WinRAR nedir? Günümüzün maksimum kullanılan yazılımlarından biri olan WinRAR’ın ne işe yaradığı çoğu şahıs tarafınca bilinmemektedir. Biz de bu nedenden dolayı WinRAR nedir, ne işe fayda ve iyi mi kullanılır gibi soruların cevaplandığı bir içerik hazırladık.
Dosya sıkıştırma uygulamaları bilhassa web üstünden transfer yapan kişiler için vazgeçilmezdir. Bu uygulamalar vasıtası ile çok yüksek boyutlu dosyaları sıkıştırabilir ve daha basit aktarılabilir hale getirmeniz mümkündür. Ayrıca bu formattaki dosyalar sisteminizde da daha azca yer kaplayacaktır.
Peki bu uygulamalardan birisi olan WinRAR nedir? WinRAR ne işe fayda ve alternatifleri nelerdir? Tüm bu soruların cevabını veren bir içerik hazırladık. Şimdi sözü uzatmadan WinRAR nelerdir sorusunun yanıtıyla içeriğimize başlayalım.
İçindekiler
WinRAR Nedir?
WinRAR, Eugene Roshal tarafınca tasarlanmış olan bir dosya arşivleme aracı olarak anlatım edilmektedir. WinRAR’ın çoğu hususi durumunun yanı sıra ana rolü ZIP ve RAR dosya formatına haiz arşivler oluşturmasıdır. İlk olarak 1995 senesinde piyasaya çıkan WinRAR, günümüzde maksimum tercih edilen dosya arşivleme programlarından birisidir.
2022 senesinde bile güncelleme almayı sürdüren WinRAR, hala etken olarak kullanıcılara sunulmaktadır. Dünya çapında yarım milyarı aşkın kullanıcıya haiz olduğu da belirtilmektedir. Tüm bu nedenler ile maksimum kullanılan olmasa da en tanınmış dosya sıkıştırma aracı olarak anlatım etmek yanlış olmayacaktır.
WinRAR’ın meşhur olmasını elde eden unsurlardan birisi de ücretli fakat bir taraftan da bedava olmasıdır. Eğer daha ilkin WinRAR’ın tecrübe etme süresiyle alakalı bir latife gördüyseniz bu vaziyet size muazzam gelmeyecektir. 40 günlük bir tecrübe etme süresi sunan WinRAR sürecin sonunda ödeme yapılmasa dahi çalışmayı sürdürür. Hatta rastgele bir özelliği de kısıtlamaz.
Böyle bir durumda WinRAR’ın iyi mi para kazanılmış olduğu merak edilebilir. WinRAR, 40 günlük tecrübe etme süresi hatırlatıcısını kullanıcılarına devamlı sunmaktadır. Bu sürenin bitişinin sonrasında da programın tutarının ödenmesi icap ettiğini her açılışta hatırlatır. Ancak hiç bir vakit kullanıcılarını buna zorlamaz.
Ancak bu vaziyet büyük işletmeler için farklıdır. Milyon hatta milyar dolarlık bütçelere haiz firmalar de WinRAR kullanarak dosya sıkıştırmaktadır. Dosya göndermek, depolamak vb. işlemler için büyük şirketlerde kullanılan WinRAR’a ödeme yapmak zorunludur. Aksi takdirde firmanın bu durumdan zarar görmesi mümkündür. Fakat bireysel kullanıcı bazında bu durumun bir zorunluluk olmadığı gözükmektedir.

WinRAR Ne İşe Yarar?
Daha ilkin de belirttiğimiz gibi WinRAR’ın çoğu özelliği bulunmaktadır. Bunlardan ilki RAR ve ZIP formatında dosyalar oluşturmaktır. Bir öteki deyişle WinRAR, arşivlemek istediğiniz dosyaları sıkıştırmaya yarayan bir yazılımdır. Tabii ki sadece arşivlemek değil bunun yanı sıra arşivden çıkartmak ve bu dosyaları açmak için de WinRAR kullanmak mümkündür.
