MacBook’unuz yavaş mı çalışıyor? O halde işte 10 kolay ipucu ile yavaş çalışan MAC’i hızlandırmanın yolu.
Mac’ler de dahil olmak suretiyle bütün bilgisayarların zamanla yavaşladığı iyi bilinmektedir. Performanstaki bu düşüş sinir bozucu olabilir ve ek belleğe istediğinizden daha süratli erişmeniz ya da hatta yeni bir bilgisayar satın almanız icap ettiğini düşlemek kolaydır.
Neler Okuyacaksınız? →
İlk olarak Mac’inizi Yavaş Çalıştıran Hatalar
Ancak bilgisayarınızın performansını artırabilecek ve bu yavaş Mac’i hızlandırabilecek bir takım kolay ince ayar var ve bunlar size bir kuruşa mal olmayacak.
Mac’inizi yavaşlatan yaygın hatalara baktığımızda daha ilkin yavaş bir Mac’in birtakım nedenlerini ele almıştık. Devam etmeden önce, ne yapacağınızı bilmeniz için bu kılavuzu gözden geçirmelisiniz.
Mac’inizin performansını derhal iyileştiren sıkıntılı uygulamaları kapatma ve önbelleklerinizi temizleme gibi süratli düzeltmeleri ele alır. Ancak, bilgisayarınız hala iyi performans göstermiyorsa, aşağıdaki ipuçlarıyla devam edin.
Yavaş Çalışan Mac’i Hızlandırın 10 Basit ipucu
Mac’iniz ilk haiz olduğunuz günden bu yana herşey yolunda iken son vakit yavaşladı ise bir kaç kolay ipucu ile bunu hızlandırmak mümkün.
işte yavaş çalışan Mac’i hızlandıran 10 kolay ipucu listemiz;
- MacOS’u yükseltin
- Sabit Disk Alanını Boşaltın
- Başlangıç Öğelerini Kaldır
- Gereksiz Widget’ları Sil
- Spotlight Dizinini Yeniden Oluştur
- Görsel Efektleri Kapat
- Aynı Anda Çok Fazla Bulut Verisini Senkronize Etme
- Varsayılan Bulucu Klasörünü Ayarlama
- Tarayıcı Eklentilerini Kaldır
- Uygulamalarınızı Güncel Tutun
1. MacOS’u yükseltin
Yavaş çalışan Mac’i hızlandırmanın birinci yolu MacOS’u yani işletim sistemini yükseltmek ya da güncellemek.
Birçok şahıs hala işletim sistemi yükseltmeleri her vakit bilgisayarınızı yavaşlattığı efsanesine inanıyor. Performans problemleri birtakım durumlarda çok eski bilgisayarlarda ortaya çıkabilse de, bu güncellemeler genelde zararlı olmaktan daha yararlıdır. Mac’inizin hızını artıran hata düzeltmeleri, yamalar ve iyileştirmeler içerirler.
Ancak, bu işletim sistemi güncelleme dosyaları olabildiğince büyük olabilir. Bu nedenle, hard disk alanınız tükeniyorsa, büyük ihtimalle ilkin boşaltmak isteyeceksiniz (aşağıdaki 2. adıma bakın).
İşletim sisteminizi güncellemek için, dizüstü bilgisayarınızın takılı olmasından inanın ve bir şeyler ters giderse ilkin Mac’inizi yedekleyin. Ekranın sol üst yanındaki Apple menüsünü tıklayın ve Bu Mac Hakkında> Yazılım Güncellemeleri’ni seçin.
Bir program yükseltmesi varsa, “Şimdi Güncelle” düğmesi görüntülenir. Üzerine tıklayın, indirme prosedürü başlayacaktır.
Bir süre sonrasında bilgisayarınız kendini tekrar başlatacak ve yükleme prosedürü süresince size yol gösterilecektir. Bu güncelleme prosedürü sadece işletim sistemini değil, Apple’ın standart uygulamalarının çoğunu da günceller.
