Hayvanlardaki mükemmel tasarım, bilim geliştikçe daha da şaşırtıyor. Özellikle gece gören hayvanlar, birçok ilmi makaleye mevzu oldu. Şimdi de yılanların karanlıkta bile görmüş olduğu ortaya çıktı. Nasıl mı? Yılanlar zifiri karanlıkta iyi mi görüyor? Gececil hayvanlar iyi mi görüyor? cevaplar için okumaya devam edin.
Yılanlar zifiri karanlıkta iyi mi görüyor?
2009 senesinde Cell dergisinde gösterilen bir ilmi çabalama hayvanların gece görmesi konusu ile ilgili bütün dünyayı aydınlatmıştı.
Yılanların her bir burun deliğinin yanına yerleştirilmiş, üstüne ince bir zarın gerildiği çiçeklik şeklinde bir girinti vardır. Çukur organ diye de tanımlanır. İşte bu girinti, termal bir ”göz” gibi davranır.
Çıngıraklı yılanlar ve dev pitonlar dahil olmak suretiyle birtakım yılanlar, avlarından yayılan ısıyı algılayarak, sanki güdümlü bir roket gibi takip ederek, karanlıkta da avlandıkları bilinir. Peki yılanların bu sıcaklıkları ”termal görüntülemeye” iyi mi dönüştürür.
Yılanların her bir burun deliğinin yanına yerleştirilmiş, üstüne ince bir zarın gerildiği çiçeklik şeklinde bir girinti vardır. Çukur organ diye de tanımlanır. İşte bu girinti, termal bir ”göz” gibi davranır. Organ oldukça hassastır ve zifiri karanlıkta aşağı yukarı 40 cm uzaklıktaki hayvanları yarım saniye içerisinde algılar.
Biyologlar daha önce, zarın sinir liferinde ısı değişiklikleriyle aktive olan kanallar tanımlamışlardı. Bu zarın oldukça süratli ısındığını biliyordu, fakat çukur organındaki termal değişikliklerin beyne giden elektrik sinyallerine iyi mi dönüştüğü hâlâ belirsizdi.
Isının termal görüntüye çevrilmesi
Houston Üniversitesi’nden Pradeep Sharma ve ekibi deforme olabilen ve ısıya duyarlı bir malzemede statik yüklerin iyi mi hareket ettiğini göstermek için matematiksel bir model geliştirdi. Yılanın çukur zarını, bu şekilde bir malzemeden yapılma ve ısıtıldığında kalınlaşan bir film olarak modellediler.
Araştırmacılar, zar kalınlaştığında, hücrelerindeki akım hafif yer değiştirdiğini ve bunun da sinir hücreleri tarafınca alınabilecek bir voltaj değişikliğine neden olduğunu buldular. Bu kuramsal modeli reel dünya değerleriyle kontrol ettiler ve reel yılanların avı ne kadar ivedi belirleme edebildiğini anladılar.
Bilim insanları sinyal dönüşümüne bu lider bakışın ”biyologların gelecekteki deneysel çalışmalarının temelini oluşturduğunu” belirtiyorlar. Piroelektrik özelliklere haiz termal suni malzemeler kurmak için aynı modeli kullanabilecek.
Gececil hayvanlar
Alman bilim adamları, geceleri avlanan hayvanlarda iyi gece görüşü elde eden DNA’nın bir unsurunu keşfetti. Münih kentindeki Ludwig-Maximilans Üniversitesinden bilim adamları, geceleri avlanan hayvanlarda yaptıkları araştırmalarda, fotoreseptör hücrelerinin kendilerini, her gözde milyonlarcası bulunan ve fer toplayan mini merceklere dönüştürdüğünü gördü.
Cell dergisinde yayımlanan araştırmada, yalnızca geceleri avlanan hayvanlara has bu bu fotoreseptör hücrelerinin, ışığın bütün yönlerde dağılırken bunun yanı sıra da ileriye doğru odaklanmasını ve böylelikle geceleri oldukça azca bir ışığın bile gözün içerisine ayrım edilecek kadar ilerlemesini sağlamış olduğu belirtildi.
Ayrıca Bakınız
Yılanlar ile ilgili daha geniş bilgiler ve yılanların özellikleri için aşağıdaki bağlantıları tıklayınız.
- Yılanlarda beşinci hareket türü keşfedildi
- Dünyanın en zehirli hayvanı yılanlar mı?