Steam Nedir?


Steam, dünyanın maksimum tercih edilen dijital oyun platformlarının başlangıcında gelmektedir. Bilgisayar oyunu oynayan ya da bilgisayar yazılımı edinmek isteyen kişiler, Steam’i kullanmak halinde kalmaktadırlar. Çünkü neredeyse bütün oyun geliştiricileri, oyunlarını yayınlamak için Steam’i kullanmayı tercih etmektedirler. Bundan kaynaklı sizler de Steam nedir, iyi mi kullanılır diye merak edebilirsiniz.

Uzun süredir kullanıcılarına hizmet veren Steam, kolay bir kullanıma sahip. Bu sayede platform üstünden dilediğiniz oyun ya da yazılımı rahatça satın alabiliyorsunuz. Ancak bu aşamada Steam’i kullanmak için üyeliğinizin bulunması gerekiyor. Eğer platform ile alakalı hiç bir bilginiz yoksa gelin şimdi hep beraber Steam nelerdir sorusunun cevabına daha yakından bakalım.

İçindekiler

Steam Nedir?

Dijital oyun sektörü gün geçtikçe gelişmeye devam ediyor. Dijital oyunlar, geçmiş senelerde sıklıkla bilgisayarlar için geliştiriliyordu. Ancak oyunlara erişmek o kadar da kolay değildi. Oyuncular, oyunları CD gibi diskler vasıtasıyla bilgisayarlarına kurabiliyorlardı. Bu da tabii ki zor bir süreç oluyordu. İnternetin gelişmesi ve yaygınlaşmasıyla beraber dijitale taşınan şeylerden birisi de oyunlar oldu.

Half Life ve Counter Strike serilerinin imalatçı firması olarak malum Valve, bunun yanı sıra en köklü oyun şirketlerinden birisidir. Şirket, tanınmış oyun serilerinden olan Half Life’ın yeni oyununu geliştirirken bunun yanı sıra yeni bir dijital oyun platformu geliştirmeye karar verdi. Çünkü Valve, geliştirdiği oyunlara güncelleme ve ek içerik yayınlama konusu ile alakalı güçlük çekiyordu. Ayrıca şirket, kendi oyunları başta olmak suretiyle oyuncuların bir çok oyuna erişemediklerini düşünüyordu.

Bu doğrultuda Valve, dijital bir oyun platformu geliştirmek için çalışmalara başladı. 2002 senesinde Valve, bu hususta harekete geçerek platformun ismini tayin sürecine başladı. 2003 senesinde ise Steam, Half Life 2 ile beraber kullanıcılarına sunuldu. Steam, kullanıma sunulmadan ilkin aşağı yukarı 300.000 oyuncuyla kontrol edildi. Test sürecinde platformda muhtelif problemler meydana geldi. Bundan kaynaklı Steam, ilk etapta çok iyi başlamadı diyebiliriz

2004 senesinde Valve, Half Life 2’yi Steam’e yükledi. Böylece Half Life 2, platformda yer edinen ilk oyun oldu. Ancak Half Life 2 oyuncuları, platformu kullanmak istediklerinde muhtelif sorunlarla karşılaştılar. Bunun üstüne Steam, başarısız olarak görülmeye başladı. Ancak Valve, projeden vazgeçmedi. Kısa müddette değişik oyun geliştiricileri ile antak kalma yaparak oyunlarını Steam’e yüklemeye ikna etti.

2007 yılına gelindiğinde Valve, Steam için Capcom da dahil olmak suretiyle muhtelif oyun geliştiricileriyle antak kalma yaptı. Böylece bu tarihte platformdaki oyun sayısı 150’ye kullanıcı sayısı ise 13 milyona ulaştı. 2008, Steam’in yükseliş yılı diyebiliriz. Çünkü şirket, bu tarihte Electronic Arts, SEGA gibi şirketlerle antak kalma yaptı. Böylece Steam, tarih içinde çabucak büyüyerek günümüzde en büyük dijital oyun platformu haline geldi.

Steam Özellikleri Nelerdir?

