi arasında gönderme ve alma prosedürü gerçekleştirilir.
Kablonet en tanınmış internet servis sağlayıcıları arasında yer almaktadır. Kablo TV bağlantısı, Türksat tarafınca işletilmektedir. Bu irtibat türü, bir model ile direkt olarak kablolu tv hattına bağlanır ve hizmet sunar. Buna ayrıca Superonline, UyduNet, Türknet gibi internet servis sağlayıcıları da bu irtibat türlerini sağlamaktadır.
İnternet Servis Sağlayıcısını Seçerken Nelere Dikkat Etmeniz Gerekmektedir?
İşletmelerin birçoğu işlerini gerçekleştirmek için internetten yararlanmaktadır. Artık ev kullanıcıları da süratli ve problem yaratmayan bir internete haiz olmak istemektedir. Örneğin kullanıcılar film ya da video izlerken, oyun oynarken ve inceleme yaparken kuvvetli bir hıza haiz olan internet arayışı içindedirler.
Hızla artış yayınlayan internet kullanması birtakım açılardan zararlı olsa da altyapı ve teknoloji sunan firmalar için bu vaziyet üstünlük sağlamaktadır. Kullanıcılar, tıpkı internet operatörünü seçerken itina gösterdikleri gibi internet servis sağlayıcısını seçerken de dikkat etmelidir. Şimdi sizlere internet servis sağlayıcısını seçerken nelere dikkat etmeniz icap ettiğini açıklayalım.
Hız
Kullanıcılar için internet hızı olabildiğince ehemmiyet taşımaktadır. Bu nedenle seçeceğiniz internet servis sağlayıcısının hız yönünde iyi olması gerekecektir. İnternet servis sağlayıcısının süratli olmasının üstünlükleri oyun oynama ve film seyretme gibi etkinliklerde karşınıza çıkmaktadır.
İnternet servis sağlayıcısının sağlamış olduğu paketlerde yüksek hız içeren seçeneklerin olması kullanıcılar için avantajdır. Fakat bir paketin yüksek hız göstermesi tek başına kafi değildir. Önemli bir nokta da öteki alt başlığımızda açıkladığımız altyapı olmaktadır.
Teknik Destek ve Müşteri Hizmetleri
İnternetinizde rötar ya da yüklenme problemleri yaşamanız ihtimaller içerisinde bir durumdur. Ancak bu problemlerin çözümü için ne kadar uğraşacağınız mühim bir faktördür. İnternet servis sağlayıcınızı bu kritere göre seçmeniz aldığınız hizmetin daha kaliteli hale gelmesi konusu ile alakalı faydalı olacaktır.
İnternet servis sağlayıcınızı seçerken müşteri hizmetleri konusu ile alakalı firmanın iyi mi davranışlar sergilediğini ve ne aşama çözüm odaklı bulunduğunu bilmek yararlıdır. Ayrıca internet servis sağlayıcınızın sunduğu yöntem yardımcı gibi nedenler da seçim konusu ile alakalı ehemmiyet taşımaktadır.
Altyapı Türü ve Kalite
Bunun yanında, internet servis sağlayıcısının en süratli şekilde hizmet vermesi için fiber altyapıya haiz olmanız gerekmektedir. Çünkü fiber altyapı, bütün altyapı sistemlerinden daha süratli bir halde hizmet vermektedir. Bu da hız konusu ile alakalı problem yaşamak istemeyen kullanıcılar için idealdir.
Ancak evinizin ya da işyerinizin internet hızını fiber yapabilmeniz için, alakalı bölgenin fiber altyapısını desteklemesi gerekmektedir. Aksi durumda daha düşük hızda altyapı seçeneğini belirlemeniz koşul olacaktır.
Özellikle pandemi gibi dönemlerde kullanıcılar, internete olabildiğince fazla bağlanmaktadır. Bu da internetin altyapısını ve hızını etkilemektedir. İnternet altyapısı, internetin muayyen bölge ve adresle ulaşım sağlaması için yararlanılan bir sistemdir. Altyapınızın standardını anlamanız için internet altyapısını sorgulamanız gerekecektir. Altyapınız ne kadar kaliteliyse bulunduğunuz zeminin teknolojisi de o denli iyi demektir.
ADSL, VDSL ve Fiber altyapılarından sizin için İdeal olanı seçmeniz gerekecektir. Bu altyapının yardımcı verdiği teknoloji ise internetin standardını hızına bakarak anlamanız en doğrusu olacaktır. Düzgün yapılandırması olmayan altyapılar; gecikme, hız düşüşü, internet kopmaları gibi sorunlara müsait halde olacaktır.
Genel Değerlendirme
İnternet servis sağlayıcısı, internet erişimi için lüzumlu olan bütün servis hizmetini sunmakla sorumlu firma ya da kurum olarak özetlenebilir. Bu sağlayıcı olmadan kullanıcılar internete bağlanamaz. Dolayısıyla internet servis sağlayıcı, internet bağlantısının temel bileşenlerindendir.
Günümüzde internete olan ilginin ve erişimin yaygın hale gelmesinde belli nedenler yer almaktadır. Bunun en mühim sebebi ise servis sağlayıcılarının çeşitlenmesi ve altyapı yeniliği kararında daha geniş alanlara hizmetin artmasıdır.
Ev, iş, okul, kafe ve daha çoğu alanda internet aboneliği görmek mümkündür. Cihaz ile internet sunucusunu birleştirmeye yarayan internet servis sağlayıcı değişik sunucular arasında da kesintisiz hizmet vermektedir.
İnternet servis sağlayıcısının çabalama mantığına da yazımızda değindik. Açıkladığımız gibi internete bağlanırken yapılan işlemler olabildiğince hızlıca gerçekleşmektedir. Ayrıca bir internet servis sağlayıcısı seçerken de dikkat etmeniz çoğu nokta vardır.
Bir internet servis sağlayıcısı seçerken kullanıcı yorumları da ehemmiyet taşıyacaktır. Aynı zamanda alakalı internet servis sağlayıcısının bütçenize makul olması da bir öteki mühim unsurdur. Yazımızda da anlattıklarımızı dikkate alarak sizin için İdeal internet servis sağlayıcısını seçmeni daha faydalı olacaktır.
Sizler için hazırladığımız internet servis sağlayıcısı nelerdir içeriğimiz burada sona eriyor. Sizler de internet servis sağlayıcısı hakkındaki soru ve düşüncelerinizi aşağıdaki yorum bölümünden bizlerle paylaşmayı unutmayın.