2. Sabit Disk Alanını Boşaltın
Depolama sürücünüz kapasiteye ulaştığında performans hızla düşer. Büyük dosyaların Mac’inizin hızı üstünde ufak dosyalara göre negatif bir tesiri olduğu kanıtlanmıştır. Bu nedenle, mümkünse depolama alanınızın minimum %25’ini boş tutmanız öneri edilir.
Sabit sürücünüz de ne kadar boş alan olduğunu denetlemek için Apple Menüsü> Bu Mac Hakkında> Depolama‘ya gidin.
Yeterli depolama alanınız yoksa (yukarıdaki resme bakın), lütfen Mac’inizde depolama kapasitesini iyi mi boşaltacağınıza dair kılavuzumuzu okuyun. Burada aşağıdakilerin iyi mi yapılacağını adım adım öğrenebilirsiniz:
- Çöp kutusunu boşaltın
- Kullanmadığınız uygulamaları kaldırın
- Büyük dosyaları bulma ve silme
- İTunes dosyalarını ve iOS yedeklemelerini silme
- Bulut depolama uygulamalarına göz atın
- Fotoğraf uygulamasında depolamayı optimize edin
- Masaüstü ve belge klasörlerinizi bulutta depolayın
Ayrıca, gayet fazla yer kaplayabilecekleri için fotoğraflarınızı ve müzik kitaplıklarınızı harici bir durağan(durgun) sürücüye taşımanızı öneririz. Sürücülerinizden biri arızalanırsa minimum iki kopya alın (veya bir bulut sağlayıcısına yedekleyin).
Bu kılavuzdaki adımları tamamladıktan sonra, 34 GB’lık ek hard disk alanı açtım.
3. Başlangıç Öğelerini Kaldır
Mac’inizi daha süratli başlatmak için, her tekrar başlatmayla yüklenen arkaplan prosedürü sayısını en aza indirmelisiniz. Bunu yapmak için:
- Sistem Ayarları> Kullanıcılar ve Gruplar’a gidin ve sol kenar çubuğundan hesap adınızı seçin.
- Giriş Öğeleri’ni tıklayın.
- Başlangıçta artık yüklemek vazgeçtiğiniz unsurları seçin.
- Eksi butonuna tıklayarak bunu kaldırın.
4. Gereksiz Widget’ları Sil
Arka planda birkaç widget çalıştırmak Mac’inizin hızını da etkileyebilir. Bazılarını kaldırmak için:
- Ekranın sağ üst köşesindeki butonuna tıklayarak Bildirim Merkezi‘ni açın.
- Bugün sekmesine gidin.
- Bildirim merkezinin altındaki Düzenle‘yi tıklayın.
- Gereksiz widget’ları kaldırmak için kırmızı Sil düğmesini tıklayın.
5. Spotlight Dizinini Yeniden Oluştur
Spotlight artık beklenen neticeleri döndürmüyorsa ya da çok yavaş çalışıyorsa, Spotlight dizinini tekrar kurmak destek olacaktır. Bunu yapmak için şu adımları izleyin:
- Sistem Tercihleri> Gündem> Gizlilik’e gidin.
- Artı düğmesini tıklayın ve tekrar endekslemek istediğiniz sürücüyü ya da klasörleri seçin.
- Spotlight’tan (geçici olarak) hariç tutmak istediğinizi onaylayın.
- Aynı sürücüyü ya da klasörü seçin ve kaldırmak için eksi düğmesini tıklayın.
Bu, Spotlight’ı mevzubahis sürücüyü ya da klasörü tekrar endekslemeye zorlayarak aramayı daha muntazam hale getirir. Bu birazcık vakit alabilir. Spotlight ilk bakışta seçici göründüğünde sabırlı olun.
6. Görsel Efektleri Kapat
MacOS’un zar zor algılanan resim efektleri, bilgisayarınızın performansını düşündüğünüzden daha çok etkileyebilir. Nasıl dönem dışı bırakılır:
- Sistem Tercihleri> Dock’a gidin.
- Açmak için uygulamaları canlandır onay kutusunun işaretini kaldırın.
- Simge Durumuna Küçült penceresini Ölçek efekti olarak ayarlayın.
