Kullanıcılar akıllı aygıt satın aldıklarında bir müddet sonra monitör sorunlarıyla karşılaşabiliyorlar. Bu problemler ekranın çalışmaması, renk eşitsizliği ya da birtakım siyah noktalar şeklinde kendisini gösteriyor. Ekranda oluşan birtakım siyah noktalar ise kullananların anlamlandıramadığı bir sıkıntı haline geliyor. Bu sıkıntı ölü pikselle ilişkilidir. Peki ölü px nedir?
LCD ekrana haiz bir bilgisayar, telefon ya da televizyonlar vakit içerisinde sıkıntı yaratabilir. Örneğin bir tv ekranının LED’leri yanar ve monitör imaj vermemeye başlayabilir. Bir diğer örnekte ise ekranın panelleri kirlenir ve temizlenmediği takdirde televizyonda pis ve siyah bir imaj oluşabilir. Bu problemlerin yanı sıra ölü px de kullananların canını sıkmaktadır. Biz de bu yazımızda ölü px nelerdir sorusunu yanıtlayarak kullananların anlam veremediği bu sıkıntı ile alakalı izahat yapacağız.
İçindekiler
Ölü Piksel Nedir?
Dead pixel şeklinde de geçen ölü piksel, görüntüleme aygıtındaki bir pikselin rengini değiştiremediği durumdur. Pikseller renk değiştirerek kullanıcıya imaj sağlarlar. Ancak px birtakım arızalardan kaynaklı olarak rengini değiştiremediğinde ölü px oluşur. Bir görüntüleme aygıtı imaj ürettiğinde pikseller de görüntünün makul renklerini gösterir. Piksel görevini gerçekleştiremediği vakit da ortaya ölü px çıkmış olur.
Bir diğer deyişle ölü piksel, monitör üstündeki pikselin artık işlevini yerine getirmemesi ve görüntüleme sağlamaması anlamına gelmektedir. Ölü px problemi bir çok cihazda meydana gelmeye müsaittir. Ancak maksimum LCD ekrana haiz cihazlarda bu sıkıntı oluşmaktadır.
Ölü Pikselin Oluşma Nedenleri Nelerdir?
Yazımızda ölü px nelerdir sorusunun cevabını verdikten sonra bu pikselin oluşma sebepleri ile alakalı da izahat yapmamız faydalı olacaktır. Ölü piksellerin oluşmasında çok sayıda niçin vardır. Bu nedenlerden biri kullanıcı hatasıdır. Kullanıcılar, aleti hatalı kullandıkları vakit ölü px sorunuyla karşılaşabilirler.
Örneğin monitör sert bir cisme çarparsa ya da yüksek bir zeminden düşerse monitör problemleri yaşanmaya başlar. Cihaza gelen fizyolojik hasarın kararında güç, ekranın birtakım alanlarına gitmemeye başlar. Ya da cihazın dahili parçalarından biri kırılırsa da ekranın birtakım bölümlerinde güç problemi oluşur.
Ölü pikselin oluşma sebeplerinden bir öteki ise müstahsil hatasıdır. Cihaz üreticisi ekranın bir parçasını noksan oluşturduğunda ya da yanlış bir üretim süreci gerçekleştirdiğinde de ölü px yanlışı oluşmaya başlar. Cihaz üreticisinden meydana gelen bu sıkıntı cihazın ilk kullanımından itibaren kendisini gösterir.
Bunun yanısıra aygıt üreticilerinden meydana gelen ölü px problemi ucuz ve düşük kaliteli vizyonun üretilmesidir. Kullanıcılar da düşük kaliteli ve özelliklerini incelemedikleri cihazları satın aldıktan sonra ölü px sorunuyla karşılaşmaktadır.
LCD panele haiz ekranlarda, ekranın içerisinde yer edinen bileşenler geçerliliğini yitirdiğinde de ölü px meydana gelir. Ölü px oluşma sebeplerinin en yaygın olanı ise maalesef budur. Temelde bu sıkıntı donanım sebebiyle de oluşmaktadır.
Sadece 1 px ölü hale geldiği vakit bir çok kullanıcı problemi ayrım etmemektedir. Bu nedenle çok sayıda ölü pikselin bulunmuş olduğu ekranlardaki yanlışlar daha net bir halde görülmektedir. Ürünün güvence şartlarını sağladığınız takdirde ölü px sorununu çözüme ulaştırmak için adım atabilirsiniz.
Ölü Piksel ile Sıkışmış Piksel Arasındaki Fark Nedir?
Yazımızda, ölü piksellerin oluşma sebeplerinden bahsetmiş olduk. Kullanıcılar, ölü px ile sıkışmış pikseli birbirine karıştırmaktadır. Bu iki px çeşidinin benzer yönleri olsa da aslında ikisi birbirinden farklıdır. Şimdi bu mevzu ile alakalı izahat yapalım.
Ölü px ile sıkışmış pikseli ayırt etmeniz için ilk ilkin ekranınızda toz olmadığından emin olmanız gerekmektedir. Pikselleri kapatan bir toz olmadığından eminseniz ayırt etme işlemine başlayabilirsiniz.
