Şifrelerin güvenli olup olmadığı nasıl öğrenilir?

Google, uzunca bir süredir Chrome internet tarayıcısında güvenliği artırmak için yeni özellikler geliştiriyor. Bu noktada en mühim ayrıntılardan biri ise şifre kontrolü. Kullanıcılar, Google Şifre Kontrolü sistemi vasıtası ile şifrelerin güvenilir olup olmadığını net bir biçimde görebiliyor. Yani aslına bakılırsa daha ilkin rastgele bir siber tecavüz sonra ortalığa saçılan şifreler bu taramada ortaya çıkıyor ve kullananların şifreleri güncellemesi yönünde uyarı yapılıyor.

Daha ilkin uzantı desteği yardımıyla sunulan Google Şifre Kontrolü, şimdi direkt olarak Chrome internet tarayıcısına dahil edilmiş durumda. Bu sayede şifreleri denetim edip güvenilir ya da güvensiz olduğu görülebiliyor.

İlk etapta https://passwords.google.com adresini açıp, Google hesabınızla giriş yapmanız gerekiyor. Daha sonra burada Google hesabınızla kayıt olduğunuz ya da anımsama seçeneğini etken ettiğiniz internet sayfaları ve programlar listeleniyor.

İçindekiler

Google Şifre Güvenliği Nasıl Çalışıyor?

Ardından ‘Şifre Güvenliğine Git’ butonuna tıkladığınızda burada üç değişik seçenek yer alıyor. Böylece güvenliği ihlal eden şifreler, yeniden bir daha kullanılan şifreler ve zayıf şifreler bu listeleniyor.

Özellikle güvenliği ihlal eden şifreler bölümü büyük ehemmiyet taşıyor. Çünkü bu kısımda aynı kullanıcı ismi ve şifreye haiz hesaplar ‘risk altında’ şeklinde özetleniyor ve değiştirilmesi gerektiği bilhassa belirtiliyor.

Uyarı ekranında ilaveten şu başlıklar da yer alıyor:

  • Güvenliği ihlal edilmiş şifreler
  • Yeniden kullanılan şifreler
  • Hesaplardaki zayıf gizyazı kullanımları

Diğer bir seçenek ise yeniden kullanılan şifreleri gösteriyor. Bildiğiniz gibi hem internet sitelerinde hem de uygulamalarda benzersiz şifrelere yer vermek büyük ehemmiyet taşıyor. Benzersiz şifreler oluşturarak parolayı daha güvenli hale getirmeniz mümkün. Son olarak zayıf şifrelerin kullanıldığı hesaplar da listeleniyor ve değişiklik gerektiği belirtiliyor.

Güçlü Şifre Nasıl Belirlenir?

Her ne kadar çoğu şahıs yeterince ehemmiyet göstermese de kullanılan şifreler büyük ehemmiyet taşıyor. Hatta meydana getirilen çoğu değişik inceleme en çok tercih edilen şifrelerin 123456789 ya da qwerty bulunduğunu gösteriyor.

Benzersiz ve güvenilir gizyazı kurmak için çoğu değişik kritere dikkat edilmesi gerekiyor. Bu noktada büyük ufak harf, rakam, hususi karakter kullanılması şart. Ancak bunlar da kafi değil. Şifrelerin basitçe tahmin edilemeyecek kadar uzun olması gerekiyor. Uzmanlar, kesinlikle şifrelerde en çok uzunluğun tercih edilmesi icap ettiğini belirtiyor.

Güçlü şifrelere örnek olarak TU9a;gMD, ‘zynKsa921. gibi hem büyük ufak harf, hem karakter sayısı hem de rakamların kullanıldığı şifreler gösterilebilir. Elbette hususi karakterler de azca ilkin bahsetmiş olduğumuz gibi şifreyi kuvvetlendiren unsurlardan biri.


İlginizi Çekebilir
En Çok Kullanılan Parolalar



Şifre ve Parola Arasındaki Farklar

Şifre, düzgüsel olarak okunduğunda bir anlam anlatım etmeyen, kişiden şahsa değişik yayınlayan metinlerin muhtelif algoritmalar ile oluşturulduğu metinler olarak tanımlanır. Parola ise okunduğunda anlam anlatım eden, kişinin kendinin de bildiği, kendinin seçip kullandığı kelimelerdir.