WinRAR programının açabildiği dosya türleri içinde RAR, ZIP, 7z, ZIPX ve ISO gibi formatlar bulunmaktadır. Buna ayrıca bu formatları barındıran EXE dosyalarını da açmak için WinRAR kullanmak bir seçenektir. Bu yönüyle WinZip gibi yazılımlardan daha geniş kapsamlı olduğunu belirtelim. Ayrıca WinRAR, dosya sıkıştırma esnasında da çoğu hususiyet sunmaktadır.
Örneğin, dosyalarınızı AES kullanarak şifrelemeniz mümkündür. Böylece dosyanızın güvenliğini mühim seviyede artırabilirsiniz. Buna ayrıca 18 milyon TB’a kadar dosyalar için yardımcı sağladığını da belirtmek gerek. Bir öteki deyişle günlük hayatta karşılaşacağınız bütün arşiv dosyaları için WinRAR tercih edebilirsiniz. Ayrıca Türkçe dahil çoğu dilde WinRAR kullanmak mümkündür.
WinRAR’ın bu özelliklerine ayrıca dezavantajlarından da anlatmak gerek. Maalesef WinRAR işletim sistemi mevzusu ile alakalı geniş kapsamlı bir yardımcı sunmamaktadır. Bu nedenle sadece Windows işletim sistemine haiz bilgisayarlarda WinRAR kullanabilirsiniz. Mac cihazlarınızda kullanmak için WinRAR tercihi olası değildir.
Ayrıca WinRAR, arşiv dosyası oluştururken de format mevzusu ile alakalı birazcık sınırlayıcı olabilir. WinRAR ile sadece ZIP ve RAR arşivleri kurmak mümkündür. Öte taraftan değişik yazılımlar ile daha geniş seçeneklere haiz olmak mümkün. Bu nedenle WinRAR alternatiflerine de göz atmanızı öneri ediyoruz.
WinRAR Nasıl Kullanılır?
Temelde iki değişik WinRAR kullanma amacı bulunmaktadır. Bunlardan ilki WinRAR kullanarak bir arşivi açmak ya da dışa aktarmaktır. İkincisi ise bir dosyayı arşivlemek olarak belirtilebilir. Her iki prosedür de olabildiğince basittir. Ancak ilk ilkin sisteminizde WinRAR bulunduğuna emin olmalısınız.
Bilgisayarınıza WinRAR yüklemek için ilk ilkin resmi WinRAR sitesine ulaşın. Bu sitede karşınıza gelecek butondan WinRAR indirin. Dilerseniz 32-bit ya da 64-bit versiyonunu tercih edebilirsiniz. WinRAR’ı indirdikten sonrasında bilgisayarınıza kurarak prosedürü tamamlayın. Bir dosyayı WinRAR kullanarak açmak ve dışa transfer etmek için ise şu adımları takip edebilirsiniz:
- Öncelikle açmak istediğiniz arşive ulaşın ve sağ tıklayın.
- Daha sonrasında karşınıza gelecek seçenekler arasından WinRAR sekmesini bulun.
- Tüm dosyaları çıkart opsiyonu ile prosedürü tamamlayın.
- Eğer sadece muayyen dosyaları çıkartmak istiyorsanız arşivi açın. Bunun için sağ tıklayarak Aç seçeneğine tıklayabilirsiniz. Ayrıca direkt olarak çift tıklayarak arşiv dosyasını WinRAR ile açabilirsiniz.
- Daha sonrasında çıkartmak istediğiniz dosyaları işaretleyin.
- İşaretlediğiniz dosyalara sağ tıklayın ve Çıkart ya da Extract komutu ile prosedürü tamamlayın.
- Konumu belirledikten sonrasında dosyaları dışa aktarabilirsiniz

Eğer bir dosyayı arşivlemek istiyorsanız da yapmanız gerekenler şu şekilde:
- Öncelikle WinRAR yazılımını açın ve Dosya kısmına ulaşın.
- Daha sonrasında yeni bir ZIP dosyası oluşturun.
