2021 yılındaki önemli olaylar ve gelişmeler

Yıl içindeki mühim vakalar ve gelişimleri listelediğimiz makale serimizin ikincisinde Türkiye ve dünya gündemindeki 2021 yılının mühim vakaları ve gelişmelerini ele alıyoruz. Daha ilkin bütün mühim vakalarıyla 2020 yılını paylaşmıştık. (Bkz. 2020 yılı mühim olaylar) Gelen yoğun alaka ve istek üstüne bu kez 2021 yılındaki ses getiren, iyi ya da fena bütün mühim gelişimleri Blog Artı takip edenleri ile paylaşıyoruz. 2021 yılı mühim olaylar kronolojik olarak sıralama güncellenecek biçimde paylaşılmaktadır. Gelin bu vakaları beraber inceleyelim.

İçindekiler

4 Ocak 2021: Boğaziçi Üniversitesi protestoları

Melih Bulu’nun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafınca Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör olarak atanması öğrenciler tarafınca protesto edildi. Bulu’nun çekilme etmesini ve rektörün seçimle belirlenmesinin istek edilmiş olduğu gösterilerde bir oldukça şahıs gözaltına alınırken sonraki birtakım günlerde de protestolar devam etti. Melih Bulu, Resmi Gazete’de yayımlanan 14 Temmuz 2021 tarihli Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle görevden alındı.

7 Ocak 2021: Amerika kurultay binası basıldı

ABD’de Donald Trump yanlıları, seçim sonuçlarının onaylanması esnasında ABD kurultay binasını bastı. Göstericiler görüşmeler devam ederken senato salonuna girdi, başta Mike Pence ve Nancy Pelosi olmak suretiyle senatörler salonu terk etmek zorunda kaldı. Göstericilerle polis arasında çıkan çatışmada 4 gösterici yaşamını kaybetti. Gösteriler hızlıca denetim dibine alındı.

9 Ocak 2021: Endonezya’da tayyare denize düştü!

Endonezya’da kalkıştan kısa süre sonda denize düşen uçakta mürettebatla beraber 62 şahıs olduğu bildirildi. Sriwijaya Havayolları‘na ait yolcu uçağının kara kutusu denizden çıkarıldı. Uçağın düşüş nedenine dair resmi izahat yapılmadı.

Küresel uçuşları takip eden Flightradar24’ün toplumsal medya hesabından meydana getirilen açıklamada, uçağın kalkıştan 4 dakika sonra aşağı yukarı 11 bin feet’e (3 bin 352 metre) çıktığı, daha sonra 1 dakikadan hızlıca 250 feet’e düşmüş olduğu ve hava trafik denetimi merkeziyle irtibatının kesildiği belirtilmişti.

13 Ocak 2021: İlk koronavirüs aşısı Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya yapıldı

İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, Çin aşısı CoronaVac’a acil kullanım onayı verdi. Türkiye’de ilk koronavirüs aşısı 13 Ocak 2021 Çarşamba akşamı Sağlık Bakanı Fahrettin Koca‘ya yapıldı. Ardından açıklanmış olduğu gibi öncelikli olarak sıhhat çalışanlarına aşı yapılmaya başlandı. (Bkz. Sağlık Bakanlığı Açıklaması)

Kadir Topbaş yaşamını kaybetti

Covid-19 hastalığına yakalanan Kadir Topbaş, 16 Kasım 2020’de tedavi görmüş olduğu hastanede entübe edildi. Yaklaşık 3 ay yoğun bakımda bulunan Topbaş hastalığı atlattı fakat sonra bağışıklığın düşmesiyle çoklu organ yetmezliği sebebiyle tekrardan yoğun bakıma alındı. 13 Şubat 2021 tarihinde tedavi görmüş olduğu hastanede yaşamını kaybetti.

Kadir Topbaş, 1999-2004 yılları aralığında Beyoğlu Belediye Başkanı ve 2004-2017 yılları aralığında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olarak vazife yaptı.

13 Şubat 2021: Gara’da 13 şahıs şehit edildi

Kuzey Irak’ın Gara bölgesinde Türk Silahlı Kuvvetlerinin, Pençe-Kartal 2 Operasyonuna başlaması üstüne terör örgütü PKK tarafınca mağarada tutulan 13 silahsız sivil şehit edildi. Şehitlerin uzun uzun yıllardan beri burada tutsak tutulduğu paylaşılan bilgiler arasında. Öte taraftan bölgede meydana getirilen operasyonlarda ilk belirlemelere göre 53 teröristin etkisiz hale getirilmiş olduğu bilgisi paylaşıldı.

