Günümüzde kafeye, mağazaya ya da aynısı bir yere gittiğinizde QR kodlarla karşı karşıya gelme ihtimaliniz olabildiğince yüksek. Özellikle pandemi dönemiyle beraber QR kodların kullanması olabildiğince yaygınlaştı. Fakat bu kodların ne işe yaradığını ve iyi mi kullanıldığını bilmeyen teknoloji kullanıcılarının sayısı da olabildiğince fazla. Bundan kaynaklı QR kod nedir, iyi mi okutulur gibi soruların yanıtı gayet fazla merak ediliyor.
Bizler de bu yazımızda sizler için gün geçtikçe daha da çok kullanılan QR kod teknolojisine daha yakından bakacağız. QR kod nedir, iyi mi okutulur gibi sorulara cevap vermeye çalışacağız. Böylece sizler için hazırladığımız rehberimizi inceleyerek QR kodları rahatlıkla kullanabileceksiniz. Şimdi gelin hep beraber öncelikle QR kod nelerdir sorusunun cevabına daha yakından bakalım.
İçindekiler
QR Kod Nedir?
İnternetin ve teknolojinin hızla yaygınlaşmasıyla beraber insanların hayatları mühim seviyede kolaylaştı. Teknoloji kullanıcıları, bilhassa bilgiye daha süratli bir halde erişebilmeye başladılar. Bu noktada QR kod teknolojisi, büyük bir öneme sahip. Quick response yani süratli cevap anlamına gelen QR, 1994 yılından beri kullanılıyor.
QR kod teknolojisi, Japonya merkezli Denso Wave tarafınca buluş edildi. Bir araba firması olan Denso Wave, üretmiş oldukları otomobillerin üretim süreçlerini kolay bir halde takip etmenin yollarını arıyordu. Bu doğrultuda şirket, QR kod teknolojisini geliştirdi. Denso Wave, o zamanki teknolojiden en makul şekilde faydalanmaya çalıştı. Bu sayede şirket, kolay bir mantıkla çalışan QR kod sistemini geliştirdi.
Denso Wave, geliştirmiş olduğu bu teknolojiden bütün teknoloji kullanıcılarının faydalanmasını istedi. Bundan kaynaklı şirket, QR kod teknolojisini halka aleni hale getirdi. Bunun yanı sıra Denso Wave, QR kod için patent almış olsa da patent haklarını kullanmayacağını açıkladı. Böylece Denso Wave tarafınca tasarlanan QR kod teknolojisi, öbür firmalar tarafınca da kullanılmaya başlandı.
İlk başta otomobil sektöründe kullanılan QR kod teknolojisi, bir müddet sıklıkla bu sektörde kullanıldı. Daha sonra kameraya haiz olan akıllı cihazların yaygınlaşması, QR kodların da yaygınlaşmasını sağladı. QR kodların yaygınlaşma süreci, kodun çıkmış olduğu ülke olan Japonya’da başladı. Japon teknoloji üreticileri, QR kodları üretmiş oldukları muhtelif teknolojik ürünlerde kullandılar.
Bunun yanı sıra QR kodlar, dünya çapında de yoğun alaka gördüler. Çünkü QR kodlar, teknoloji kullanıcılarının bir bilgiye, internet sitesine ya da rastgele bir işleme çabucak erişmelerini sağlıyor. Özellikle pandemi sürecinde QR kod teknolojisi, dünya çapında gayet fazla kullanılmaya başlandı.
Bu durumun etkenlerinden birisi de gene Denso Wave oldu. Denso Wave, pandemi süreciyle beraber QR kodların güvenliği ve kullanılabilirliğini geliştirdi. Bundan kaynaklı QR kodlar, günümüzde yalnızca internet sitelerine yönlendiren kodlar olmaktan çıkarak ödeme sistemlerinde bile kullanılmaya başlandılar.
QR Kodlar Nerelerde Kullanılıyorlar?
QR kodların kullanım alanları olabildiğince fazladır. Bu kodlar, ilk etapta üreticiler tarafınca üretim süreçlerini takip için kullanıldılar. Öyle ki QR kodlar, üretim süreçlerinin takibini olabildiğince kolaylaştırdı. Fakat bu kodların kullanım alanları yalnızca bununla sınırı olan kalmadı.
