Windows 10’da dosyalar toplu şekilde nasıl adlandırılır?

Windows 10’da dosyaları ayrı ayrı isimlendirmek harbiden oldukça zahmetli. Özellikle de oldukça fazla belge, resim ya da videoyu adlandırmanız gerekiyorsa işler içerisinden çıkılmaz hale gelebiliyor. Ancak Microsoft’un bedava PowerToys programını kullanarak PowerRename modülü vasıtası ile oldukça kolay bir halde bu prosedürü halledebilirsiniz. Bilgisayar üstünde toplu dosya isimlendirme işleminin iyi mi yapılacağını ve programın iyi mi kullanılacağını ayrıntılarıyla paylaşıyoruz.

İçindekiler

Toplu isim değişiklik yapma programı

PowerToys’u kurun ve PoweRename’i etken hale getirin

Toplu şekilde tekrar adlandırma için azca ilkin de bahsetmiş olduğumuz PowerToys kurulumu şart. Bunu da direkt olarak Microsoft internet sitesinden indirebilirsiniz.

PowerToys: https://github.com/microsoft/PowerToys/releases/

Daha sonra inen .exe uzantılı dosyayı çalıştırın ve kurulum adımlarında ilerleyin. Kurulumu tamamladıktan sonra uygulamayı başlatın ve derhal solda kenar çubuğunda bulunan PowerRename üstünden ‘PowerRename’i etkinleştirin’ seçeneğini etken hale getirin.

Bu adımdan sonra PowerToys Ayarları penceresini kapatabilirsiniz.

Yeniden adlandırma iyi mi yapılır?

PowerToys yüklediğinize göre artık bir öbek dosyayı kısa sürede tekrar adlandırabilirsiniz. Bunun için adlarını kısa sürede değişiklik yapmak istediğiniz klasörlere girin ve belgelerin tamamını seçin. Ardından sağ tıklayıp PowerRename öğesine gelin. Pencere açıldığında karşınıza bir takım seçenek çıkıyor.

Burada öncelikle tekrar adlandıracağınız dosyaları belirleyeceğiniz kriterleri seçin. PowerRename, varsayılan olarak kolay arama ve değişiklik yapma işleviyle çalışıyor. İlk metin kutusuna bir arama kavramı yazın ve sonraki satırda onu değişiklik yapmak istediğiniz kelimeyi belirtin. PowerRename, belirlediğiniz bütün dosya adlarında o terimin ilk geçmiş olduğu yeri belirlediğiniz metinle kendiliğinden değiştirir.

Örnekte P4 adlı her dosya adının ptoho_ şeklinde değiştirildiğini görebilirsiniz. İşin en hoş yanlarından biri, PowerRename tekrar adlandırılan dosyaların tam pencerede iyi mi görüneceğinin önizlemesini de sağlıyor. Bu şekilde kararı alt kısımdan görebiliyorsunuz.

Ayrıca buradaki Options opsiyonu altında bir takım değişik değişken yer alıyor. Tamamını detaylandıralım:

Toplu isim değişiklik yapma programı terimleri

Use Regular Expressions: Bu, oldukça derinlemesine ya da komplike arama değişiklik yapma işlemlerini etkinleştirebilen, kuvvetli arama dizinlerinin kullanılmasına izin veriyor.

Case Sensitive: Bu seçenek vasıtası ile büyük / ufak harf duyarlı şekilde düzenleme gerçekleştirebilirsiniz. Örneğin böylece ‘Albüm’ yerine ‘albüm’ kavramı oldukça değişik neticeleri listeleyebilir.

Math All Occurences: Normalde arama kavramının sadece ilk geçmiş olduğu yer değiştirilir. Ama bu seçenek etken edildiğinde arama kavramının bütün örnekleri değiştiriliyor.

Exclude Files: Eğer Exclude Files seçeneğini işaretlerseniz prosedür dosyalara değil sadece klasörlere uygulanır.

Exclude Folders: Yine bu opsiyonu işaretlerseniz de prosedür dosyalara uygulanır, klasörlere uygulanmaz.

Exclude Subfolder Items: Alt Klasör Öğrelerini Hariç Tut anlamına gelen bu seçenek, alt klasörler içerisinde bulunan dosya dizinlerinin durumdan etkilenmemesini sağlıyor.

Enumerate Items: Bu, tekrar adlandırılan her dosyanın sonuna yukarıya doğru sayan bir rakam eklenmesini sağlıyor.

Item Name Only: İşaretlenirse, prosedür sadece dosya ve klasör ismi için geçerli olur, uzantısına uygulanmaz.

Item Extension Only: Eğer bu seçenek işaretlenirse prosedür sadece dosya ve klasörün uzantısı için geçerli olur, adına uygulanmaz.

Tüm bu ayarları isteğinize göre düzenleyip hazır olduğunuz anda ‘Yeniden Adlandır’ butonuna tıklayabilirsiniz.

Ayrıca en hoş seçeneklerden bir tanesi de geri alma işlemi. Eğer düzenleme sistemindeki kararı beğenmezseniz Dosya Gezgini’nde düzenleme yapmış olduğunuz klasör içindeyken CTRL + Z adımlarını uygulayarak işlemin kısa sürede geri alınmasını sağlayabilirsiniz.

Her dosyayı yeni bir halde isimlendirme iyi mi yapılır?

Dosya ismindeki bir kelimeyi değişiklik yapmak yerine bütün dosya ismini tamamiyle değişik şekilde değişiklik yapmak istiyorsanız bu durumda eşleşme için bir joker karaktere ihtiyacınız var. İşte tam da bu aşamada Search for bölümüne .* parametresinin eklenmesi yeterli.