Her gün sabah uyanınca bedenen vücudunuzda bir yorgunluk hissediyorsanız, ayrım etmeseniz de günlük hayatınızda birtakım yanlışlar yapıyor olabilirsiniz.
Neler Okuyacaksınız? →
Sabah Kalkınca Neden Yorgun Oluruz
Bu yorgunluklara yeteri kadar su içmemek, makul oranda demir almamak gibi şeyler yorgunluğa neden olabilir.
Bunları yapıyorum derseniz diğer bir şeyden dolayıda bitkinlik olabilir. Peki diğer neler yorgunluğa yol açıyor?
Health adlı web sitesinde bulunan habere göre, uykusuzluk yalnızca enerjinizi tüketmez, bunun yanısıra fizyolojik ve psikolojik olarak sizi yorar.
İşte uykusuzluktan diğer gün içerisinde sizi yoran işler
- Yeterince su içmiyorsunuz: Vücudunuzun susuz kalması enerji seviyeniz üstünde mühim rol oynar. Susuzluk kan hacminde azalmaya neden olur ve kanınız koyulaşır.
Kalbiniz daha azca pompalama yapar ve kaslara, organlara giden oksijen ile gıda miktarındaki hız azalır. Yorgunluktan kaçınmak için yeteri kadar su için. - Yeterli oranda demir almıyorsunuz: Kendinizi kuvvetsiz hissediyorsanız ve odaklanmakta zorluk çekiyorsanız demir eksikliği problemi yaşıyor olabilirsiniz. Anemi riskini azaltmak için demir alımını artırın. Yağsız et, börülce, tofu, yumurta sarısı, koyu yeşil yapraklı sebze, kabuklu kuruyemiş, yerfıstığı ezmesi tüketin.
- Kahvaltıyı atlıyorsunuz: Gece süresince yedikleriniz erir, sabah uyandığınızda ise kahvaltıyla tekrar vücudunuzu desteklemelisiniz. Kahvaltı yapmazsanız tembelleşirsiniz. Kahvaltı yapmak metabolizmanızı harekete geçirir. Kahvaltınızda tam tahıllar, yağsız protein ve sıhhatli yağlar bulunsun.
- Abur cubur oldukça tüketiyorsunuz: Şeker ve kolay karbonhidratla dolu olan hazır gıdaların glisemik indeksi yüksektir. Kan basıncındaki ani yükselmeler ise yorgunluğa yol açar. Her yemekte tam tahıllarla beraber yağsız protein alarak kan şekerinizi durağan(durgun) tutun. Fırında tavuk, kahverengi pirinç, somon balığı, tatlı patates ya da tavuklu ve meyveli salata iyi birer seçenektir.
- Çok mükemmeliyetçisiniz: Mükemmel olmak için uğraşmak daha fazla çalışmanıza ve yorulmanıza neden olur. Bu sebeple seçtiğiniz hedeflerde realist olun. Projelerinizi gerçekleştirmek için vakit sınırı belirleyin ve buna uymaya çalışın. Hemen yapmak için kendinizi yormayın.
- Sorunları büyütüyorsunuz: Her hususta endişeleniyor ve en ufak problemleri bile büyütüyorsanız bu kaygı zihinsel açıdan sizi yorar. Kendinizi bu düşüncelerle boğuşurken bulursanız derin bir soluk alın. Kaygılarınızı arkadaşınızla paylaşın.
- Çalıştığınız yer oldukça dağınık: İşyerinde kalabalık bir masa zihinsel olarak sizi yorar, odaklanmanızı zorlaştırır. Her günün sonunda işlerinizi bitirmiş olun ve şahsi eşyalarınızı düzenleyip yerlerine yerleştirin. Ertesi gün güne pozitif başlamanıza destek olur.
- Yatakta e-postalarınızı denetim ediyorsunuz: Tabletin, akıllı telefonun ya da bilgisayarınızın arkadan aydınlatması uykuyu düzenleyen melatonin hormonunu durdurarak vücudunuzun tabii ritmini bozuyor. Bu sebeple yatmadan birkaç saat ilkin elektronik aletlerden uzak durun.
- Tüm gün kahve içiyorsunuz: Araştırmalara göre, günde 3 fincan kahve sizin için faydalıdır. Uygunsuz şekilde kafein tüketimi ise uykuya dalmanızı elde eden adenozini durdurur. Yatmadan 6 saat kadar ilkin alınan kafein bile uykunuzu etkiler. Bu sebeple öğleden sonra kafein tüketimini kesmelisiniz.