- Ardından arşivlemek istediğiniz dosyaları uygulamaya yerleştirin.
- Daha sonrasında panelde ZIP seçeneğini işaretleyin ve prosedürü tamamlayın.
- Buna ayrıca bir dosyanın tamamını da arşivlemeniz mümkündür. Bunun için arşivlemek istediğiniz dosyaya sağ tıklayın ve WinRAR sekmesine ulaşın.
- Ardından Tümünü Arşivle opsiyonu ile devam edin.
- Dilediğiniz seçenekleri işaretleyerek dosyanızı arşivleyebilirsiniz.
WinRAR Alternatifleri
İçeriğimizde değinmemiz ihtiyaç duyulan bir öteki mevzunun ise WinRAR alternatifleri olduğunu düşündük. Bu nedenle sizler için en iyi WinRAR alternatifi uygulamalara da yer vermek istedik. Birçok kullanıcı tarafınca tercih edilen en mühim birkaç yazılıma göz atalım.
7-Zip
WinRAR’ın en mühim rakiplerinden biri olarak düşünülen 7-Zip önereceğimiz ilk alternatif oluyor. Tamamen aleni kaynaklı ve bedava bir tatbik olan 7-Zip, 1999 senesinde kullanıcılara sunuldu. Igor Pavlov tarafınca tasarlanan 7-Zip kendi arşiv formatına da sahip. Kullanıcılar 7-Zip kullanarak “7z” uzantılı arşivler oluşturabiliyor.
7-Zip’in özellikleri içinde sayabileceğimiz mühim unsurlardan birisi AES şifreleme desteği oluyor. Bunun yanı sıra doğal ki arşiv açma ve arşiv oluşturma işlemleri için de 7-Zip kullanabilirsiniz. Ayrıca değişik dosya formatlarında da arşiv oluşturma için yardımcı sunduğunu belirtelim.
89 değişik dilde desteği bulunan 7-Zip güncelleme almaya süren arşiv yazılımları içinde bulunuyor. Ayrıca WinRAR’dan en mühim farkı Windows’un yanı sıra macOS ve Linux desteği de sunması oluyor. Böylece daha geniş çaplı bir tatbik olduğunu belirtmek yanlış olmaz.
WinZip
WinRAR alternatifleri içinde saymamızın olası olduğu bir öteki tatbik ise WinZip oluyor. Aynı WinRAR gibi dosya arşivleme yazılımı olan WinZip, öncelikle 1991 senesinde kullananların karşısına çıktı. WinZip International ve Corel Corporation tarafınca tasarlanan WinZip günümüzde güncelleme almaya devam ediyor.
12 değişik dil için yardımcı sunan WinZip’in temel amacı ZIP dosyaları kurmak olarak belirtiliyor. Ayrıca muayyen arşiv formatlarını okuma mevzusu ile alakalı da yardımcı sağladığını belirtmekte fayda var. Bunun yanı sıra değişik işletim sistemleri için WinZip sürümleri bulunuyor.
Bilgisayarınızda macOS ya da Windows işletim sistemi ile WinZip kullanabilirsiniz. Ayrıca iOS ve Android işletim sistemleri için de WinZip desteği olduğunu belirtelim. Ancak WinRAR’dan mühim bir farkı WinZip programının ücretli olması oluyor.
PeaZip
Dikkate kıymet bir öteki WinRAR alternatifi ise PeaZip olarak anlatım ediliyor. Tamamen bedava bir tatbik olan PeaZip, dosyaları arşivlemek ve görüntülemek için tercih edilen yazılımların başlangıcında geliyor. Ayrıca arşivleri ayırmak ve birleştirmek için de PeaZip tercih edebilirsiniz.
PeaZip yazılımı toplamda 180 dosya formatını destekliyor. Üstelik bunların içinde seyrek olan dosya formatlarını da bulabilirsiniz. Buna ayrıca süratli bir biçimde arşivleme işlemlerini tamamladığını da belirtmek gerek. Ancak RAR dosyalarını desteklememesi mühim bir kusur olarak gösterilebilir. Ayrıca sadece Windows ve Linux desteği olduğunu da belirtmek gerek.