Teknolojik cihazlar, dünya çapında çabucak yaygınlaştılar. Bundan kaynaklı insanlar, hayatlarını kolaylaştıracak teknolojileri hayatlarının muhtelif yerlerine entegre ettiler. Bu teknolojilerden birisi de QR kod teknolojisidir. QR kod teknolojisi, bir süredir kafe ve restoran seçimi işletmelerin menüleri için kullanılıyordu. Bunun yanı sıra birtakım mağazalar da müşterilerinin alışveriş süreçlerini kolaylaştırmak için QR kodları kullanmaya başladılar.

Fakat QR kodlar, aslolan olarak Covid-19 süreciyle beraber çabucak yaygınlaştılar desek yanlış olmayacaktır. Çünkü Covid-19 ile beraber insanlar, birbirleriyle hatta dış ortamdaki eşyalarla görüşmelerini minimuma indirmeye çalıştılar. Bu noktada QR kod teknolojisi, olabildiğince destek oldu.
QR kod teknolojisi vasıtası ile insanlar, ödeme işlemlerini bile temassız bir halde gerçekleştirmeye başladılar. Bunun yanı sıra QR kod teknolojisi, Covid-19 sürecinde aşı ve kontrol kararı sorgulama süreçlerinde de kullanıldı. Bundan kaynaklı QR kodlar, günümüzde ödeme sistemlerinden sıhhat uygulamalarına kadar bir çok alanda kullanılmaktadırlar.
QR Kod Nasıl Okutulur?
Denso Wave, QR kod teknolojisini olabildiğince kolay kullanmak mümkün bir halde geliştirdi. Şirketin bu teknolojiyi geliştirmesindeki amacı, üretim süreçlerini kolay ve çabucak takip edebilmekti. Bu doğrultuda Denso Wave, beyaz arkaplan üstüne siyah kare desenlerden oluşan bir kod sistemi geliştirdi. QR kodlar, matris banko sistemiyle geliştirildiler. Bundan kaynaklı bu kodları okutmak için bir kameraya ve yazılıma gereksinim duyuluyor.
QR kodların çabucak yaygınlaşması, teknoloji üreticilerinin bu hususta harekete geçmesini sağladı. Teknoloji üreticileri, kullanıcılarının QR kodları daha kolay bir halde kullanabilmeleri için muhtelif teknolojiler geliştirdiler.
Günümüzde gelinen noktada bir çok akıllı telefon ve tablet üreticisi, geliştirmiş olduğu kamera yazılımının içerisine QR kod okuma sistemini de entegre ediyor. Bu sayede kullanmış olduğunuz cihazın kamera uygulamasında QR kod okuma özelliği mevcut ise doğrudan kamera uygulaması üstünden QR kodlarını okutabiliyorsunuz.
Fakat eski nesil akıllı cihazların kamera uygulamalarında genelde dahili bir QR kod okutma özelliği mevcut değil. Bundan kaynaklı QR kodları okutmak için ek bir programa ihtiyacınız var. Üçüncü parti geliştiriciler hem Android hem de iOS kullanıcılarını memnun edebilmek adına iki işletim sistemi için de QR kod okuma programları geliştiriyorlar. Bu doğrultuda şayet kamera uygulamanız üstünden doğrudan QR kodları okutamıyorsanız sizler için yazımızın devamında bahsetmiş olduğumuz QR kod uygulamalarından birisini kullanarak QR kodları rahatlıkla okutabilirsiniz.
QR Kod Okutma Uygulamaları
Android Uygulamaları
Android kullanıcıları, QR kod iyi mi okutulur diye fazlasıyla merak ediyorlar. Günümüzde Android işletim sistemini kullanan bir çok teknoloji üreticisi, geliştirmiş olduğu kamera yazılımında QR kod okuma özelliğine yer veriyor. Fakat bir çok eski Android cihazda, bu hususiyet yer almıyor. Bundan kaynaklı birtakım Android kullanıcılarının QR kodları okutabilmeleri için üçüncü parti geliştiriciler tarafınca tasarlanan yazılımları kullanmaları gerekiyor.
