Mutlaka Bilinmesi Gereken 7 Excel Özelliği


Peki mutlaka bilinmesi ihtiyaç duyulan 7 Excel özelliği ile alakalı bilginiz var mı? Ofis yaşantısının vazgeçilmezi olan Microsoft Office Excel modülü her vakit kolaylık elde etmiştir fakat işlevlerini bildiğiniz vakit bu şekilde olmuştur.

Örnek vermek gerek görülürse grafik ekleme bazı durumlarda kurtarıcınız olacaktır. Öyle ki Excel üstünde bu fonksiyon bazı durumlarda yapılacak veri sunumunda ustalaşmış bir manzara katacaktır.

Bu makalemizde Excel kullanıyor ve ofis ortamında iseniz Excel üstüne yapacağınız işlemler sırasında kesinlikle bilinmesi ihtiyaç duyulan 7 Excel özelliği açıklayacağız.

Neler Okuyacaksınız? →

Mutlaka Bilinmesi Gereken 7 Excel Özelliği

Mutlaka bilinmesi ihtiyaç duyulan 7 Excel özelliğinden olan uygulama özellikleri

  • Grafik Ekleme
  • Biçimlendirme Türleri
  • Hızlı Analiz
  • Otomatik Doldurma
  • Power Wiew
  • Özet Tablo
  • Vlookup (Düşey Ara)

Şimdi excel bilinmesi gerekenler tek tek iyi mi kullanıldığını açıklayalım.

1 – Grafik Ekleme

Çalıştığınız zeminin verilerini hazırlıyorsak ustalaşmış gözükmesi lazım. Çalıştığınız yerle alakalı mühim verileri görüntülerken anlaşılır bir halde kolay grafik araçlarını kullanmanızı öneririm. Grafiklerinizi parçalayıp tek bir sayfada yan yana birkaç değişik grafikte irice gösterebilirsiniz. Bunu da Excel sayfanızda alakalı sütunun başlığını tıklayın daha sonrasında sırayla insert (ekle)>Chart(Grafik)>Chart Type(Grafik türü) yolunu izleyin.

2 – Biçimlendirme Türleri

Excelde bilinmesi gerekli olanlar serimizin bir öteki Biçimlendirme Türleri.

Bu araçla veri tablonuzda mühim gördüğünüz yerlerin vurgusunu arttırabilirsiniz. Örneğin, tablonuzda mühim gördüğünüz hücresini %80 yakınlaştırıp ilaveten kırmızı renk vererek etkinliğini vurgulayabilirsiniz. Bunu da vurgulamak istediğiniz hücreyi tıklayın daha sonrasında sırayla home (giriş)> conditional formatting (Biçimlendirme Türleri)>Add(Ekle) adımlarını izleyerek biçimlendirme türünüzü belirliye bilirsiniz.

3 – Hızlı Analiz

Excel bilinmesi gerekli olanlar de bir öteki fonksiyon süratli analiz.

Bu vasıta ufak tablolarda tablo oluşturma süresini minimuma düşürüyor. Verinizi seçtikten sonrasında bu araçla verinizle alakalı düzenleme, grafik oluşturma, tablolama, toplama prosedürü ve mini grafikler gibi işlemler yapabilirsiniz.  Bunun için tablonuzdan verilinizi seçip farenizle sağ tıklayın böylece süratli çözümleme menüsü açılacaktır.

Word’de içindekiler tablosu kurmak mı istiyorsunuz? O halde sizi Word’de içindekiler Tablosu Nasıl Yapılır? içeriğimizi okumaya çağrı ediyoruz.

4 – Otomatik Doldurma

Tablonuz da ki tamamlanmamış satırı otomatik doldurma özelliğiyle doldurarak çoğu kişinin göz ardı etmiş olduğu büyük bir vakit tasarrufu sağlayabilirsiniz. Bu vasıta Excel tablonuzda satırları ya da sütunlarınızı tanıyarak noksan bölgeleri kendiliğinden doldurabilir. Bu yapmak için sütunun seçerek sağ alt yandan tutup aşağıya doğru sürükleyin.

5 – Power Wiew

Mutlaka bilinmesi ihtiyaç duyulan 7 Excel özelliğinden biri olan hususiyet Power Wiew. Verilerinizi görselleştirmek, incelemek, çok sayıda tabloya dayalı analizler ya da taktim etmek için bu aracı kullanabilirsiniz. PowerPointle de ahenkli rapor almak için benzersiz bir araçtır. Eğer Office 2013 kullanıyorsanız bu aracı kullanmak için sırayla insert(ekle)> report(raporlar) yolunu izleyin.

6 – Özet Tablo

Tartışmasız Excel in en kuvvetli aracıdır. Özet tablosu bir tablodaki verileri yatay olarak göstermemizi sağlar yani satırda bulunan detayları isteğimiz alanlara göre sütunlara çevirir.

Özellikle rapor hazırlarken verileri daha anlaşılır ve derli toplu hale getirmemizi sağlar. Veri aralığınızı seçin ve insert(ekle)>Pivot table(Özet tablosu) yolunu izleyin. Özet Tablonuzun yerleştirilmesiniz istediğiniz alanı seçin, seviye bölümünde alanlara sağ tıklayıp istediğiniz bölgeyi seçerek ya da seviye bölümündeki yerler içinde alanları sürükleyerek, istediğiniz vakit alanları tekrar tanzim etmek için Özet Tablo alan listenizi kullanabilirsiniz. Özet tablo raporunu oluşturduktan sonrasında veri kaynağınız da yapmış olduğunuz değişiklikler, seçili özet tablo raporunuzu yenilediğiniz de tutanağa yansıtılır.

Ayrıca Excel’de ad ve soyad iyi mi ayrılır ya da aynısı bir şey arıyorsanız https://interbilgi.com/excel-ad-ve-soyadi-nasil-ayrilir/ içeriğimizi denetim edebilirsiniz.

7 – Vlookup (Düşey Ara)

Excel de vlookup iyi mi kullanılır ya da vlookup iyi mi yapılır? Hemen yanıtlayalım.

Tablonuz da ki ya da aralıktaki unsurları satır temelinde arayarak bulmanız gerektiğinde, arama işinizi görür. Düşey Ara’nın sırrı, aradığınız değerin (çalışanın soyadı gibi) bulmak istediğiniz dönüş eğerinin (çalışanın telefon numarası) solunda yer almasını sağlayacak şekilde verilerinizi düzenlemektir. Satış uzmanları için madde bilgilerini tanımlamak, fiyat, yığın gibi verileri elde etmek için idealdir bir araçtır.

Düşey Ara formüllerini çağırmak için Formüller menüsünü tıklayın ve referans numaranızı içeren hücreyi girin. Sonra veri çekmek için hücre aralığını girin, böylece aradığınız veri için sütun numarasını bulacaksınız.

Sizinde önerdiğiniz mutlaka bilinmesi ihtiyaç duyulan bir Excel özelliği fonksiyonu varsa bizlere yorum bölümünde bildirebilirsiniz.

Önerilen Yazı;  Word’de içindekiler Tablosu Nasıl Yapılır?