Gara şehitleri

  • Hava Savunma Uzman Çavuş Hüseyin Sarı
  • Polis Memuru Sedat Yabalak
  • Astsubay Çavuş Semih Özbey
  • Er Adil Kabaklı
  • Polis Memuru Vedat Kaya
  • Er Süleyman Sungur
  • Uzman Erbaş Mevlüt Kahveci
  • Topçu Er Müslüm Altıntaş
  • Aydın Köse
  • Muhammet Salih Kanca
  • Sözleşmeli Er Sedat Sorgun
  • Uzman Jandarma Çavuş Ümit Gıcır

4 Mart 2021: Bitlis’te askeri helikopter düştü: 11 şehit

Bitlis’in Tatvan ilçesinde askeri helikopterin düşmesi kararı 11 asker şehit olurken 2 asker ise yaralandı. Bingöl’den 13.55’te kalkan Cougar tipi helikopterle saat 14.25’te bağlantı kesildi. Helikopter kötü hava koşulları nedeniyle Şentepe’de 2 bin 200 metre rakımdayken düştü. Şehitlerin adları şu şekilde;

  • Korg. Osman ERBAŞ
  • P.Uzm.Çvş. Hakan GÜL
  • P.Uzm.Çvş. Tolga DEMİRCİ
  • İsth.Alb. Şentürk AYDINYER
  • Kr.Plt.Yzb. Gökhan UYSAL
  • Kr.Plt.Yzb. Tayfun KUREŞ
  • Bkm.Yzb. Salih SARIOĞLU
  • Bkm.Asb.Kd.Bçvş. Mehmet DEMİR
  • Mu.Asb.Kd.Üçvş. Ömer UMULU
  • Top.Asb.Üçvş. Nazmi YILMAZ
  • U/H Tekns.Asb.Kd.Çvş. Şükrü KARADİREK

17 Mart 2021: Artvin’in Yusufeli ilçesinde yangın

Artvin’in Yusufeli ilçesi Dereiçi köyünde gerçekleştirilen yangın, yandaki evlere de sıçradı. Yangında 35 bina, 60 ev ile ahır ve samanlığın yandığı, 30 civarında büyükbaş hayvanın telef olduğu belirtildi. Yangın sabaha karşı yağmurun da etkisiyle söndürüldü. (Görsel: TRT Haber)

19 Mart 2021: Türkiye, İstanbul Sözleşmesi’nden ayrıldı

2011 yılının Mayıs ayında İstanbul’da gerçekleşen Avrupa Konseyi Bakanlar Kurulu toplantısıyla yaşamımıza giren İstanbul Sözleşmesi, 10 Avrupa devletinin onayının sonra yürürlüğe alınmıştı. İstanbul’da imzaya açıldığı için de kontrat internasyonal alanda “İstanbul Sözleşmesi” olarak yerleşti. 19 Mart 2021 tarihinde Resmi Gazete‘de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile Türkiye, İstanbul Sözleşmesi’nden ayrıldı.

23 Mart 2021: Süveyş Kanalı’nda kargo gemisi karaya oturdu

23 Mart 2021’de, Japon Evergreen şirketine ait Panama bandıralı Ever Given adlı konteyner gemisi, Mısır’daki Süveyş Kanalı’nda kum fırtınası ve yüksek rüzgar nedeniyle karaya oturdu. Geminin kanalda enlemesine sıkışarak geçiş yolunu kapatması sebebiyle kanalda uzun vapur kuyrukları oluştu. Küresel iktisat hareketinin %12’sinin gerçekleştiği Süveyş Kanalı‘ndan günde takribi 50 vapur geçiyordu. Karaya oturan geminin mani olduğu günlük tecim miktarı 10 milyar doları bulmuş olduğu anlatım ediliyor.

Süveyş Kanalı üstünde karaya oturan vapur aradan geçen 6 gün 7 saat sonra 29 Mart 2021’de uzun uğraşlar kararı kurtarılarak tekrardan yürütüldü. Böylece kanal tekrardan vapur trafiğine açılmış oldu.

4 Nisan 2021: 104 Emekli Amiral Bildirisi

4 Nisan 2021 tarihinde Türk Deniz Kuvvetlerinden emekli olmuş 104 amiral tarafınca bir tebliğ yayınlandı. Bildiride Montrö Boğazlar Sözleşmesi, Kanal İstanbul projesi ve Mustafa Kemal Atatürk prensip ve devrimlerine ikaz ve atıfta bulunulmuştur. (Bkz. Montrö Bildirisi)

7 Nisan 2021: Konya’da ‘Türk Yıldızları’ uçağı düştü

Konya’nın Karatay ilçesinde Hava Kuvvetleri’nin akrobasi kadrosu Türk Yıldızları’ndaki NF-5 uçağının eğitim uçuşu esnasında düşmesi kararı pilot Yüzbaşı Burak Gençcelep şehit oldu.

