Telefon Neden Isınır?

resim62878312
resim62878312

Akıllı telefonlar, günümüzde insanoğlu için olmazsa olmaz teknolojik cihazlar haline geldiler. Teknoloji kullanıcıları, gün içinde sık sık kullandıkları telefonlarda birtakım sorunlarla karşılaşabiliyorlar. Bu sorunlardan birisi de fazla ısınma olmaktadır. Telefonu fazla ısınan teknoloji kullanıcıları, tedirgin olarak telefon niçin ısınır diye merak edebiliyorlar.

Telefonlar, meydana getirilen birtakım işlemlerden kaynaklı fazla ısınabilmektedirler. Telefonların fazla ısınması, bazen olabildiğince normalken bazen ise önlem almayı gerektirebilir. Bundan kaynaklı telefonunuz fazla ısınıyorsa bunun nedenini bulmanız gerekebilir. Sizler için hazırladığımız bu rehberimizde telefonların ısınmasına niçin olan durumlardan bahsedeceğiz. Böylece sizler de rehberimizi inceleyerek telefonunuzun niçin ısındığını rahatlıkla bulabilirsiniz.

İçindekiler

Telefonların Isınmasının Nedenleri Nelerdir?

Akıllı telefonların ısınmalarına niçin olan çok muhtelif sebepler mevcut. Bu nedenlerin bir bölümü donanım kaynaklıyken bir bölümü ise yazılımsal ya da telefonu kullanımdan kaynaklı olmaktadır. Eğer telefonunuz gayet fazla ısınıyorsa öncelikle dışsal etkenleri ve telefonu kullanım tarzınızı denetim etmelisiniz. Daha sonra çözüm bulamamanız halinde telefonunuzun donanımlarını denetim etmeniz gerekecektir. İşte telefonların ısınmasının başlıca nedenleri şu şekildedir:

Sıcak Havalar

Telefonunuz normalden fazla şekilde ısınıyorsa ve telefon niçin ısınır diye merak ediyorsanız öncelikle hava durumunu göz önünde bulundurmanız gerekiyor. Eğer ısı değerleri yüksek bir bölgede yaşıyorsanız ya da bulunduğunuz ortamın sıcaklığı normalden çok daha yüksekse bu vaziyet telefonunuzun ısınmasına niçin olacaktır.

Bunun yanı sıra telefonunuzu direkt olarak güneş ışınlarına maruz duracak bölgelere koyuyorsanız telefonunuz ısınacaktır. Bu yüzden telefonunuzun gayet fazla ısındığından yakınma ediyorsanız öncelikle bulunduğunuz alanın hava durumunu göz önünde bulundurmalısınız. Cihazınızı güneş ışınlarından koruyarak ısınmasının önüne geçebilirsiniz.

Şarjdayken Telefonu Kullanmak

Günümüzde akıllı telefonlar, yüksek kapasiteli bataryalara sahipler. Bu sayede teknoloji kullanıcılarını, cihazlarını çok sık şarj etmeden kullanabiliyorlar. Ancak birtakım teknoloji kullanıcıları için bu bataryalar bile kifayetsiz gelmektedir. Bunun yanı sıra teknoloji kullanıcıları, gün içinde telefonlarını yoğun bir halde kullanmak halinde kalıyorlar. Bundan kaynaklı çoğu kişi, telefonunu şarj ederken bunun yanı sıra telefonunu kullanmaktadır.

Telefonların Isınmasının Nedenleri - Şarjdayken Telefonu kullanmak

Şarjdaki telefonunuzu kullanmanız halinde telefonunuz hızlıca ısınacaktır. Bunun yanı sıra telefonunuzu battaniye altı gibi ısının muayyen bir alanda bulunmuş olduğu yerlerde şarj etmeniz de telefonunuzun ısınmasına niçin olacaktır. Bu yüzden şayet bilhassa şarjda telefonunuz ısınıyorsa öncelikle şarj sırasında telefonunuzu kullanmamanız gerekiyor. Ayrıca telefonunuzu şarj etmek için masa gibi düz ve ısının yoğunlaşmadığı bir yeri kullanmalısınız.