Google Play Store, QR kod programları konusu ile alakalı olabildiğince zengin. Bu sayede Play Store üstünden sizler için makul bulunduğunu düşündüğünüz QR kod programını rahatlıkla indirebilirsiniz. Bizler de Android kullanıcılarına şu QR kod uygulamalarını öneri ediyoruz:
Kare kod ve Barkod Okuyucu
Android cihazlarda kullanılabilecek en etkin QR kod okutma uygulamalarının başlangıcında Kare kod ve barkod okuyucu geliyor. Bu uygulamanın geliştiricisi, “QR SCAN Team” olarak karşımıza çıkıyor. Geliştiriciler, etkin QR kod okuma programını Android kullanıcılarına bedava olarak sunuyorlar.
Uygulama, olabildiğince kolay bir kullanıma sahip. Uygulamaya girdiğiniz vakit doğrudan kamera sizi karşılıyor. Böylece programa girer girmez QR kodları okutabiliyorsunuz. Bunun yanı sıra okutmuş olduğunuz QR kodlar, tarama kararı olarak karşınıza çıkıyor. Tarama kararında karşınıza bir URL çıkması halinde bu URL adresine tıklayarak doğrudan gidebiliyorsunuz. Eğer URL adresinin güvenliği konusu ile alakalı endişeniz var ise adrese tıklamadan geri dönme imkanınız da mevcut.

Uygulamanın en kullanması kolay özelliklerinden birisi okutulan QR kodları arşivliyor olması oluyor. Yani uygulamada dahili bir geçmiş sekmesi mevcut. Bu geçmiş sekmesinden daha ilkin taratmış olduğunuz QR kodların sonuçlarına rahatlıkla ulaşabiliyorsunuz. Ayrıca bu uygulama, sizlere QR kod oluşturma opsiyonu de sunuyor. Böylece öbür bir programa ya da siteye ihtiyacınız kalmadan tatbik içinden rahatlıkla QR kod da oluşturabiliyorsunuz.
QR Kodu Okuyucu ve Tarayıcı
Android cihazlar için öneri ettiğimiz bir öbür QR kod okutma uygulaması ise QR kodu okuyucu ve tarayıcı oluyor. QR kodu okuyucu ve tarayıcı uygulamasının geliştiricisi “Simple Design Ltd.” olarak belirtiliyor. Google Play Store’da gayet fazla QR kod uygulaması olduğundan uygulamayı indirirken geliştiricisine dikkat etmenizi öneri ediyoruz.
Şık ve sade bir arayüze haiz olan uygulama, kullanıcılarına QR kodları çabucak taratma imkanı sağlıyor. Uygulamaya girdiğinizde doğrudan kamera karşınıza çıkacaktır. Bunun yanı sıra kamera işaretinin yanısıra fener işareti de göreceksiniz. Çünkü uygulamada fener özelliği de mevcut.
QR kodlarını taratmak için kamera sayfasından doğrudan kodları taratabilirsiniz. Bunun kararında uygulama, şayet taratmış olduğunuz QR kodu bir internet sitesine yönlendiriyorsa karşınıza bir URL adresi çıkartacaktır. Ayrıca uygulama, ürün ve Wi-Fi bilgisi gibi detayları de kendiliğinden belirleme ediyor.
Uygulama, buna göre karşınıza bir netice monitörü çıkartıyor. Birçok QR kod okutma uygulamasında olduğu gibi bu uygulamada da geçmiş sekmesi mevcut. Böylece daha ilkin taratmış olduğunuz QR kodları süratli ve kolay bir halde görebilirsiniz.
iOS Uygulamaları
Apple, QR kod teknolojisini cihazlarına en süratli şekilde entegre eden teknoloji üreticilerinin başlangıcında geliyor. Şirket, QR kodların yaygınlaşmasıyla beraber yazılımlarını buna makul şekilde güncelledi. Bu sayede Apple, kullanıcılarına ek bir programa gerek kalmadan QR kodları kameraları üstünden taratma imkanı sunuyor. Güncel yazılıma haiz bir iPhone ya da iPad modeliniz var ise kamerayı açarak doğrudan QR kodları taratabiliyorsunuz.