21 Nisan 2021: Thodex kurucusu Faruk Fatih Özer iki milyar dolar para ile yurt dışına kaçtı

Türkiye’deki en büyük kripto para borsasından biri olduğu belirtilen Thodex’in kurucusu Faruk Fatih Özer, 391 bin kullanıcıyı iki milyar dolar dolandırarak yurt dışına kaçtı. İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafınca 22 Nisan’da tahkîkat başlatıldı.

Thodex’in merkezine meydana getirilen polis baskınında bilgisayarlara el konuldu, bir oldukça şahıs gözaltına alındı. Yaşanan Thodex krizi ikinci çiftlik bank (tosuncuk) olayına benzetildi. Interpol, firari Faruk Fatih Özer’in yakalanması için 23 Nisan 2021 saat 10.00 itibariyle kırmızı bülten çıkardı.

24 Nisan 2021: Amerika Başkanı Joe Biden 1915 vakalarını ‘Ermeni soykırımı’ olarak tanıdığını duyurdu

ABD Başkanı Joe Biden, 1915 vakalarıyla alakalı reaksiyon çeken açıklamalarda bulundu. 1915 vakalarını “Ermeni soykırımı” olarak tanıdığını açıklayan Biden, “Her sene bugün Osmanlı dönemindeki Ermeni soykırımında ölenleri hatırlıyoruz ve bu şekilde bir zulmün bir daha yaşanmaması için taahhüdümüzü yeniliyoruz.” ifadesini kullandı.

Rıza Kayaalp 10. kez Avrupa şampiyonu!

Polonya’nın başkenti Varşova’da düzenlenen Avrupa Güreş Şampiyonası’nda ulusal güreşçi Rıza Kayaalp, finalde Gürcü rakibi Iakobi Kajaia’yı yenik ederek altın madalya kazanmıştır ve kariyerinde 10. kez Avrupa Şampiyonu oldu.

25 Nisan 2021: Bağdat’ta Covid-19 hastanesi yangını

Irak’ın başkenti Bağdat’ta koronavirüs hastalarının tedavi görmüş olduğu hastanede oksijen tüpü patlaması sebebiyle yangın meydana geldi. Yangında minimum 82 kişinin öldüğü, 110’dan fazla kişinin de yaralandığı belirtildi. Meydana gelen yangın sonrası hastanenin de büyük bir kısmı zarar gördü.

29 Nisan 2021: Türkiye, Kovid-19’la savaşım kapsamında tam kapanmaya girdi

Koronavirüs (Kovid-19) salgınında olay ve vefat sayılarının gün geçtikçe artması sebebiyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında meydana getirilen kabine toplantısında tam kapanma kararı alındı. 29 Nisan Perşembe günü saat 19:00’dan 17 Mayıs Pazartesi saat 05:00’e kadar ülke genelinde tam kapanmaya geçilirken olay sayılarının 5 binin dibine inmesi planlandı. Ülke genelinde eğitime ara verildi, sınavlar ertelendi. Şehirler arası toplu nakliyat araçlarının %50 kapasiteyle çalışacağı duyuruldu. Zincir marketlerin pazar günü kapalı olacağı açıklandı

Haziran ayı ortalarında 5 bin civarında seyreden olay rakamları sonrası 1 Temmuz itibariyle normalleşmeye geçilmesi kararı Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafınca paylaşıldı.

7 Mayıs 2021: İsrail’in Mescid-i Aksa ve Kudüs saldırıları

İsrail polisi, Ramazan ayında Mescid-i Aksa’ya girerek Kıble Mescidi’nin içerisinde namaz kılan cemaate ses bombaları ve plastik mermiyle saldırdı. İlk saldırının sonra İsrail günlerce Kudüs’ün muhtelif yerlerine ağır silahlarla saldırırken gün geçtikçe büyüyen vakalarda bir oldukça sivil yaşamını kaybetti. İsrail gerçekleştirdiği saldırılarda basın mensuplarını da hedef aldı. Dünyada reaksiyon toplayan vakalar sonrası 21 Mayıs 2021 saat 02:00’da ateşkes duyuru edildi. İsrail’in Filistin saldırılarının bilançosu ise şu şekilde;

  • 66’sı çocuk 243 şahıs şehit edildi. 18 hastane yıkıldı.
  • 1000’i aşkın şahıs yaralandı.
  • 3 cami yıkıldı, 40’a yakın cami ağır hasar aldı.
  • 1800 ev yıkıldı, 6.800 ev ağır hasar aldı.

9 Mayıs 2021: Kontrolden çıkan Çin roketi Hint Okyanusu’na düştü

Çin Uzay İstasyonu’nun çekirdek modülünü uzaya taşıyan ve daha sonra kontrolden çıkan 21 tonluk roketin Hint Okyanusu’na düşmüş olduğu duyuruldu. 29 Nisan’da uzaya fırlatılan Çin’in Long March-5 füze parçalarının Türkiye Saati ile 05.24’te, 2.65 aşama şimal enleminde ve 72.47 aşama şark boylamında indirilmiş olduğu belirtildi. Kontrolden çıkan roketi SpaceTrack.com sitesi üstünden milyonlarca şahıs an be an izledi, bilhassa Türkiye üstünden geçişi esnasında toplumsal medyada büyük yankı uyandırdı.