The Unarchiver
WinRAR alternatifleri içinde yer vereceğimiz son tatbik ise The Unarchiver oluyor. Ancak önceki yazılımların aksine bu yazılımın Windows desteklemediğini baştan belirtmek gerek. Yalnızca macOS ve Linux işletim sistemlerine haiz bilgisayarlar The Unarchiver yazılımını kullanabiliyor.
Programın özellikleri ise üç aşağı beş yukarıya öteki yazılımlar ile aynı. Arşiv açma ya da dışa transfer gibi işlemler bu tatbik ile gerçekleştiriliyor. Üstelik sık sık kullanılan çoğu dosya formatını da desteklediğini belirtmek gerek. Ancak bu tatbik ile dosya sıkıştırma prosedürü yapılmadığını belirtelim. Bir öteki deyişle The Unarchiver ile arşiv kurmak olası değil. Eğer macOS için bedava bir arşiv aracı arıyorsanız The Unarchiver’a göz atmanızı öneriyoruz.

WinRAR Nedir: Sıkça Sorulan Sorular
İçeriğimizin bu bölümünde WinRAR ile alakalı sıkça sorulan soruları ele aldık. Eğer sorduğunuz problemin cevabı burada yer almıyorsa yorumlar bölümünden iletebilirsiniz.
WinRAR, dosyaları sıkıştırmak ya da arşivlemek için kullanılan bir yazılımdır. Ayrıca WinRAR ile arşivlenmiş dosyaları görüntüleyebilir ya da arşivden çıkartabilirsiniz. Bunun yanı sıra WinRAR kullanarak dosyaların boyutunu küçültmek de mümkündür.
Bir dosyayı WinRAR kullanarak açmak için sisteminizde varsayılan arşiv aracının WinRAR olması gereklidir. Eğer halihazırda vaziyet böyleyse arşive çift tıklayarak dosyayı açabilirsiniz. Ancak Windows sizden dosyayı açmak için bir tatbik istiyorsa listeden WinRAR’ı bularak prosedürü tamamlayabilirsiniz. Buna ayrıca dosyaya sağ tıklayarak “WinRAR ile aç” seçeneğini de kullanabilirsiniz.
Her iki tatbik da dosya arşivleme işlemleri yapmaktadır. Ancak WinZip ve WinRAR uygulamaları içinde isim benzerliği olduğu halde aynı firma tarafınca üretilmemişlerdir. Farklı firmalar tarafınca üretilmelerine ayrıca WinZip bütün kullanıcılar için ücretlidir. Ancak WinRAR sadece ustalaşmış kullanıcılar için ücret istek etmektedir.
RAR dosyasının açılımı Roshal Archive olarak bilinmektedir. Eugene Roshal tarafınca açılan bu format WinRAR’ın ana dosya formatıdır. Windows cihazlarda kullanılan WinRAR’ın açılımı ise işletim sistemi ve dosya formatının birleşimidir.
WinRAR 40 günlük tecrübe etme sürümünün sonunda bütün özelliklerini kullanmaya izin vermektedir. Şirket ürünün tam versiyonunu satın alma mevzusu ile alakalı kullanıcılarına bir dayatmada bulunmaz. Ancak ustalaşmış ve ticari kullanım için aynı vaziyet mevzubahis değildir. WinRAR tutarı 29 dolardan başlamaktadır. Bilgisayar sayısına göre bu fiyat ünite başına 6 dolara kadar düşmektedir.
WinRAR Nedir: Genel Değerlendirme
Bu içeriğimizde dünyanın en tanınmış arşiv araçlarından biri olan WinRAR nelerdir sorusunu sizler için yanıtladık. Siz de WinRAR hakkındaki düşüncelerinizi aşağıda yer edinen yorumlar bölümünden bizimle paylaşabilirsiniz. Ayrıca içeriğimiz ile alakalı görüşlerinizi de bizlere iletmeyi unutmayın!