Bunun yanı sıra birtakım Apple kullanıcıları, kamera üstünden QR kodları taratmak istemiyorlar. Her ne kadar Apple, kamera üstünden bu prosedürü kolay bir halde gerçekleştirebilme imkanı sağlasa da birtakım teknoloji kullanıcıları, değişik yazılımlar kullanmak isteyebiliyorlar.

Bu noktada App Store, Google Play Store kadar çok seçeneğe haiz değil. Çünkü belirttiğimiz gibi Apple, esasen kamera üstünden dahili olarak kullanıcılarına bu hizmeti veriyor. Bundan kaynaklı Apple kullanıcılarının gayet fazla kullanabilecekleri QR kod okutma uygulaması mevcut değil. Yine de birtakım tatbik geliştiricileri, Apple kullanıcıları için de QR kod okutma uygulaması geliştiriyorlar.
App Store’da yer edinen en etkin QR kod okutma uygulaması, “Komorebi Inc.” tarafınca tasarlanan QR Kod Tarayıcı: Hızlı Tarama oluyor diyebiliriz. Sade bir arayüze haiz olan uygulama, kullanıcılarına çabucak QR kodları taratabilme imkanı sağlıyor. Bunun yanı sıra uygulamada QR kod taratma geçmişi de mevcut. Böylece tatbik üstünden daha önceden taratmış olduğunuz QR kodları da takip edebiliyorsunuz.
App Store’da bu uygulamanın haricinde öbür QR kod okutma programları da mevcut. Fakat belirtmiş olduğumuz gibi Apple’ın bu özelliği kamera uygulamasında dahili olarak sunması QR kod uygulamalarına olan ilgiyi azaltıyor. Çünkü bir çok kullanıcı için Apple tarafınca tasarlanan QR kod okutma özelliği kafi gelmektedir.
QR Kod Nasıl Oluşturulur?
QR kod iyi mi okutulur sorusunun yanıtı kadar QR kod iyi mi oluşturulur sorusunun yanıtı da merak edilmektedir. Çünkü QR kodlar, insanların günlük yaşamlarını mühim seviyede kolaylaştırabilmektedir. Bundan kaynaklı teknoloji kullanıcıları, hayatlarının muhtelif yerlerinde QR kod kullanmayı tercih edebilmektedirler.
QR kod okutabilmek için olduğu gibi oluşturabilmek için de bir yazılıma ya da internet sitesine ihtiyacınız vardır. Bu noktada günümüzde dijital ortamda bir çok QR kod oluşturma hizmeti veren internet sitesi ve mobil tatbik mevcut. Böylece sizler için makul bulunduğunu düşündüğünüz platform üstünden QR kodlarınızı rahatlıkla oluşturabilirsiniz.
Unitag, en etkin QR kod oluşturma hizmeti veren platformların başlangıcında gelmektedir. Unitag hem internet sitesi hem de mobil programlar üstünden kullanıcılarına hizmet veriyor. Üyelik sistemiyle hizmet veren Unitag, muayyen bir tecrübe etme süresi sunuyor. Bunun yanı sıra platformdaki bütün hizmetlerden faydalanabilmek için ücretli bir halde üye olmanız gerekiyor.
Bunun yanı sıra Canva da QR kod oluşturma hizmeti veren platformlardan birisidir. Eğer bir Canva üyeliğiniz mevcutsa Canva üstünden süratli ve kolay bir halde QR kod oluşturabilirsiniz. Bu noktada Canva, kullanıcılarının QR kod tasarımlarını diledikleri gibi özelleştirmelerine de imkân tanıyor.
Sizler için hazırladığımız QR kod rehberimiz burada sona eriyor. Bu rehberimizde QR kod nedir, iyi mi okutulur ve iyi mi oluşturulur sorularına cevap vermeye çalıştık. Böylece QR kodlarla alakalı merak ettiğiniz bütün bilgilere rehberimizden kolayca ulaşabilirsiniz. Bunun yanı sıra QR kodlar hakkındaki soru ve düşüncelerinizi aşağıda yer edinen yorumlar bölümünden bizlerle paylaşabilirsiniz.