UDF Dosyası Açma – 2022

resim48402516
resim48402516

Teknolojinin çabucak yaygınlaşması, dijital verilerin de yaygınlaşmasını ve daha fazla kullanılmasını sağladı. Bu doğrultuda teknoloji kullanıcıları, dijital verileri kullanmak istediklerinde çok muhtelif dosya uzantılarıyla karşılaşabiliyorlar. UDF, bu dosya uzantılarından birisidir. Her ne kadar çok yaygın olmasa da UDF, birtakım alanlarda sık sık kullanılmaktadır. Bundan kaynaklı teknoloji kullanıcıları, UDF dosyası açma şekilleri nelerdir diye merak etmektedirler.

Günümüzde neredeyse bütün dosya uzantılarını açmak yazılımlar vasıtası ile çok kolaydır. Bu doğrultuda UDF dosyaları da basit yöntemlerle açılmaktadırlar. Fakat bu dosya uzantısıyla seyrek karşılaşan kişiler, UDF dosyası açma şekilleri ile ilgili bilgili olmayabilmektedirler.

Bizler de bu yazımızda sizler için UDF dosyalarının iyi mi açılabileceğini anlatacağız. Ancak UDF dosyası açma yöntemlerine değinmeden ilkin UDF dosyasının ne işe yaradığını açıklamak daha doğru olacaktır. Çünkü UDF dosyalarını kullanan kişilerin çoğunluğu bile UDF dosyasının ne işe yaradığını bilmemektedirler. Bundan kaynaklı hep beraber öncelikle UDF dosyası nelerdir sorusunun cevabına yakından bakalım.

İçindekiler

UDF Dosyası Nedir?

Teknolojinin gelişmesiyle beraber başta bilgisayarlar olmak suretiyle muhtelif teknolojik cihazlarda muhtelif işlemlerin gerçekleştirilebilmesi olası hale geldi. Bundan kaynaklı verilerin işlevselliğine göre muhtelif dosya uzantıları geliştirildi. UDF dosya uzantısı da muayyen alanlarda olabildiğince sık kullanılan dosya uzantılarından birisi olarak karşımıza çıkıyor. Fakat bu dosya türüyle sık bir halde karşılaşmayan kişiler, bu dosya çeşidini gördüklerinde UDF dosyası nelerdir diye merak edebiliyorlar.

UDF, Universal Disk Format, evrensel disk formatı anlamına gelmektedir. OSTA tarafınca tasarlanan UDF, 1995 yılından beri kullanılmaktadır. ISO/IEC 13346 ve ECMA-167 standartları ile tasarlanan bu format, verileri disklere yazmak için kullanılmaktadır. Yani aslında UDF, disklere dosya yerleştirmek için kullanılan bir standarttır. Bu format ile disklere yazılan dosyalar, “.udf” dosya biçiminde kaydedilmektedir. Bundan kaynaklı UDF ile disklere yazılan dosyalarla karşılaşan kişiler, temelde “.udf” uzantılı dosyalarla karşı karşıya kalmış oluyorlar.

UDF, teknoloji piyasasına kazandırıldıktan sonra çabucak yaygınlaşmaya başladı. Çünkü UDF, yapısı gereği kullanıcılarına çok muhtelif avantajlar sağlıyor. UDF tarafınca sağlanan ilk özellik, bu dosya türünün muhtelif ortamlarda kullanılabiliyor olması oluyor. Yani teknoloji kullanıcıları UDF dosyalarına ATAPI, SCSI DVD, CD-ROM ve DVD-ROM sürücüleri üstünden erişebiliyorlar.

Bunun yanı sıra bilgisayar işletim sistemlerinin de birçoğu, UDF desteği sağlamaktadır. Başta Windows ve MacOS kullanıcıları olmak suretiyle bir çok bilgisayar işletim sistemi, kullanıcılarına UDF desteği sunuyor. Böylece teknoloji kullanıcıları, UDF dosyalarını değişik işletim sistemlerine haiz bilgisayarlar içinde aktarım ederek kullanabiliyorlar.

UDF Dosyası Hangi Alanlarda Kullanılıyor?