Steam, ilk geliştirildiği vakit muhtelif eksiklikleriyle dikkat çekiyordu. Oyuncular, platform üstünden oyun oynamak istedikleri vakit çökme başta olmak suretiyle muhtelif problemlerle karşılaşıyorlardı. Bunun yanı sıra Steam, sunmuş olduğu özellikleriyle de çok kolay bir platform olarak kalıyordu. Bundan kaynaklı Steam’in ilk yılları, hususiyet konusu ile alakalı başarısız geçti diyebiliriz.

Ancak Valve, kararlı bir halde Steam’i geliştirmeyi devam etti. Böylece Steam, günümüzde kullanıcılarına etkin ve muhtelif özellikler sunuyor. Bu özelliklerin başlangıcında tabii ki oyunlara süratli ve anlık erişim imkanı geliyor. Steam’in mağazasında birden fazla oyun yer alıyor. Oyuncular, bu oyunlar içinde satın almak istediklerinde anlık ve çabucak satın alabiliyorlar. Bunun yanı sıra satın alınan oyun çabucak indirilerek oynanabiliyor.

Steam Özellikleri Nelerdir

Bunun yanı sıra Valve, Steam’in yalnızca oyun satın alınan ve oynanan bir platform olmasını istedi. Platformu etken tutabilmek adına Steam’e topluluk ve iletişim özelliği ekledi. Böylece Steam oyuncuları, platform üstünden birbirlerini arkadaş olarak ilave ederek iletişim kurabiliyorlar. Ayrıca oyunlarda yer edinen topluluk sayfaları üstünden oyuncular, ortak oyunları ile alakalı tartışıp malumat paylaşabiliyorlar.

Valve, aktüel teknolojileri yakından izleyerek Steam’e uyarlamayı başarıyor. Bu doğrultuda platformda bir süredir VR desteği de mevcut. Yani Steam kullanıcıları, HTC Vive vasıtası ile VR desteği bulunan oyunları rahatça oynayabiliyorlar.

Steam’in 2015 senesinde kullanıcılarına sunmuş olduğu özelliklerden birisi de Steam Link özelliği oldu. Steam Link vasıtası ile oyuncular, oyunlarını mobil cihazları ve akıllı televizyonları başta olmak suretiyle muhtelif cihazlara taşıyabilme imkânına haiz oldular. Gelişmiş bir optimizasyon sistemine haiz olan Steam Link, kullanıcılarını fazlasıyla memnun etmeyi başarıyor.

Son olarak Steam, oyuncular için aygıt geliştirmeye de başladı. Şirket, kısa müddette Steam Deck ismini verdiğini cihazını kullanıcılara sundu. Nintendo Switch’e benzeyen cihaz, oyunculara diledikleri yerde oyun oynayabilme imkanı sağlıyor. Güçlü bir donanıma haiz olan cihaz, oyuncuların çoğundan müspet yorum almayı başardı.

Steam Nasıl Kullanılır?

Steam, sunmuş olduğu özelliklerle oyuncuların ilgisini çekmeyi başarıyor. Bunun yanı sıra bilhassa bilgisayar oyuncuları, oyun oynamak istedikleri vakit aslında bir noktada Steam’i kullanmaya zorunlu kalıyorlar. Çünkü günümüzde bir çok oyun geliştiricisi, geliştirdikleri oyunları Steam üstünden yayınlamayı tercih ediyorlar. Bundan kaynaklı oyunseverler için Steam, olmazsa olmaz bir platform halini aldı diyebiliriz. Platformu kullanmayan kişiler Steam iyi mi kullanılır diye merak ediyorlar.