Günümüzde süratli ve kablosuz şarj teknolojileri, telefon kullanıcılarının cihazlarını çabucak şarj edebilmelerini sağlıyorlar. Ancak bu teknolojiler, telefonlarda ısınma problemine de yol açabiliyorlar. Bundan kaynaklı telefon ısınma sorunuyla karşı karşıyaysanız problemin kaynağını belirleme edebilmek için süratli ve kablosuz şarjlar yerine kablolu standart şarjları kullanarak problemin nedenini belirleme etmeye çalışabilirsiniz.

Uzun Süre Video İzlemek

Telefon niçin ısınır sorusunun bir öteki yanıtı uzun süre video seyretmek olmaktadır. YouTube’un yanı sıra Netflix, Exxen gibi dijital gösterim platformlarının çabucak büyümesiyle beraber teknoloji kullanıcıları, gün içinde bu platformları etken bir halde kullanıyorlar. Her ne kadar bu platformlar, vakit geçirmek ve eğlenmek için dikkat cazibeli olsalar da uzun süre video seyretmek telefonun ısınmasına niçin olmaktadır.

Çünkü video içerikler, telefonların grafik işlemcileri üstünden oynatılmaktadırlar. Bunun kararında uzun süre video içerik seyretmek grafik işlemcinin yoğun bir halde çalışmasına niçin olacaktır. Yoğun şekilde çalışan grafik işlemcisi de ısınarak telefonda ısınma problemine yol açacaktır. Bu yüzden telefonunuzla uzun süre video içerikler izliyorsanız bu süreyi kısaltarak telefonunuzun ısınma problemine çözüm bulabilirsiniz.

Yüksek Ekran Parlaklığı

Akıllı telefon kullanıcıları, genelde telefonlarını yüksek monitör parlaklığında kullanmayı tercih ediyorlar. Özellikle güneşli havalarda, düşük monitör parlaklığında cihazları kullanmak zor olabiliyor. Her ne kadar günümüzde yeni monitör teknolojileri ile bu durumun önüne geçilmeye çalışsa da çoğu telefon kullanıcısı, yüksek monitör parlaklığı ile cihazını kullanmayı tercih ediyor.

Yüksek monitör parlaklığı muayyen bir süreden sonra akıllı telefonlarda ısınma problemine niçin olabiliyor. Çünkü yüksek monitör parlaklığı, mühim düzeyde enerji kullanıyor. Bunun kararında batarya, yüksek enerji kullanımından kaynaklı ısınıyor. Bataryanın ısınması da akıllı telefonun ısınmasına niçin olmaktadır. Eğer telefonunuz fazla ısınıyorsa bu durumda cihazınızın monitör parlaklığını düşük seviyelerde kullanarak ısınma problemini çözmeye çalışabilirsiniz.

Uzun Süre Oyun Oynamak

Mobil oyun sektörü gün geçtikçe gelişmeye devam ediyor. Günümüzde mobil oyunlar, gerek gerçekçilik gerek oynanabilirlik konusu ile alakalı olabildiğince iyi seviyedeler. Bundan kaynaklı mobil oyuncu sayısı da gün geçtikçe artış gösteriyor. Gün içinde insanlar, vakit geçirmek için bile mobil oyunları oynayabiliyorlar. Mobil oyunlar, keyifli olmalarının yanı sıra telefonların ısınmasına niçin olabiliyor.

telefon niçin ısınır - Uzun Süre Oyun Oynamak

Bazı oyunlar, kuvvetli akıllı telefonları gerektirebiliyor. Bunun yanı sıra genelde eski nesil telefonlarda yeni nesil oyunları oynamak isteyen kişiler, ısınma problemiyle karşılaşıyorlar. Çünkü oyunlar, uzun süre aralıksız oynanmaları halinde işlemcileri yormaya başlayabiliyorlar. Ayrıca yeni nesil akıllı telefonlarda da uzun süre oyun oynamak ısınma sorununu oluşturmaktadır. Bu yüzden akıllı telefonunuzda uzun süre aralıksız oyun oynamanız uzun solukta telefonunuz sağlığı için negatif durumları ortaya çıkartabilmektedir.

Eğer mobil oyunlara ilginiz var ise ve günün çoğunluğunda telefonunuzda oyun oynuyorsanız bu durumda oyun telefonlarını kullanmanız hem oyun performansını artıracaktır hem de ısınma problemini büyük oranda ortadan kaldıracaktır.