15 Mayıs 2021: Süper Lig’de 2020-2021 sezonu şampiyonu Beşiktaş oldu

Süper Lig’de 2020-2021 sezonu 42. ve son haftasında deplasmanda Göztepe’yi 2-1 yenik eden Beşiktaş, sezonu şampiyon tamamladı. Beşiktaş böylelikle 16. kez şampiyonluğa oldu. Sezonun ikincisi Galatasaray olurken Fenerbahçe ise üçüncü oldu. (Detaylı bilgi: Geçmişten günümüze Beşiktaş’ın Süper Lig şampiyonlukları)

28 Mayıs 2021: Taksim Camii ibadete açıldı

Yapımına 2017 senesinde başlanan Taksim Camii, 4 sene sonra 28 Mayıs 2021 Cuma günü cuma namazıyla beraber ibadete açıldı. İstanbul Taksim Cami’nin, 2 bin 482 metrekarelik arsa alanı ve aşağı yukarı 16 bin metrekarelik inşaat alanına haiz olduğu da bilgisi paylaşılırken, 163 araçlık kapalı otoparkıyla 2 bin 950 metrekarelik namaz kılınabilir bir alanı bulunuyor.

Taksim cami açılış programında konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan “Taksim Cami 1,5 asırlık bir mücadelenin sonra İstanbul’umuza kazandırılmıştır. Taksim Cami’ni bir müddet ilkin tekrardan ibadete açtığımız Ayasofya Cami Kebir’ine verdiğimiz bir selam, İstanbul’un fethinin 568’inci yıldönümüne bir armağan olarak görüyorum” ifadelerini kullandı.

29 Mayıs 2021: Ayşe Begüm Onbaşı, Aerobik Cimnastik Dünya Şampiyonu oldu

Ayşe Begüm Onbaşı, Aerobik Cimnastik Dünya Şampiyonası

Türkiye’nin en faal Aerobik Cimnastik sporcusu Ayşe Begüm Onbaşı, Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de düzenlenen Aerobik Cimnastik Dünya Şampiyonası’nda altın madalya kazandı. Başarı elde edip İstiklal Marşı’mızı okutan Ayşe Begüm ilaveten organizasyonun da en iyi sporcusu seçildi.

Çamlıca Kulesi açıldı

2017 senesinde yapımına başlanan, İstanbul’un yeni simgelerinden biri olması beklenen Çamlıca TV-Radyo Kulesi bugün açıldı. Deniz seviyesinden 587 metre yükseklikte, betonarme yapısının yüksekliği 221, çelik anten yüksekliği ise 168 metreden oluşuyor. Çamlıca kulesinin yüksekliği çelik anteni ile beraber 369 metre olduğu belirtildi.

30 Mayıs 2021: Anadolu Efes Avrupa Şampiyonu oldu

Anadolu Efes Basketbol Takımı, THY Avrupa Ligi Dörtlü Final organizasyonunun finalinde İspanya’nın Barcelona kadrosunu 86-81 yenerek 2020-2021 sezonunun şampiyonu oldu. Anadolu Efes böylelikle Avrupa basketbolunun kulüpler düzeyindeki en büyük organizasyonunda ilk şampiyonluğunu elde etti.

4 Haziran 2021: Karadeniz’de 3. kez doğalgaz bulundu

Karadeniz’de sondaj faaliyetleri yürüten Fatih Sondaj Gemisi, Amasra-1 kuyusunda 135 milyar metreküplük yeni bir doğalgaz keşfi yaptı. Açıklamayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yaparken bölgede çalışmaların sürdüğü ve yeni müjdelerin haberi beklendiği belirtildi. Fatih sondaj gemisi daha ilkin de 21 Ağustos 2020 tarihinde 320 milyar metreküp, 17 Ekim 2020’de 85 milyar metreküp doğalgaz bulmuştu. 4 Haziran 2021 tarihli 135 milyar metreküplük doğalgaz ile beraber toplam biriki 540 milyar metreküp doğalgaza ulaştı.

11 Haziran 2021: Avrupa Futbol Şampiyonası (EURO 2020) başladı

UEFA tarafınca her 4 yılda bir düzenlenen Avrupa Futbol Şampiyonası 11 Haziran 2021 tarihinde İtalya – Türkiye karşılaşması ile başladı. Normalde geçen sene (2020 yılında) gerçekleşmesi ihtiyaç duyulan EURO 2020, bütün dünyayı etkisi dibine alan Koronavirüs (Covid-19) salgını sebebiyle 2021 yılına ertelenmişti. EURO 2020 kapsamında Türkiye Milli Takımı grubundaki 3 maçı da kaybederek şampiyonaya erken veda etti. EURO 2020 finalinde İtalya ile İngiltere yüz yüze geldi. Bu karşılaşmanın kazananı İtalya oldu ve ikinci kez Avrupa Futbol Şampiyonasını kazandı.

