Blogunuz ya da Web sitenizde bulunan bütün linkleri denetim edip kırık olanları belirleme etmek talep eder misiniz? Ya da saldırıya uğradı bloğunuz ve hacklink eklendi fakat bunlar neler bilmiyor musunuz o halde bu tatbik sizin için sitenizde bulunan bütün linkleri denetim ediyor kırık olup olmadığını denetim ediyor.
Neler Okuyacaksınız? →
WordPress Kırık Link Denetçisi
Öncelikle eklenti ancak WordPress tabanlı sitelerde çalışıyor yazımıza giriş yapmadan ilkin bunu belirtmek isterim. Belirtmiş olduğumuz gibi hacklink olup olmadığını bile kısmen bulup bizlere bildirim sağlamakta eklenti. Eklentimizin ismi Broken Link Checker
Broken Link Checker Nedir?
Broken Link Checker yani Türkçesi ile Kırık Link Denetçisi blogunuzu kopuk linkleri ararken izleyecek ve var ise bulunup bulunmadığını size bildirecektir. Tabi ki oldukça sayıda yazınız var ayrı ayrı denetlemekle uğraşamazsınız dolayısı ile hacklinkleri bile size söyleyecek bir WordPress eklentisi.
Broken Link Checker Nasıl Kullanılır?
Öncelikle Broken Link Checker WordPress Eklentisini bu bağlantıdan indirip kurmanız gerekiyor. Eklentiyi kurup etkinleştirdikten sonrasında yapmanız ihtiyaç duyulan pek bir şey kalmıyor fakat biz yinede özetlemek gerekirse bir rehber turu atalım.
Broken Link Checker yüklendikten sonra, eklenti yayınlarınızı, yer işaretleriniz ve öteki içerikleri ayrıştırmaya ve irtibat aramaya başlar. Sitenizin boyutuna bağlı olarak bu prosedür birkaç dakika ila bir saat ya da daha oldukça sürebilir. Ayrıştırma tamamlandığında, eklenti çalışıp çalışmadığını görmek için her bir bağlantıyı denetim etmeye başlayacaktır. Yine, bunun ne kadar süreceği sitenizin ne kadar büyük olduğuna ve ne kadar irtibat bulunduğuna bağlıdır. İlerlemeyi izleyebilir ve Ayarlar -> Bağlantı Bildirici muhtelif irtibat kontrolü seçeneklerini düzenleyebilirsiniz.
Kırık linkler ya da sorunlu linkler varsa, WP idare edici panelindeki yeni bir sekmede görünecektir – Araçlar -> Kırık Bağlantılar . Gösterge Tablosundaki “Kırık Bağlantı Denetleyicisi” widget’ında da bir bildirim görünecektir. Ekran alanından tutum etmek için widget’ı kapalı tutabilir ve sorunlu linkler algılandığında kendiliğinden genişletmek suretiyle yapılandırabilirsiniz. Eklenti e-posta yolu ile de malumat vermektedir bunun için E-posta bildirimlerinin ayrı olarak etkinleştirilmesi gerekir ( Ayarlar -> Bağlantı Bildirici ).
“Kırık Bağlantılar” sekmesi varsayılan olarak şu ana kadar belirleme edilen kırık bağlantıların bir listesini görüntüleyecektir. Bununla birlikte, yönlendirmeleri görüntülemek ya da bütün bağlantıların bir listesini görmek için (çalışan ya da değil) bu sayfadaki linkleri kullanabilirsiniz. Arama yaparak ve “Özel Filtre Oluştur” düğmesini tıklatarak yeni url filtreleri de oluşturabilirsiniz. Örneğin, bu ancak yorum bağlantılarını yayınlayan bir filtre kurmak için kullanılabilir.
Broken Link Checker Ayarları Nasıl Olmalı?
Ayarları yapılandırmak için, Ayarlar> Bağlantı denetleyicisi seçeneğine gidin.
