Milyonlarca kişisel veri çaldılar!

Akıllı telefonlar için tatbik üreten program şirketlerinin, telefon sahipleri ve yakınlarına ait şahsi detayları kimsenin haberi olmaksızın elde ettikleri ortaya çıktı.

Apple’ın iPhone ve Android işletim sistemi kullanan öteki akıllı telefonlar için tatbik üreten Twitter, Foursquare ve Instagran gibi şirketlerin, telefonların adres rehberlerindeki bilgilere istedikleri vakit erişim sağlayabildikleri ve bu detayları bilgisayarlarında depoladıkları ortaya çıktı.

Bir program uzmanı, geçtiğimiz hafta toplumsal iletişim ağı Path’in, kullanıcılarına ait adres rehberlerini izin almadan sunucularına yüklediğini ayrım etti. Path, bu olayın sonrasında özrü dileyerek toplanan bütün bilgini silineceğini açıkladı.

ABD Kongresi, bu büyüme üstüne dün Apple’a bir mektup göndererek, iTunes programındaki bütün uygulamalarını onaylayan şirkete bu izni iyi mi verdiğini sordu. Apple’ın programları ile ilgili açıklamış olduğu kurallar, adres rehberinden malumat katılması gibi eylemleri açıkça yasaklıyor. Ancak Apple, Kongre’nin isteği üstüne bu hususta net bir açıklamada bulunmadı.

Apple yetkilisi Tom Neumayr, “Kullanıcıların verilerini onların izinleri olmadan toplayan ya da ileten programlar prensiplerimizi ihlal etmektedir. Uygulamaları müşterilerimiz için daha iyi kullanmak olası hale getirmeye çalışıyoruz. Yakın gelecekte, herhangi bir uygulamanın kullanıcıya ait malumat aktarması, yalnızca kullanıcının vereceği hususi izinle olası olacak” dedi.

FEDERAL HÜKÜMET YİNE DEVDERE
Kullanıcıların şahsi bilgilerinin web ortamında kullanılması hususlarını düzenleyen Amerika Federal Ticaret Komisyonu (FTC), geçmişte gizlilik problemleri sebebiyle Facebook ve Google’a yaptırımlar getirmişti. FTC, dün tatbik üreticilerinin benimsediği faaliyetler ile ilgili yorumda bulunmayacağını açıkladı.

Apple, müşterilerini tatmin etmeye çalışan açıklamasına rağmen, iPhone, iPad ve iPod’larda maksimum kullanılan programları ile ilgili bir eylemde bulunmadı. Yelp, Gowalla, Hipster ve Foodspotting gibi uygulamaların, kullananların şahsi bilgilerini şirkete iletmeye devam ettiğine inanılıyor.

Android işletim sisteminin üreticisi olan Google ise işbirliği içerisindeki program şirketlerine şahsi bilgilerin paylaşılması konusu ile ilgili kullananların iznini alma şartını koşuyor.

NEDEN BİLGİ TOPLUYORLAR
Akıllı telefonlar için tatbik üreten program şirketleri, kullanıcılara ait verileri, ağlarını genişletmek ve programlarını kullanan insan sayısını çoğaltmak için topluyor.

Analistler, Path’in adres rehberlerini gizlice toplama faaliyetine girişen tek cep telefonu uygulaması bulunduğunu konusu ile ilgili oldukça karamsar. Şubat 2011’de, cep telefonu güvenliği firması Lookout, iTunes programındaki uygulamaların yüzde 11’inin kullanıcı bilgilerine ulaşabildiğini belirleme etmişti.

Ayrıca, VentıreBeat teknoloji blogu, Apple cihazlarında kullanılan onlarca uygulamanın kullananların adres rehberlerine izinsiz erişim sağladığını belirtti.

TEKNOLOJİ ŞİRKETLERİ BİLGİ ÇALIYOR
Ortaya çıkan son gizlilik skandalı, teknoloji şirketlerinin izin almadan müşterilerinin şahsi bilgilerine iyi mi ulaşmış olduğu mevzusuna kamuoyunun birazcık daha bilgilenmesini sağladı.

Color isimli bir akıllı telefon uygulamasının, telefonlardaki mikrofonu kullanıcıdan bağımsız etken hale getirebildiği, geçtiğimiz sene ortaya çıkarılmıştı. Aralık 2011’de ise CarrierIQ isimli cep telefonu şirketinin takip yazılımının, kullananların aramış olduğu her numarayı, smslerini ve internette yaptıkları aramaları kaydettiği anlaşılmıştı. Bir emniyet yazılımcısının ayrım etmiş olduğu yazılım, 140 milyon akıllı telefonu etkiledi.

Son gelişmelerin ardından, Path, Foursquare, Hipster ve Instagram uygulamalarını gücelleyerek, malumat paylaşımı konusu ile ilgili kullanıcılarından izin almaya başladı.

TWITTER VERİLERİ 18 AY TUTUYOR
Akıllı telefonunuzdaki Twitter uygulamasında, “isim, alaka alanı ya da adres rehberi” vasıtasıyla arkadaş aramaya çalıştığınızda, Twitter girilen detayları 18 ay süresince depoluyor. Bu hususta izahat yapan Twitter yetkilisi Carolyn Penner, “Bilgiler akıllı telefonlardan sunucularımıza aktarılıyor ve şifrelenmiş bir halde tutuluyor. Kullanıcılarımızı bilgilerinin iyi mi saklandığı ve korunduğu konusu ile ilgili bilgilendireceğiz” dedi.

VentureBeat, müspet gözüken yaklaşımlara karşın birtakım uygulamaların ne kadar fena niyetli olduğuna dikkat çekti. Site, kullanıcıların, yemeklerinin resimlerini paylaşmalarını elde eden Foodspotting isimli uygulamanın, adres rehberlerini şifrelenmemiş bir bağlatıya aktardığını belirtti. Foodspotting Başkanı Alexa Andrzejewski, “kredi kartı gibi titiz bilgilerle uğraşmadıklarını, şifrelenmemiş linklerde bilgilerin aktarımının düşük risk içerdiğini” belirterek kendilerini savundu.