22 Haziran 2021: Yerli Covid-19 aşısının ismi TURKOVAC olarak açıklandı

Türkiye, Koronavirüs (Kovid-19) ile mücadelede yerli aşıyı geliştirmeye başlamış, tasarlanan aşıda Faz-3’ün ilk dozu yapılmıştı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yapmış olduğu açıklamada yerli aşının adının TURKOVAC olduğunu açıkladı. Yerli aşı isminin Sinovac ile benzerliği toplumsal medyada maksimum konuşulan mevzular arasında yer aldı.

1 Temmuz 2021: Çiftlik Bank kurucusu ‘Tosuncuk’ lakaplı Mehmet Aydın teslim oldu

Kurucusu olduğu Çiftlik Bank üstünden binlerce kişiyi dolandırarak yurt dışına kaçan ve kırmızı bültenle aranan ’Tosuncuk’ lakaplı Mehmet Aydın, 1 Temmuz 2021 tarihinde Brezilya’nın Sao Paulo kentinde teslim oldu. İade işlemleri ivedilikle başlayan Mehmet Aydın, 4 Temmuz 2021 tarihinde Türkiye’ye getirildi ve yargılanma sürecine başlandı.

2 Temmuz 2021: Kartal Tibet yaşamını kaybetti

Türk Sinemasının usta isimlerinden oyuncu, yönetmen ve senarist kimliği ile tanınmış Kartal Tibet 2 Temmuz 2021 Cuma günü 83 yaşlarında yaşamını kaybetti. Tibet, Zincirlikuyu Camii’nde kılınan cenaze namazı sonrası, son yolculuğuna uğurlandı.

15 Temmuz 2021: Rize’de sel felaketi

Rize’de şiddetli yağış sebebiyle oluşan selde 6 şahıs yaşamını kaybetti, yitik 2 şahıs olduğu bilgisi paylaşıldı. Sel ve heyelan sebebiyle bir oldukça vasıta ve ev zarar gördü.

Almanya’nın batısındaki Rheinland-Pfalz ve Kuzey-Ren Vestfalya eyaletlerinde sel felaketi

Aşırı yağışların yol açtığı Almanya’nın batısındaki Rheinland-Pfalz ve Kuzey-Ren Vestfalya eyaletlerinde sel ve su baskınlarında minimum 174 şahıs yaşamını kaybetti.

28 Temmuz 2021: Antalya Manavgat ile başlayan orman yangınları

İlk olarak Antalya Manavgat’ta yaşanmış olan yangının sonra Türkiye’nin bir oldukça yerinde orman yangınları meydana geldi. 28 Temmuz – 12 Ağustos tarihleri arasında 54 ilde gerçekleştirilen 299 orman yangında 9 şahıs yaşamını kaybetti, bir oldukça hayvan, ev ve vasıta zarar gördü. Meydana gelen yangınlarla alakalı olarak terör faaliyeti şüphesi üstünde durulurken bu kapsamda bir oldukça kişinin gözaltına alındığı bilgisi paylaşıldı. (Bkz. Tarihte yaşanmış en büyük orman yangınları)

Karadeniz’de keşfedilen doğalgaz ilk kez yakıldı

Türkiye’nin Karadeniz’de keşfettiği 320 milyar metreküp tabii gaz rezervi için gaz yakma töreni düzenlendi. Sakarya Sahası Gaz Yakma Töreni, Karadeniz açıklarındaki Kanuni sondaj gemisinde yapıldı.

31 Temmuz 2021: Milli okçumuz Mete Gazoz olimpiyat şampiyonu oldu

2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları‘nın 8. gününde klasik yay bireysel kategoride savaşım eden ulusal sporcu Mete Gazoz, finalde İtalyan rakibi Mauro Nespoli’yi yenerek altın madalya kazandı.

7 Ağustos 2021: Busenaz Sürmeneli olimpiyat şampiyonu oldu

2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları‘nda boksta hanımlar 69 kiloda Busenaz Sürmeneli, altın madalya kazandı. Finalde Çinli sporcu Hong Gu’yla karşılaşarak rakibini yenen Sürmeneli, ülkemizin kadın boksundaki ilk olimpiyat şampiyonluğunu aldı. Böylece Türkiye’ye 2020 Tokyo Olimpiyatları kapsamında ikinci altın madalya geldi.

