Google Chrome’u daha da hızlandırmanın yolları

Tartışmasız en süratli tarayıcı olarak akla ilk gelen Google Chrome’dur. Peki süratli olan bu internet tarayıcısını yani Google Chrome’u daha da hızlandırmanın yollarını aradınız mı? Eğer bu yolla bir arayış içerisinde oldu iseniz bu yazımızda belirttiklerimizi yapmanız sizin isteğinize makul olacaktır.

Neler Okuyacaksınız? →

Google Chrome’u Hızlandırma Eklentileri

Öncelikle Google Chrome internet tarayıcısı için oldukça fazla bir sayıda eklenti bulmak mümkündür. Bunları bulmak için en kısa ve bilindik yer Google Web Store ‘dur. Buradan aramış olduğunuz ya da istemiş olduğunuz her şeye makul tarayıcı için eklenti bulmak mümkündür.

Google Chrome’u daha da hızlandırmanın yolları

Google Chrome’u daha da hızlandırmanın yolları

İşte size internet tarayıcınız olan Google Chrome ‘u hızlandırmak için bir kaç eklenti;

FastestChrome

FastestChrome, isimli eklenti internet tarayıcınıza birkaç yararlı fonksiyon ekliyor. Bu işlevler arasında en ilgi cazibeli olanı ise bir kelimenin üstüne geldiğinizde açıklamasının görünmesi, seçili kelimeyi dört değişik arama motorunda arayabilme gibi basit işlevler var.

Uygulama metin olarak yazılmış internet adreslerini de kendiliğinden tıklanabilir linklere dönüştürebiliyor. Eklentiyi kullanan bir oldukça kullanıcıdan tam puan almakla birlikte, internet tarayıcınızda mutlaka olması yönünde görüşler laf konusudur.

Google Quick Scroll

Bir kelime aramıştınız ve karşınıza sonuçlar geldi bunlardan bir tanesine tıkladınız fakat metin oldukça uzun kelimeyi aramıştınız bu kadar uğraşmadan alakalı sayfaya geldiğinizde ekranın derhal sağ alt köşesinde görünen ufak bir kutucuk olacaktır. Bu kutucuğa tıkladığınızda aradığınız kelimenin olduğu koordinata derhal gidiyorsunuz böylelikle. Yani metne tıkladığınız da sayfada alakalı parçaya gidiyorsunuz anlık olarak.

Chrome Toolbox

Birden fazla yer imini açacaksınız fakat ayrı ayrı tıklayarak açmak sizi usandırıyor ise bu eklenti ile tek tıklama kararı açmak istediğiniz bütün yer imlerini açabiliyorsunuz. Tarayıcınızın biçim verilerini saklamak istiyorsunuz ya da resimlere ya da videolara tarayıcınız içerisinden giriş yaparak bakmak istiyor iseniz bu eklenti Chrome Toolbox aradığınız türde bir eklentidir.

Chrome’daki gizli, deneysel işlevler

Chrome’daki gizli, deneysel işlevler

Chrome ‘un gizli, “deneysel” işlevlerine ulaşabilmek için Chrome adres çubuğuna chrome://flags/ yazın ve Enter’a basın. Açılan sayfada listelenen seçeneklerin bazıları, tarayıcı performansınızı doğrudan etkileyecektir. Ancak birtakım ayarlar, tarayıcınızın bozulmasına niçin olabilir. Bu nedenle ilk önce tarayıcınız içerisinde bulunan verileri yedeklediğinizden emin olun.

Adres çubuğunda kullanabileceğiniz öteki Chrome adreslerinin sıralaması için chrome://chrome-urls/ yazıp Enter’a basabilirsiniz.

İşte performansla alakalı deneysel seçeneklerden bazıları.

Tüm sayfalarda GPU birleştirme: Bu seçenek, bütün internet sayfalarında GPU hızlandırmalı birleştirmenin kullanılmasını sağlar. Etkinleştirerek bir miktar hız kazanmanız olası olabilir, bu seçenekte değişik bir Google Chrome’u daha da hızlandırmanın yollarından biri.

Mesaj dizisi durumunda birleştirme: Orijinal ismi “Threaded compositing” olan bu seçenek, oldukça çekirdekli sistemlerde internet sayfası birleştirmeye hususi bir çekirek atar. Bu opsiyonu etkinleştirmek, ana iş parçacığı meşgul olsa dahi sayfaları pürüzsüz bir biçimde kaydırmanızı sağlayabilir, bu seçenekte değişik bir Google Chrome’u daha da hızlandırmanın yollarından biri

Hızlandırılmış 2D tuvali dönem dışı bırak: Bu opsiyonu kapatarak GPU ‘nun 2D işlemesine mani olabilir, bu işi CPU ‘ya bırakabilirsiniz, bu seçenekte değişik bir Google Chrome’u daha da hızlandırmanın yollarından biri

GPU ile Hızlandırılmış SVG Filtreleri: Bu seçenek, SVG vektör grafiklerinin işlenmesi işini GPU’ya aktarır. Bu, resim efektleri yoğun biçimde kullanan sitelerde performans hasılatı sağlayabilir, bu seçenekte değişik bir Google Chrome’u daha da hızlandırmanın yollarından biri

Deneysel seçeneklerin tesirinin sistemden sisteme farklılık gösterebileceğini, monitör kartı sürücüleri, işletim sistemi güncellemeleri gibi etkenlerin deneylerin performansını etkileyebileceğini aklınızda bulundurun. Dolayısıyla deneylerin ne kadar performans hasılatı (veya kaybı) sağladığını bulmanız, oldukça basit olmayabilir.