Sıkışmış px ile ölü px arasındaki asli ayrım renk olarak karşımıza çıkıyor. Sıkışmış pikseller, kırmızı, yeşil, mavi ya da sarı renklere sahiptir. Bu renklerden kaynaklı da sıkışmış px aleni ve parlak bir halde görünür.
Öte taraftan ölü px ise koyu ve siyah bir renge sahiptir. Bunun yanısıra ölü pikseller, ufak ve dikdörtgen bir halde olmaktadır. Ekranınız değiştiğinde dahi bu pikseller tek bir noktada durağan(durgun) kalacaktır ve renklerinde rastgele bir değişiklik olmayacaktır.
Ancak mühim bir ayrıntı var. Bazı sıkışmış pikseller de siyah ve koyu renkte olmaktadır. Bu nedenle kullanıcılar, birtakım sıkışmış pikselleri ölü px sanabilir. Bunu önlemenin yolu ise ölü px testi yapmaktır. Ya da bu hususta uzman bir kişiden yardım alınabilir.
Ölü Piksel Nasıl Tespit Edilir?
Cihazınızda bir ölü pikselin olmasından şüpheleniyorsanız, bundan emin olmak için test yapmanız gerekecektir. Ölü px testini yapmak olabildiğince basittir. Bunun için ilk ilkin ekranınızın tamamını kaplayacak şekilde beyaz bir monitör açmanız lazım.
Beyaz bir monitör açmak için ise Word ya da cihazınızda yüklü bir Photoshop uygulamasını deneyebilirsiniz. Bu iki programı denemeniz monitörü yakınlaştırmanıza ve ölü pikseli belirleme etmenize imkân sağlayacaktır. Cihazınızda beyaz monitörü açtıktan sonra yakınlaştırma prosedürünü gerçekleştirin.
Ekranınızın rastgele bir bölümünde ölü px görüyorsanız, fakat emin olamıyorsanız ölü px testini yapan siteler ya da güvenilir yazılımlar bulmanız gerekecektir. Bu tekniği tecrübe etmek istemiyorsanız cihazınızı uzman bir yetkiliye göstermeniz iyi olacaktır.
Ölü Piksel Sorunu Nasıl Giderilir?
Yazımızda ölü px nelerdir sorusunun cevabını bu sorusu iyi mi gidereceğinizi anlatarak da transfer etmek istedik. Ölü pikseller sıklıkla üretim hatasından kaynaklanmaktadır. Eğer px güç almada mani yaşıyorsa, bu hata kalıcı olacaktır.
Dolayısıyla ölü pikseli önlemek için yüksek kaliteli bir görüntüleme aleti seçmeniz faydalı olacaktır. Görüntüleme cihazını güvenilir bir markadan almayı da dikkatsizlik etmeyin. Özellikle yeni aygıt alacak kişiler için bu tavsiyenin önemi büyüktür. Görüntüleme cihazını daha sonra değişiklik yapmak de size kalmış bir karardır.
Ölü pikseli düzeltmek, sıkışmış pikseli düzeltmekten çok daha zordur. Hatta bir çok ölü pikseli düzeltmek neredeyse imkansızdır. Ancak gene de birtakım şekilleri deneyerek bu ölü piksellerden kurtulma ihtimaliniz vardır. Şimdi bu yöntemler ile alakalı izahat yapalım.
Ölü Pikselin Kaybolmasını Bekleyin
Bazı ölü pikseller, cihazda kalıcı olmamaktadır. Bu tür ölü pikseller, birtakım durumlarda bir haftada birtakım durumlarda ise daha uzun bir müddet sonra yok olmaktadır. Ölü pikselin kendi kendine kaybolması pek muadil gelinen bir vaziyet değildir. Ancak gene de bu yönteme talih vermek gerekebilir.
Cihazınızı Yeniden Başlatın
Birçok problemi ortadan kaldırmada işe yarayan bu yöntem, ölü pikselleri gidermede de bir miktar etkili olabilir. Ekranınızda ölü px ya da aynısı bir problemle karşılaştıysanız o an cihazınızda aleni olan sayfayı tekrar yüklemeyi deneyin. Bu teknik işe yaramazsa da cihazınızı tekrar başlatın.
Ekranınızı Temizleyin
Bazen ölü px olarak düşündüğümüz şey yalnızca kolay bir kir olabilir. Çünkü ölü piksel, ufak ve siyah bir nokta halindedir. Aynı şekilde bir kir de siyah ve ufak bir nokta şekline sahiptir. Dolayısıyla cihazınızın ekranını yumuşak ve cihaza zarar vermeyecek bir bezle silmeniz faydalı olacaktır.
Mikrofiber bir bezi hafifçe nemlendirerek cihazınızı silmeyi deneyin. Ardından monitörü kurulayın. Silme prosedürünü sert ve bastırarak yapmamaya itina gösterin. Aksi takdirde cihazınızın ekranına zarar verebilirsiniz. Eğer sıkıntı lekeyse alakalı bölgedeki siyah nokta yok olacaktır.