2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları‘nda Türkiye

Türkiyeli sporcular, 2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları’nda 6 değişik branşta toplam 13 madalya elde etti. Madalya kazanan adlar ve madalyalar ise şu şekilde;

  • Mete Gazoz – Okçuluk (Altın Madalya)
  • Busenaz Sürmeli – Boks (Altın Madalya)
  • Buse Naz Çakıroğlu – Boks (Gümüş Madalya)
  • Eray Şamdan – Karate (Gümüş Madalya)
  • Hakan Reçber – Tekvando (Bronz Madalya)
  • Hatice Kübra İlgün – Tekvando (Bronz Madalya)
  • Ferhat Arıcan – Cimnastik (Bronz Madalya)
  • Rıza Kayaalp – Güreş (Bronz Madalya)
  • Yasemin Adar – Güreş (Bronz Madalya)
  • Taha Akgül – Güreş (Bronz Madalya)
  • Ali Sofuoğlu – Karate (Bronz Madalya)
  • Merve Çoban – Karate (Bronz Madalya)
  • Uğur Aktaş – Karate (Bronz Madalya)

11 Ağustos 2021: Batı Karadeniz’de etkili olan sel felaketi

Kastamonu, Sinop ve Bartın başta olmak suretiyle Batı Karadeniz’de bir oldukça yerde başlayan aşırı yağışlar kararı sel ve su baskınları meydana geldi. Etkili olan sel sebebiyle 82 şahıs yaşamını kaybetti. Yaşanan yıkım sonrası Kastamonu, Sinop ve Bartın afet bölgesi duyuru edildi.

14 Ağustos 2021: Haiti’de 7,2 büyüklüğünde deprem

Haiti açıklarında 14 Ağustos Cumartesi günü saat 15:29’da gerçekleştirilen 7,2 büyüklüğündeki depremde 1297 şahıs yaşamını kaybetti. Haiti Sivil Savunma Ajansı, gerçekleştirilen depremde yaralı sayısının ise 5 bin 700’ü geçtiğini belirtti.

Kahramanmaraş’ta yangına müdahale eden tayyare düştü

Kahramanmaraş’ta çıkan orman yangınına havadan müdahale eden Rusya’dan kiralanan yangın söndürme uçağı düştü. Rusya Savunma Bakanlığı’ndan meydana getirilen açıklamada 5’i Rus, 3’ü Türk olmak suretiyle 8 kişinin yaşamını kaybetmiş olduğu bildirildi.

31 Ağustos 2021: Ferhan Şensoy yaşamını kaybetti

Tiyatro sanatçısı Ferhan Şensoy, bir süredir tedavi görmüş olduğu İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesinde ciddi kalp damar rahatsızlıkları ve teneffüs yetersizliği sebebiyle yaşamını kaybetti. 70 yaşlarında hayata veda eden Şensoy, Türk tiyatro, sinema ve tv oyuncusu; roman, deneme, günlük, tiyatro, tv dizisi ve film senaryoları yazarı; Ortaoyuncular tiyatro topluluğu’nun kurucusu kimlikleriyle tanınıyordu.

4 Eylül 2021: Filenin Sultanları Avrupa üçüncüsü oldu

Görsel: DW

A Milli Kadın Voleybol Takımı, CEV Avrupa Voleybol Şampiyonası üçüncülük maçında Hollanda’yı 3-0 yenerek bronz madalya kazandı.

19 Eylül 2021: Türkiye Ampute Milli Takımı Avrupa şampiyonu oldu

Türkiye Ampute Milli Takımı 2021 Avrupa Şampiyonası finalinde İspanya’yı 6-0 yenik etti ve üst üste ikinci kez Avrupa şampiyonu oldu! Maçın gollerini 6, 10 ve 26. dakikalarda Ömer Güleryüz, 21 ve 42. dakikalarda Kemal Güleş ile 23. dakikada Rahmi Özcan attı. Bu sonuçla üçüncü kez finalde savaşım eden Ampute Futbol Milli Takımı, üst üste ikinci kez Avrupa Şampiyonluğunu kazanma başarılı olmasını gösterdi.

21 – 26 Eylül 2021: Teknofest 2021 Mustafa Kemal Atatürk Havalimanı’nda gerçekleşti

Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafınca 2018 yılından bu yana her sene düzenlenen TEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali 21 – 26 Eylül tarihlerinde İstanbul Mustafa Kemal Atatürk Havalimanı’nda gerçekleşti. Farklı alanlarda bir oldukça yarışmanın düzenlenmiş olduğu festivalde seminerler, ödüllü teknoloji yarışmaları, yerli teknoloji sergileri, internasyonal teşebbüs zirvesi yer alırken; paraşütle atlama, Solo Türk, Türk Yıldızları ve aynısı yerel-uluslararası kuruluşların hava gösterileri de gerçekleştirildi. Festival bir sene İstanbul’da bir sene da Anadolu illerinden birinde yapılmaktadır.

