Popüler toplumsal medya platformu Facebook, düzmece haberler çağını başlatmasıyla ün kazanmıştı. Ancak Facebook, zaman içinde bu fena ününü düzeltmek için çalışmalarını sürdürdü. Bu gelişmelerin ışığında ise Facebook’un ana firması olan Meta yeni bir vasıta tanıttı. Meta, geniş malumat kaynağı üstüne inşa edilmiş aleni kaynaklı suni zeka aracı Sphere’i duyurdu.
Meta yeni suni zeka aracı ile alakalı Sphere’in ilk kullanıcısı ise dünyanın en meşhur platformlarından biri olan Vikipedi oldu. Açıklamaya göre Vikipedi, içerikleri kendiliğinden taramak ve içeriklerdeki alıntıların kuvvetli ya da zayıf bulunduğunu belirleme etmek için Sphere aracından faydalanıyor.
Vikipedi’de bulunan toplam 6.5 milyon içerik mevcut. Ayrıca her ay yaklaşık 17.000 yazı eklendiği anlatım ediliyor. Vikipedi’ye içerik ekleme ve düzenlemenin ise tamamiyle topluluk kaynaklı olduğu belirtiliyor. Ayrıca bu prosedürü denetim etmek için bir editör kadrosunun sorumlu olduğu da biliniyor.
Fakat zaman içinde içerikleri denetim etmenin daha zor hale geldiği bildiriliyor. Wikimedia Vakfı’nın da verilerden yararlanmanın bir yolunu aramış olduğu belirtiliyor. Bu kapsamda Vikipedi yeni bir proje olan Enterprise’ı duyurmuştu. Ayrıca projenin iki ticari müşterisi olan Google ve Internet Archive olarak belirtildi.
Buna ayrıca firma Meta’nın yeni suni zeka aracını da kullanıma aldı. Bu vasıta ile içeriklerin daha kuvvetli kaynaklara haiz olması ve müşterilerin artış göstermesi de hedefler içinde gibi gözüküyor.
Meta’nın Yeni Aracı Sphere Tam Olarak Nasıl Çalışacak?
Meta, yeni aracı Sphere’i şekillendirmek için 4 milyon Wikipedia alıntısından oluşan veri setini (WAFER) oluşturdu. Meta, Sphere’in öteki modellere göre daha fazla bilgiye eriştiğini söylüyor. Bunun yanısıra şirket, Sphere’in öteki modellerden daha fazla faydalı malumat sağlayacağını da ekliyor. Açık kaynaklı olmasının ise bunda tesiri bulunduğunu vurguluyor.
Bilindiği suretiyle kullanıcılar Vikipedi’ye her gün binlerce içerik ekliyor. Bu nedenle editörlerin bu sistemi sürdürmesinin zor olduğu anlatım ediliyor. Sphere’in ise binlerce alıntıyı aynı anda kendiliğinden taraması laf konusu. Meta’nın hedefi ise editörlerin, alıntıları denetim etmesine destek olacak bir vasıta çıkarmak olarak bildiriliyor.
Meta, gelecekteki çabalarını Sphere’a odaklamaya çalışıyor. Bunun kararında da elde edilmiş belgelerin standardını değerlendirmek, ihtimaller içinde çelişkileri belirleme etmek ve güvenilir kaynaklara öncelik vermek için modeller üretiyor. Şu an 134 milyon genel internet sayfasına dayanan aleni kaynaklı Sphere’in; Facebook, Instagram ve Messenger’da kullanıp kullanmayacağıyla alakalı hemen hemen bir malumat yok. Ayrıca gelecek dönemdeki müşteriler ile alakalı de bir malumat mevcut değil.
Vikipedi ve Meta’nın son zamanlarda beraber konuşulduğu tek proje bu değil. Geçtiğimiz günlerde Meta, bir öteki suni zeka aracını daha tanıtmıştı. Bu aracın ise Vikipedi editörlerinin oluşturduğu suni zeka tabanlı dil tercüme aracı olduğu anlatım ediliyordu.
Peki sizler Meta’nın Sphere aracıyla alakalı neler düşünüyorsunuz? Düşüncelerinizi aşağıdaki yorum bölümünden bizimle paylaşmayı unutmayın.