Steam, olabildiğince kolay bir kullanıma sahip. Platformu kullanabilmek için öncelikle Steam hesabınızın bulunması gerekiyor. Bunun için şu adımları takip edebilirsiniz:

  • Steam hesabı oluşturabilmek için öncelikle Steam internet sitesini ya da programını ziyaret etmeniz gerekiyor. Platforma erişim sağladıktan sonra “Giriş Yap” düğmesine basıyoruz. Sonrasında alt bölümde yer edinen Steam’e katılın düğmesine basarak devam ediyoruz.
  • Steam, hesap kurmak için kullanıcılarından e-posta adresi, gizyazı ve ikamet edilen ülke bilgilerini istemektedir. İkamet edilen bölge bilgisi, yöresel fiyat ve oyun politikaları gereği istek edilmektedir. Bu detayları tamamladıktan sonra devamındaki sayfada kullanıcı ismi gibi bilgilerinizi belirleyerek kaydınızı tamamlayabilirsiniz.

Steam hesabınızı oluşturduktan sonra platform üstünden rahatça oyun satın almaya başlayabilirsiniz. Ancak satın almış olduğunuz oyunları oynayabilmek için bilgisayarınıza Steam’in bilgisayar programını yüklemeniz gerekiyor. Steam’in internet sitesi üstünden uygulamanın kurulum dosyasını bilgisayarınıza indirebilirsiniz. Sonrasında kolay bir halde uygulamayı bilgisayarınıza kurabilirsiniz.

Kurulum işleminden sonra üye bilgilerinizi girerek oyun satın almaya devam edebilir, satın almış olduğunuz oyunları indirerek oynayabilirsiniz. Bunun yanı sıra Steam istemcisi üstünden platformun öteki özelliklerinden de faydalanabilirsiniz.

Valve, Steam’i her yerde kullanmak mümkün yapmak adına platformun mobil programını da geliştirdi. Mobil tatbik üstünden Steam’de yer edinen dostlarınızla dilediğiniz vakit dilediğiniz yerde söyleşi edebilirsiniz. Bunun yanı sıra mobil tatbik üstünden doğruluğunu sağlama yöntemiyle hesabınızın güvenliğini de artırabilirsiniz.

Steam İndirimleri Ne Zaman Olmaktadır?

Dijital oyun sektörü, çabucak gelişmeye devam ediyor. Bu sayede oyuncular, gün geçtikçe gerek gerçekçiliği gerek oynanabilirliği ciddi şekilde artırılan oyunlara erişim sağlayabiliyorlar. Oyun şirketleri, kaliteli oyunlar yapabilmek için maliyetlerini çoğaltmak halinde kalabiliyorlar. Bu vaziyet da tabii ki şirketlerin fiyat politikasını etkiliyor. Günümüzde dünya çapında oyuncular, yüksek oyun fiyatlarından kaynaklı şikayetçiler.

Steam, oyuncuların oyunlara rahatça erişim sağlayabilmelerini amaçlıyor. Bundan kaynaklı şirket, yapmış olduğu indirimlerle biliniyor. Yılın muayyen dönemlerinde Steam, oyun geliştiricileriyle anlaşarak oyunlarda ciddi indirimler yapıyor. Bundan kaynaklı sene içerisindeki Steam indirimleri, artık bir klasik haline geldiler diyebiliriz. Sizler de Steam indirimleri ne vakit olmaktadır diye merak edebilirsiniz.

Steam İndirimleri Ne Zaman Olmaktadır

Mevsim İndirimleri

  • Steam Kış İndirimi: Steam’in her sene ilk tenzilat süreci, kış indirimleri oluyor. Steam kış indirimleri, genelde her sene aralığın son günlerinde başlayıp ocağın ilk günlerinde sona ermektedir. Bundan kaynaklı oyuncular, bu indirimlere yeni sene indirimi de demektedirler.
  • Steam Bahar İndirimi: Steam, kış indiriminin yanı sıra bahar indirimi de yapmaktadır. Her sene sıklıkla mart ayında gerçekleşen bu indirim, kış indirimlerini kaçıran oyuncular için dikkat cazibeli olmaktadır.
  • Steam Yaz İndirimi: Yaz aylarında dinlence esnasında oyun oynamak olabildiğince eğlenceli olmaktadır. Ancak oyun fiyatları, oyun keyfine mani olabiliyor. Steam de oyuncuların bu durumla karşılaşmamaları için haziran ya da temmuz ayında yaz indirimleri yapmaktadır.
  • Steam Sonbahar (Black Friday) İndirimi: Yıl içinde mevsimsel olarak yapılan son indirim, güz öteki bir adıyla black friday indirimleri olmaktadır. Kasım ayının son haftasında gerçekleşen bu indirim, senenin da son indirimlerinden birisidir.