1 Ekim 2021: Oğuzhan Asiltürk yaşamını kaybetti

13 Eylül’den itibaren zatürreye bağlı gelişen soluk darlığı sebebiyle tedavi gören Saadet Partisi Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Oğuzhan Asiltürk, 1 Ekim 2021 tarihinde yaşamını kaybetti. Asiltürk’ün cenaze namazı 2 Ekim 2021 tarihinde Hacı Bayram Veli Cami’nde kılınarak Cebeci Asri Mezarlığı’na defnedildi.

29 Ekim 2021: Mustafa Kemal Atatürk Kültür Merkezi açıldı

10 Şubat 2019’da yenilenmek suretiyle temeli atılan Mustafa Kemal Atatürk Kültür Merkezi (AKM), 2,5 yılda tamamlanarak Cumhuriyetin 98. yıldönümü olan 29 Ekim 2021 tarihinde tekrardan açıldı. AKM içerisinde 2 bin 40 benlik opera salonu, 802 benlik tiyatro salonu, galeri, oldukça amaçlı salon, çocuk sanat merkezi, müzik platformu, müzik kayıt stüdyosu, bir malumat merkezi olarak kurgulanan ve müzik, sanat, mimari, dizayn gibi uzmanlık başlıklarına yoğunlaşan kütüphane, Yeşilçam Sineması ve dizayn dükkânı bulunuyor. Ayrıca AKM’nin en dikkat çeken yanlarından bir tanesi de Taksim Meydanı’na bakan, hususi olarak tasarlanarak üretilen 15 bin seramik parçasıyla kaplı devasa bir küre olan opera salonu bulunması.

16 Kasım 2021: Sezai Karakoç yaşamını kaybetti

Şair ve mütefekkir Sezai Karakoç 16 Kasım 2021 tarihinde 88 yaşlarında yaşamını kaybetti. Diriliş düşüncesinin mimarı olan Sezai Karakoç, Türk edebiyatına katmış olduğu sayısız eserle hafızalara kazındı.

21 Kasım 2021: Milli motosikletçi Toprak Razgatlıoğlu dünya şampiyonu oldu

Milli motosikletçi Toprak Razgatlıoğlu, Endonezya’da düzenlenen Dünya Superbike Şampiyonası’nda 2021 sezonunun şampiyonu oldu. Razgatlıoğlu, şampiyonayı kazanan ilk Türk motosikletçi olarak tarihe geçti.

29 Kasım 2021: İstanbul’da lodos faciası!

İstanbul‘da gerçekleştirilen şiddetli fırtına sebebiyle Esenyurt ve Sultangazi’de rüzgar sebebiyle kopan çatılar sebebiyle iki hanım yaşamını kaybetti. İstanbul Valiliği tarafınca meydana getirilen açıklamada ilk belirlemelere göre lodos sebebiyle 4 kişinin yaşamını kaybetmiş olduğu ve birden fazla kişinin yaralandığı belirtildi. Öte taraftan 30 Kasım 2021 tarihinde ihtimaller içerisinde fırtına ihtimaline karşı okullar 1 gün dinlence edildi.

30 Kasım 2021: Azerbaycan’da askeri helikopter düştü

Azerbaycan‘da Devlet Sınır Hizmetlerine ait askeri helikopteri düştü. Meydana gelen kazada bir oldukça rütbeli 14 asker şehit oldu, 2 asker yaralandı. Azerbaycan Devlet Sınır Hizmetlerinden meydana getirilen açıklamada, kazanın mahalli saatle 10.40 sıralarında Hızı bölgesindeki Karaheybet hava eğitim alanında meydana geldiği bilgisi paylaşıldı.

9 Aralık 2021: Irak ve Suriye’de 4 askerimiz şehit oldu

Irak’ın kuzeyindeki Pençe-Yıldırım Operasyonu bölgesinde Uzman Çavuşlar Doğanay Çelik, Ali Sarı ve İdris Aksöz şehit düştü. Aynı gün Suriye’de ise 25 metreden düşen Uzman Çavuş Emre Ceylan, kaldırıldığı hastanede bütün müdahalelere karşın kurtarılamadı. Böylelikle bir günde 4 askerimiz şehit oldu. (Ayrıca bkz. 2021 yılı şehit sayısı)

16 Aralık 2021: 2022 yılı asgari ücret miktarı açıklandı

2022 senesinde uygulanacak asgari ücret miktarı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından  açıklandı. Buna göre 2022 yılı asgari ücret net 4.250 TL olarak açıklandı. Böylelikle asgari tutara aşağı yukarı yüzde 50 zam yapılma oldu. (Ayrıca bkz: Yıllara göre asgari ücret)

19 Aralık 2021: Türksat 5B uydusu uzaya fırlatıldı

Türkiye’nin yeni Türksat 5B uydusu, ABD’nin Florida eyaletinde bulunan Cape Canaveral Üssü’nden Türkiye saatiyle 06.58’de uzaya fırlatıldı. Türksat 5B uydusu, Türkiye’nin veri kapasitesini 15 kat artıracak, 35 sene hizmet verecek. Türksat 5A uydusu ise ulusal imkanlarla Türkiye’de birleştirilip, 8 Ocak’ta Falcon 9 roketiyle Cape Canaveral’den Türkiye saati ile 05:15’te uzaya gönderilmişti.