Ancak şunu hatırlatmakta fayda var. Cihazınızda her siyah nokta oluştuğunda monitörü temizlemeniz iyi olmayacaktır. Elektronik bir aleti sıklıkla temizlemek bir müddet sonra cihaza zarar verebilir. Bu nedenle bu prosedürü seyrek yapmanız daha doğru olacaktır.
Ölü Piksel Onarıcı Uygulamaları Deneyin
Ölü px dediğimiz sorun, uzun bir süredir LCD ekranlarda ortaya çıkmaktadır. Dolayısıyla bu problemi gidermek için bir çok tatbik ya da tatbik tasarlanmıştır. Web sitesi üstünden ölü pikseli onaran bir tatbik ya da tatbik bulmayı deneyebilirsiniz.
Ancak alakalı uygulamanın güvenilir ve işe fayda olmasından emin olmanız gerekecektir. Bazı bedava internet uygulamaları, bir çok sıkışmış pikselleri kısa süre içerisinde düzeltmeyi vaat etmektedir. Bu durum, ölü pikseller için pek işe yaramasa da denemeniz faydalı olabilir.
Cihazınızın Ekranını Değiştirin
Ölü pikseli, yukarıda anlattığımız yöntemlerle değiştiremiyorsanız bu sıkıntı kalıcı hale gelmiş demektir. Bunu çözmenin en etkili yolu ise cihazınızın ekranını değişiklik yapmak olacaktır. Birçok aygıt üreticisinin ölü pikselleri içine alan garantileri bulunmaktadır. Dolayısıyla ölü px problemininin sizden kaynaklanıp kaynaklanmadığını idrak etmek için cihazın garantisini denetim edin.
Cihaz üreticileri, ölü px sorununu gidermek için belli oranda ölü px olmasını istemektedir. Örneğin bilgisayar monitörü boyutunda olan bir monitör için 4 ile 8 px arasında bir kıymet gereklidir. Daha ufak ekranlarda ise px sayısı gerekliliği değişecektir.
Eğer cihazınızda belirtilen oranda px var ise ve cihazınız güvence kapsamından çıkmadıysa problemi çözmeniz kolay olacaktır. Cihazınız güvence kapsamından çıktıysa aleti satın aldığınız yere ya da alakalı markanın teknik servisine götürdüğünüzde ücret ödemeniz gerekecektir.
Birçok markanın ölü px politikaları internet sitelerinde yer almaktadır. Cihazınızı alakalı markaların teknik servisine götürmeden ilkin politikaları incelemeniz faydalı olacaktır. Bunun yanında, cihazın güvence belgesi de büyük ehemmiyet taşıyacaktır.
Ölü Piksel Nedir: Genel Değerlendirme
Televizyonlar, bilgisayar monitörleri ve akıllı telefonlarda bir çok px yer almaktadır. Cihazlar, görüntüleme aygıtının türüne bağlı olarak milyonlarca px içerebilir. Standart bir piksel, yansıtılan görüntüye cevap olarak renk değiştirir. Ancak bir müddet sonra piksellerde oluşan sorunlardan kaynaklı ölü pikseller meydana gelir.
Ölü piksele yol açan bir çok faktör vardır. Yazımızda anlattığımız sebeplerin dışında, başarısız güç bağlantısı da ölü px oluşumunu tetikler. Piksellerin rengini değiştirebilmek için güç gerekmektedir. Bir piksele olan güç bağlantısı kesildiğinde ise siyah ve ölü bir px meydana gelir. Bu nedenle cihazlardaki güç bağlantısı, ölü px oluşmaması için ehemmiyet taşımaktadır.
Ölü pikselin oluşmasını önlemek de size kalmış bir durumdur. Çoğu elektronik cihazların üretim kalitesinin yanısıra kullanım biçimi de ehemmiyet taşımaktadır. Örneğin cihazınızı yere düşürmemeye dikkat etmelisiniz. Bunun yanısıra cihazın üzerine ağır ve sert bir cismin gelmesini de önlemeniz gerekmektedir. Cihazın ekranında yer edinen güç bağlantısını yoracak işlemlerden de uzak durmanız iyi olacaktır.
Cihazınızı ne kadar muntazam kullansanız da ölü piksele maruz kalıyorsanız yazımızda anlattığımız şekilleri deneyebilirsiniz. Bu yöntemler işe yaramazsa cihazınızın ekranıyla alakalı onarım ya da değişiklik yapma prosedürünü gerçekleştirmeniz gerekecektir.
Bazı internet sitelerinde ya da toplumsal medya platformlarında ölü pikselleri onarmanız için riskli yöntemler yer almaktadır. Bu riskli teknik önerileri tazyik ve sıcaklık olarak karşınıza çıkabilir. Ölü px sorununu kendi başınıza ve bu riskli şekilleri kullanarak çözmeniz doğru olmayacaktır. Çünkü lüzumlu onarma prosedürünü yanlış yaptığınızda problemi daha da kötüleştirme ihtimaliniz artacaktır.
Sizler için hazırladığımız ölü px nelerdir içeriğimiz burada sona eriyor. Sizler de ölü px ile alakalı sıkıntı ve düşüncelerinizi aşağıdaki yorum bölümünden bizlerle paylaşmayı unutmayın.