Gereksiz ve Arka Planda Çalışan Uygulamalar

Gün içinde akıllı telefonunuzda çoğu tatbik kullanabilirsiniz. Bunun yanı sıra bazen anlık olarak ihtiyacınız olan programları indirip daha sonra bu programları silmeyi unutabilirsiniz. Her ne kadar bu durumlar, olabildiğince düzgüsel görünseler de bir müddet sonra lüzumsuz ve fonda çalışan programlar telefonunuzun ısınmasına yol açabilmektedirler.

Özellikle işlemcisi ve RAM kapasitesi zayıf bir telefon kullanıyorsanız fonda çalışan uygulamalara dikkat etmeniz gerekiyor. Çünkü fonda çalışan uygulamalar, cihazınızın lüzumsuz yere güç tüketmesine yol açacaklardır. Bundan kaynaklı şayet gün içinde kullanmış olduğunuz uygulamalar, fonda çalışmaya devam ediyorlarsa bu programları kapatmalısınız.

Bunun yanı sıra lüzumsuz uygulamalar, muayyen bir müddet sonra depolama alanınızda yer işgal etmeye başlayacaklardır. Depolama alanınızın dolmaya başlaması da telefonunuzun ısınmasına niçin olabilir. Bundan kaynaklı hem depolama kapasitesi sorunu yaşıyorsanız hem de bunun yanı sıra telefonunuz hayli ısınıyorsa ısınma problemi, depolama alanından kaynaklanıyor olabilir. Bu durumda lüzumsuz programları cihazınızdan kaldırarak ısınma sorununa çözüm bulabilirsiniz.

Virüs

Virüsler, akıllı telefonlar için çok tehlikeli olabilmektedirler. Çoğu teknoloji kullanıcısı, virüslerin yalnızca veri sızdırmak amacıyla kullanıldıklarını düşünmektedirler. Ancak virüsler, cihazlara yalnızca veri konusu ile alakalı zarar vermiyorlar. Bunun yanı sıra virüsler, cihazların donanımına da zarar verebiliyorlar. Bu zararların başlangıcında da ısınma sorunu geliyor.

Virüs bulaşan telefonlarda işlemci başta olmak suretiyle donanımlar, daha yoğun çalışmaktadırlar. Bunun kararında işlemci ve batarya başta olmak suretiyle donanımların ısınması, telefonun ısınmasına niçin olmaktadır. Bu yüzden şayet telefonunuz son vakit gayet fazla ısınmaya başladıysa telefonunuza virüs bulaşmış olma ihtimali olabildiğince yüksek.

Telefonunuza virüs bulaşmış olup olmadığını anlamanın en net yolu, antivirüs programı sayesinde telefonunuzu taratmaktır. Uygulama marketlerinde ücretli ve bedava birden fazla antivirüs programı mevcut. Bu uygulamalardan sizler için makul olanı sayesinde cihazınızda virüs olup olmadığını taratabilirsiniz. Eğer cihazınızda virüs olduğu belirleme edilirse virüsleri temizleyerek cihazınızın ısınma sorununu çözebilirsiniz.

Donanımların Zarar Görmesi

Telefon niçin ısınır sorusunun bir öteki yanıtı da donanımlarda ortaya çıkan sorunlar olmaktadır. Akıllı telefonların donanımları, vakit içinde muhtelif sebeplerden ötürü zarar görebilmektedirler. Donanımlarda gerçekleştirilen problemler, kendilerini değişik şekillerde göstermektedirler. Telefonların donanımlarında hasar meydana geldiği vakit ortaya çıkan sorunlardan birisi de telefonun fazla ısınması olmaktadır.

Genellikle bataryada gerçekleştirilen problemler, telefonun ısınmasına yol açmaktadır. Bataryanın ömrünü doldurması, şişmesi ya da hasar görmesi ısınma sorununa niçin olmaktadır. Batarya haricinde ısınma problemine niçin olan bir öteki donanım da işlemci olmaktadır. İşlemcilerin hasar görmesi halinde telefonlar ilk etapta gayet fazla ısınmaktadırlar. Bunun yanı sıra şayet işlemcinizde bir problem mevcutsa hasarı onarmamanız halinde telefonunuz kullanılamaz hale gelebilir.