22 Aralık: Yerli aşı TURKOVAC’ın seri üretimine başlandı

Yerli aşı TURKOVAC’ın gönüllüler üstünde meydana getirilen çalışmalarda faal ve güvenilir bulunduğunun kanıtlanmasıyla “Acil Kullanım Onayı” verildi. Yerli Kovid-19 aşısı TURKOVAC’ın seri üretimine 22 Aralık itibariyle başlandı.

29 Aralık 2021 tarihinde toplanan Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu sonrası Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve Bilim Kurulu üyeleri, Ankara Şehir Hastanesin’de hatırlatma dozu olarak TURKOVAC aşısı yaptırdı. Sonrasında izahat yapan Sağlık Bakanı Koca, 30 Aralık’tan itibaren yerli aşı için randevuların açılacağını duyurdu.

Rakamlarla 2021

  • 2021 senesinde 414 hanım cinayeti işlendi.
  • 2021 senesinde toplam 200 terörist teslim oldu.
  • 4 Haziran’da meydana getirilen açıklamaya göre Karadeniz’de 135 milyar m3 doğalgaz olduğunu açıkladı.
  • 28 Temmuz – 12 Ağustos tarihleri arasında 49 ilde çıkan 299 orman yangınında 9 şahıs yaşamını kaybetti.
  • Batı Karadeniz bölgesindeki Kastamonu, Sinop ve Bartın’da 11 Ağustos’ta etkili olan sel, su baskını ve heyelanlarda 82 şahıs yaşamını kaybederken yüzlerce şahıs yaralandı.
  • 2021 senesinde 77 askerimiz şehit oldu.
  • 2022 senesinde uygulanacak asgari ücret 4.250 TL olarak açıklandı.
  • 2021 senesinde koronavirüs (Covid-19) sebebiyle 61 bin 480 şahıs yaşamını kaybetti.
  • 1 Ocak 2021’de 7,43 TL olan Dolar kuru 31 Aralık’ta 13,27 TL oldu.
  • 1 Ocak 2021’de 9,07 TL olan Euro 31 Aralık’ta 15,12 TL oldu.
  • 1 Ocak 2021’de 447,72 TL olan Gram Altın 31 Aralık’ta 780 TL oldu.
  • 1 Ocak 2021’de 750,40 TL olan Çeyrek Altın 31 Aralık’ta 1.310 TL oldu.

2021 senesinde koronavirüs sebebiyle yaşamını yitiren şahıs sayısı

T.C. Sağlık bakanlığı verilerine göre 2021 yılı içerisinde Koronavirüs (Covid-19) sebebiyle yaşamını yitiren şahıs sayısı 61 bin 480 kişidir. Koronavirüs sebebiyle 2020 senesinde yaşamını yitiren şahıs sayısı ise 20 bin 881’dir. Her iki senenin toplam koronavirüs kaynaklı vefat sayısı ise 82 bin 361 şeklindedir.

2021 yılı şehit sayısı

Türkiye Cumhuriyeti Milli Savunma Bakanlığı şehit verilerine göre Türkiye’de 2021 yılındaki şehit sayısı 77’dir. Şehitlerimiz arasında Er, Sözleşmeli Er, Uzman, Astsubay, Üstçavuş, Başçavuş, Teğmen, Yüzbaşı, Binbaşı, Yarbay ve Korgeneral gibi bir oldukça rütbede askerimiz bulunmaktadır. 2021 senesinde şehit olanların adları ve sıralaması için M.S.B. resmi internet sitesini ziyaret edebilirsiniz.

2021 senesinde işlenen hanım cinayetleri

1 Ocak 2021 tarihinden 31 Aralık 2021 tarihleri arasında Türkiye’de kadına yönelik şiddetten ölen hanım sayısı 415‘dir. Bir önceki sene olan 2020 yılında Türkiye’de işlenen hanım cinayeti sayısı ise 409’dur. Bu sayının bu günden itibaren asla artmaması ve sonraki yıllarda da sıfırlanması dileğiyle…


İlginizi Çekebilir
2020 yılındaki mühim vakalar ve gelişmeler



Kaynak(lar): 2021’de Türkiye (Vikipedi), Sağlık Bakanlığı Covid-19 Bilgilendirme Platformu, Anıt Sayaç, https://www.msb.gov.tr/SehitVefat/Sehitlerimiz