Etkinlik İndirimleri

  • Steam Survival Festivali: Hayatta kalma oyunları, oyuncuların maksimum alaka gösterdikleri oyun kategorilerinin başlangıcında geliyor. Bu doğrultuda Steam, Ağustos 2022’de Survival festivali yaptı. Bu festivalde ölüm kalım oyunları, indirimli bir halde oyuncularla buluştu. Şirketin bu festivali önümüzdeki yıllarda da yapmış olup yapmayacağı hemen hemen bilinmiyor.
  • Kır Parçala Festivali: 2022’de aktörleri sevinçli eden tenzilat festivallerinden birisi de kır parçala festivali oldu. Steam, eylül ayında yapmış olduğu bu festivalde ise oyunculara dövüş oyunlarını indirimli bir halde sundu. Platform geliştiricileri, Survival Festivali gibi Kır Parçala Festivali’nin de tekrarlanıp tekrarlanmayacağını açıklamadılar.
  • Cadılar Bayramı: Steam’in klasikleşen ve en tanınmış tenzilat etkinliklerinden birisi cadılar bayramı indirimidir. Her sene ekim ayının son haftasında başlayan cadılar bayramı indirimi, kasım ayının ilk haftasına kadar devam etmektedir. Steam, bu festivalde bir çok tanınmış oyunu makul fiyatlarla oyunculara sunuyor. Bundan kaynaklı cadılar bayramı indirim, en sevilen Steam tenzilat süreçlerinden birisidir.

Steam Nedir: Genel Değerlendirme

Oyun sektörünün çabucak gelişmesi ve yaygınlaşması, oyunlara erişim konusu ile alakalı da değişim yaşanmasını sağladı. Geçmiş yıllarda oyuncular, oyunları kutulu ya da CD’li bir halde satın alarak oynayabiliyorlardı. Ancak bu oyuncular için olabildiğince zorlayıcı bir teknik olmaktaydı. Bu doğrultuda bir oyun firması olan Valve, 2003 senesinde Steam’i kullanıcılarına sundu. Her ne kadar Steam, günümüzde olabildiğince tanınmış bir platform olsa da bu platformu bilmeyen kişiler Steam nelerdir diye merak edebiliyorlar.

Bizler de bu yazımızda Steam nelerdir diye merak eden kişiler için bu platformun ne olduğunu, ne olduğunu açıkladık. Kullanımı bedava olan Steam, kullanıcılarına çok muhtelif özellikler sağlıyor. Sizler için bu yazımızda Steam’in özelliklerinden de bahsettik. Ayrıca Steam kullanıcılarının maksimum merak etmiş olduğu konuların başlangıcında Steam indirimlerinin tarihleri geliyor.

Oyuncular, Steam indirimlerinde platformda yer edinen muhtelif oyunlara makul fiyatlarla erişim sağlayabiliyorlar. Bundan kaynaklı Steam kullanıcıları, sene içinde muayyen dönemlerde gerçekleşen indirimleri kaçırmak istemiyorlar. Bizler de bu rehberimizde Steam indirimleri ne vakit olmaktadır sorusuna da yanıt verdik. İndirim tarihleri, senelik olarak belirlense de Steam indirimler için genelde her sene aynı zamanları tercih ediyor.

Sizler için Steam nelerdir sorusuna yanıt vermiş olduğumuz rehberimiz burada sona eriyor. Rehberimizi inceleyerek Steam ile alakalı merak ettiğiniz bütün sorulara rahatça yanıt bulabilirsiniz. Bunun yanı sıra Steam ile alakalı soru ve düşüncelerinizi aşağıda yer edinen yorumlar kısmından bizlerle paylaşabilirsiniz.

Önerilen Yazı;  Windows Insider Nedir?

Yorum yapın