WLinux Nedir?


Bir süre ilkin Microsoft, Linux için Windows Alt Sistemini (WSL) yayımladı. Etkili olarak, yöneticilerin Windows’ta komut satırı araçlarını çalıştırmalarına izin verir. Yöneticileri için bir nimet oldu. Bununla birlikte, yaklaşık bir kullanıcı için bu pek bir şey anlatım etmedi (çünkü yaklaşık kullanıcılar esasen komut satırıyla çalışmaz). Şimdiye kadar süratli ileri ve WSL’yi tamamlamak için tasarlanan ilk Linux dağıtımına sahibiz. Söz mevzusu dağıtım Whitewater Foundry, Ltd.‘den WLinux ‘dur.

Neler Okuyacaksınız? →

WLinux Nedir?

WLinux, Debian Linux tabanlı ve Microsoft Research tarafından tasarlanan tamamen gelişmiş bir Linux ortamıdır. WLinux’u hususi yapan şey, bilhassa WSL’de çalışmak suretiyle geliştirilmiş ilk Linux dağıtımıdır. Elbette, bundan daha fazlası var. WLinux ancak bir Windows 10 sunucusunun üzerinde çalışan sanal bir makine değildir. WLLU adı verilen bir takım araç sayesinde, WLinux, Windows 10 ile problemsiz bir halde etkileşime girebilir ve oldukça daha fazlası. Bu kombinasyonla, kullanıcılar aşağıdakileri yapabilir:

  • WLinux için dil ve klavye ayarlarını basitçe değiştirin.
  • Yerel Linux yükleme araçlarıyla (yani paket yöneticileri) kurulabilen 27 binden fazla Linux uygulamasına destek.
  • Linux ortamı için isteğe bağlı komut satırı araçlarını seçin (csh, zsh ve fish gibi).
  • Popüler metin düzenleyicilerinden birini seçin (örneğin, emacs, neovim ve Visual Studio Code).
  • Çeşitli geliştirme ortamları ile çalışın.
  • PowerShell ve azure-cli komut satırı araçlarını kullanarak Microsoft Windows ve Azure dağıtımlarını yönetin.
  • Windows Gezgini kabuk entegrasyonunu etkinleştirin / dönem dışı bırakın.
  • Deneysel GUI ayarlarını yapılandırın.
  • Windows’ta çalışan Docker’a güvenilir bir köprü oluşturun.

Neden bunu istiyorsun?

WLinux için ana hedef kitle geliştiricilerdir. Niye ya? Çünkü büyük bir büyüme aleni kaynak kodlu araçlara ve Linux’a bağlı. Ancak, WLinux ancak geliştiriciler için değildir. Ortalama bir kullanıcı olabilir ve mahalli olarak binlerce Linux uygulamasından birini Windows üzerinde çalıştırmak isteyebilirsiniz. Bunu VirtualBox’ın beğenilerini yükleyerek ve sonrasında bir Linux sanal makinesi çalıştırarak yapabilirsiniz, fakat bu ek kaynaklar gerektirir; ilaveten Linux işletim sistemine aşina olmalısınız.

Bunu aşmak için WLinux’u kullanabilir ve Linux uygulamalarını direkt olarak Windows 10’da çalıştırabilirsiniz. Bu, Linux uygulamalarının Windows ortamına has gibi çalışacakları anlamına gelir. Bu programları sanal bir makinede çalıştırmadığınız için, Windows ile Linux uygulaması içinde sorunsuzca çalışabilirsiniz. Öncelikle, gezegendeki neredeyse her Linux dağıtımından değişik olarak, WLinux bedava değil. Bu WSL’ye has Linux dağıtımının maliyeti 19.99 Amerika Dolarıdır. İkincisi, ilkin Windows 10’da WSL yüklü olmalıdır. Neyse ki, WSL direkt olarak Windows 10 Microsoft Mağazası uygulamasından kurulabilir, böylelikle başarıya yönlendirebilir ve tıklayabilirsiniz. WSL, Windows 10’a yüklendikten sonra, WLinux’u direkt olarak Windows 10 Microsoft Mağazası uygulamasından yükleyebilirsiniz.

Önerilen Yazı;  Windows 10’da Linux Bash Shell Nasıl Kullanılır