Telefon donanımlarının zarar görmesi

Donanımların yanı sıra kullanmış olduğunuz araçların da hasar görmesi, ısınma sorununa yol açabilir. Eğer cihazınız gayet fazla ısınıyorsa bu durumda şarj cihazınızı ve şarj kablonuzu denetim etmelisiniz. Cihazınızı şarj etmek için özgün şarj başlığı kullanmak olabildiğince önemlidir. Aksi takdirde telefonunuzun bataryasına zarar verebilirsiniz. Bunun yanı sıra yıpranmış, hasar görmüş şarj kablolarını kullanmak da uzun solukta telefonun bataryasına hasar verebilmektedir. Bunun kararında hasar görmüş ya da özgün olmayan şarj başlığı ve kablolarını kullanmak telefonun fazla ısınmasına yol açabilmektedir.

Telefonunuz gayet fazla ısınıyorsa ve hem yazılımsal hem de donanımsal bütün durumları değerlendirmenize karşın bu soruna bir çözüm bulamadıysanız telefonunuz için servis desteği almanız gerekebilir. Çünkü çözülmeyen uzun soluklu ısınma sorunları, telefonlarda kalıcı hasarlara yol açabilmektedir. Bundan kaynaklı rehberimizde yer edinen yöntemlere karşın rastgele bir çözüm bulamadıysanız telefon üreticinizin yetkili servisinden yardımcı alarak bu soruna çözüm bulabilirsiniz.

Telefonun Isınması Tehlikeli midir?

Telefon niçin ısınır diye merak eden kişiler, bunun yanı sıra telefonun ısınması tehlikeli midir diye de sorguluyorlar. Neredeyse her teknolojik aygıt gibi telefonlar da yüksek ısı değerlerine karşı hassaslardır. Telefonların yüksek ısı değerlerinde çalışması, bir müddet sonra cihaza zarar verebilmektedir. Bundan kaynaklı olabildiğince telefonları en makul ısı değerlerinde kullanmak gerekiyor.

Ancak her yüksek ısı kıymeti de telefonlara zarar vermemektedir. Örneğin uzun süre bir oyunu aralıksız oynadığınızı varsayalım. Bu durumda telefonunuz düzgüsel ısı değerlerinin üstüne çıkacaktır. Ancak bu durumu sık sık tekrarlamadığınız sürece cihazınızın zarar görme ihtimali düşüktür. Çünkü akıllı telefon üreticileri, üretmiş oldukları cihazları yüksek ve düşük sıcaklıklarda test ederek kullanıcılarına sunuyorlar.

Yine de telefonunuzun gayet fazla ısınmaması, telefonunuzun sağlığı için önemlidir. Bundan kaynaklı başta batarya olmak suretiyle telefonunuzun donanımlarını korumanızı öneri ediyoruz. Ayrıca telefonunuzu yoran işlemleri, aralıksız bir halde uzun soluklu yapmamalısınız. Böylece telefonunuzun ısınmasının önüne geçebilirsiniz.

Genel Değerlendirme

Telefonlar, muhtelif sebeplerden kaynaklı ısınabilmektedirler. Ancak ısınma sorunu, teknoloji kullanıcılarını genelde tedirgin etmektedir. Bundan kaynaklı insanlar, telefon niçin ısınır diye merak ediyorlar. Telefonların ısınmasının donanımsal ve yazılımsal çok muhtelif nedenleri mevcut. Bizler de sizler için hazırladığımız bu rehberimizde telefonların ısınmasına niçin olan problemlerle değindik.

Eğer telefonunuz gayet fazla ısınıyorsa rehberimizde belirtmiş olduğumuz nedenleri denetim etmelisiniz. Böylece cihazınızın ısınmasına niçin olan sorunu rahatlıkla belirleme edebilirsiniz. Yazımızda belirtmiş olduğumuz nedenleri denetim etmenize karşın ısınma sorunun kaynağını bulamadıysanız cihazınız için servis desteği almanız gerekebilir. Böylece telefonunuz zarar görmeden ısınma sorununa çözüm bulabilirsiniz. Ayrıca aşağıda yer edinen yorumlar kısmından telefonların ısınmasıyla alakalı soru ve düşüncelerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.