Sonra:
- Sistem Tercihleri> Erişilebilirlik> Ekran’a gidin,
- Saydamlığı Azalt’ı seçin.
7. Aynı Anda Çok Fazla Bulut Verisini Senkronize Etme
Büyük klasörleri iCloud, Google Drive ya da Dropbox gibi hizmetlerle buluta senkronize etmeye çalışmak her şeyi yavaşlatacaktır. Bir kerede gayet fazla göndermediğinizden emin olmak için hangi dosya ve klasörlerin buluta yüklendiğini derli toplu olarak denetim edin.
Sistem Tercihleri> Apple Kimliği> iCloud‘u tıklayarak iCloud’a hangi verilerin yedeklendiğini denetim edebilir ve özelleştirebilirsiniz.
Hangi klasörlerin öteki bulut depolama sağlayıcılarıyla senkronize edileceğini tedvir etmek için genelde kullandığınız uygulamanın Ayarlar kısmına (ör. Dropbox ya da Google Drive) gitmeniz gerekir. Sık değişen klasörleri senkronize etmekten kaçının.
8. Varsayılan Bulucu Klasörünü Ayarlama
Finder’ı her açtığınızda, belirtilen klasörün varsayılan olarak yüklenmesi gerekir. Büyük bir klasörse, istediğinizden daha uzun sürebilir (örneğin, masaüstünüzde tonlarca unsur varsa). Bunun yerine, Finder’ın daha süratli yüklenebilmesi için bunu daha ufak ve daha azca talepkar bir klasöre değiştirmeniz gerekir:
- Finder’ı açın.
- Menü çubuğuna gidin ve Finder> Ayarlar’ı tıklayın.
- Genel sekmesinde, Yeni Bulucu Penceresi açılır menüsüne gidin ve yeni bir varsayılan klasör seçin.
9. Tarayıcı Eklentilerini Kaldır
Günümüzde bir çok insanoğlunun bilgisayar çalışmalarının bir çok bir tarayıcıda yapıldığından, yavaş bir tarayıcıyı yavaş bir Mac olarak düşünmek kolay olabilir. Bunun için en kolay çözüm, lüzumsuz ve kapsamlı eklentileri / uzantıları kullandığınız tarayıcıdan kaldırmaktır.
10. Uygulamalarınızı Güncel Tutun
En son MacOS güncellemesi için optimize edilmemiş eski uygulamalar, Mac’inizi olmasından daha yavaş hissettirebilir. Bu nedenle her vakit bilgisayarınızdaki yazılımı aktüel tutmaya değer.
Bunu yapmak için App Store> Güncellemeler‘e gidin. Uygulama güncellemeleri var ise bunlar listelenir. Her bir uygulamayı tek tek güncellemek için tıklayın ya da mevcut bütün güncellemeleri aynı anda yüklemek için sağ üst köşedeki Tümünü Güncelle seçeneğini belirleyin.
Mac Yavaş mı Çalışıyor? Artık değil!
Bu kolay ipuçlarıyla Mac’inizin hızında gözle görülür bir iyileşme ayrım etmelisiniz. Bununla birlikte, makineniz hala kabul edilebilir bir hızda çalışmıyorsa, daha aşırı (veya daha pahalı) seçenekler vardır.
Bilgisayarınız harbiden eskiyse, yapmanız ihtiyaç duyulan en iyi şey, birazcık para kazanmak için güncellenmiş bir Mac satın almaktır. Modeliniz yeteri kadar eskiyse, daha ucuz bir seçenek için Mac’inizin belleğini yükseltebilirsiniz.
Aksi takdirde, depolama durağan(durgun) sürücünüzü tamamiyle silmeden macOS’u tamamiyle tekrar yükleyebilirsiniz. Bu, Mac’inizi yapınak ayarlarına sıfırlar. Umarım vaziyet bu şekilde değildir ve bu ipuçları Mac’inizden en uygun şekilde yararlanmanıza destek olacaktır.
Tüm burada önerilenleri yaparak yavaş çalışan Mac’i hızlandırmanız mümkün. Takıldığınız ya da sormak istediğiniz bütün sorular için yorum bölümünü kullanabilirsiniz.