Ve “Genel” sekmesinde, arama motoru botlarının sorunlu linkleri indekslemesini durdurabilirsiniz. Bunu ayarlamanızı şiddetle öneri ederim.
“Kırık Bağlantı Aranan İçerikler” sekmesi altında, bu eklentinin kopacak linkleri bulmak için taraması ihtiyaç duyulan alanları yapılandırabilirsiniz. Benimki gibi ağır bir blogunuz varsa, ancak gösterim bölümünü taramaya başlayabilirsiniz. Ancak, sunucunuz kuvvetli ise, yorum kısmı gibi öteki seçenekleri de denetim edebilirsiniz.
“Gelişmiş” ayarları sekmesinin altındaki “Sunucu yükleme sınırı” nı da belirleyebilirsiniz.
Kırık linkler buldum! Ne yapmalıyım?
Bu eklentiyi birkaç saat çalıştırdıktan sonra, birtakım kopuk linkleri bulmak zorundasınız.
En son tutanağa Araçlar> Kırık linkler altından istediğiniz zaman erişebilirsiniz.
Yorumlarınız için hepsini seçebilir ve açılır menüden “Bağlantıyı Kaldır” ı seçebilirsiniz .
Blog yayınları için bağlantıyı kaldırmak yerine bağlantıyı güncellemenizi şiddetle öneri ederim; bu, özgün gönderinizin bütünlüğünü koruyacaktır.
Bu eklentinin en enteresan özelliği yönlendirmeleri bulmak ve düzeltmektir. Zamanla, çoğu şahıs tesir alanlarını ve yönlendirmelerini değiştirir, bazıları kalıcı irtibat yapılarını değiştirir, fakat eski linkler eski URL’lere bağlanmaya devam eder.
Broken Link Checker eklentisi bütün yönlendirmeleri denetler ve tek tıklamayla yönlendirilen linkleri düzeltebilir ve güncelleyebilirsiniz.
NOT: Ortaklık linkleri kullanıyorsanız, bunlar yönlendirilmiş linkler şeklinde de gösterecektir, bu nedenden dolayı url linklerini düzeltmediğinizden emin olun.
Etki alanlarını ya da kalıcı irtibat yapılarını değiştirdiyseniz ya da BlogSpot’tan WordPress’eveya öteki rastgele bir platforma geçtiyseniz , bu yönlendirme hususi durumunun oldukça yararlı olduğu ispatlanacaktır.
Sitenizdeki toplam irtibat sayısına bağlı olarak, bu eklentinin bütün kopmuş ve yönlendirilmiş linkleri düzeltmesi 10-45 dakika sürer.
Bu eklentiyi son olarak kullandığımda, interbilgi‘de neredeyse 600 kırık bağlantıyı düzelttim!
Hızlı not: Bu eklenti, veritabanında veritabanı boyutunuzu artıracak oldukça fazla tablo ekler. Dolayısıyla, bu eklentiyi kullandıktan sonra, onu dönem dışı bırakın ve bu eklenti tarafınca açılan bütün tabloları silmek için WP-DB Yöneticisi eklentisini kullanın.
Referans olarak, işte BLC tarafınca açılan tablolar:
eklentisi: _blc_filters, _blc_instances, _blc_links, _blc_synch
Hangi platformu kullandığın mühim değil (WordPress ya da başka), genel hatlarıyla kopuk linkler SEO’yu negatif yönde etkiliyor. Ne zaman web sitenizin SEO denetimini yaparsanız, Broken Link Checker‘ı (Kırık Link Denetçisi) kullandığınızdan emin olun.
Blogunuzda ki sorunlu linkleri bulmak için hangi WordPress eklentisini kullandığınızı bizlere bildirin. Hiç Broken Link Checker WordPress eklentisini kullandınız mı? Yorumlarda bizlere bildirin.
Bu gönderiyi beğendiniz mi? Paylaşmayı unutma!