Verilerin dijital ortama aktarılmasıyla beraber veri türlerine göre muhtelif dosya standartları geliştirilmeye başlandı. Bu doğrultuda PDF, DOCX gibi dosya uzantıları öteki dosya uzantılarına göre teknoloji kullanıcılarının karşısına daha sık çıkıyorlar. Çünkü dijital ortamda yer edinen veriler, genelde belge ya da imaj standardında dosyalar olduğundan tanınmış dosya uzantıları teknoloji kullanıcıları için kafi olabiliyor.

udf dosyası nedir

Çoğu teknoloji kullanıcısı, UDF dosyalarıyla karşılaşmamaktadır. Çünkü UDF dosyaları, genelde muayyen alanlarda yoğunlukla kullanılmaktadırlar. UDF dosyaları, öncelikle verilerin disklere sıkıştırılmak ya da yazdırılmak istenildiği durumlarda kullanılmaktadırlar. Yani teknoloji kullanıcıları, bir diske sonradan yeniden değiştirilebilir bir veri yazdırmak istediklerinde UDF teknolojisini kullanma imkânına sahiptirler. Bunun kararında kullanıcılar, muhtelif sürücüler üstünden görüntüleyebilecekleri UDF dosyalarını elde edebiliyorlar.

Türkiye’de ise teknoloji kullanıcılarının UDF dosyalarıyla karşılaşmalarının asli nedeni UYAP olmaktadır. Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi (UYAP) sistemde yer edinen verileri kullanıcılarına UDF dosya formatında sağlıyor. UYAP, Türkiye Adalet Bakanlığı tarafınca tasarlanan bir malumat sistemidir.

Yani Türkiye’de insanlar, oluşturulan dava takibinden dava kararına kadar bir çok bilgiye UYAP üstünden erişebilmektedirler. Bu kapsamda Adalet Bakanlığı, UYAP üstünden gösterilen veriler için UDF dosya formatını kullanmayı tercih etmektedir.

Bundan kaynaklı UYAP üstünden bir veriye ulaşmak isteyen kişiler, UDF dosyalarıyla karşılaşmaktadırlar. Bunun kararında insanlar, UDF dosyalarının çok yaygın olmayışları sebebiyle UDF dosyası iyi mi açılır diye merak etmektedirler.

UDF Dosyası Açma Yöntemleri

Dosya türlerinin kullanımını etkileyen en mühim faktörlerden birisi basit kullanımı kolay olup olmaması olmaktadır. Çünkü teknoloji kullanıcıları, erişmek istedikleri verilere basit ve çabucak erişmek istemektedirler. Bu noktada kullanılan dosya formatı, büyük ehemmiyet taşımaktadır. Günümüzde her ne kadar bir çok dosya formatına erişim sağlamak yazılımlar vasıtası ile basit hale dönüşmüş olsa da birtakım dosyalarına erişmek zor olmaktadır.

UDF dosyalarına etkin bir halde erişim sağlayabilmeniz için bilgisayar kullanmanızı öneri ediyoruz. Her ne kadar UYAP editör başta olmak suretiyle muhtelif editörler mobil tatbik desteği sağlasalar da bilgisayar uygulamaları UDF dosyalarıyla daha ahenkli çalışmaktadırlar. Bundan kaynaklı UDF dosyaları üstünde dilediğiniz gibi prosedür yapabilmeniz için bilgisayar üstünden bu dosyaları görüntülemenizi öneriyoruz.

Yazılım geliştiricileri, UDF dosyalarının görüntülenebilmesi için birden fazla bilgisayar yazılımı geliştirdiler. Bu kapsamda UDF dosyası açma için kullanılabilecek en etkin programların başlangıcında Nero geliyor. Nero Burning ROM, uzun süredir teknoloji kullanıcılarına hizmet veren bir yazılımdır. Bu doğrultuda Nero Burning ROM kullanarak UDF dosyalarınızı rahatlıkla görüntüleyebilirsiniz.

Nero haricinde UDF dosyası açma için kullanabileceğiniz bir öteki tatbik PeaZip yazılımıdır. Eski bir tatbik olan PeaZip, kullanıcılarına UDF dosyası görüntüleyebilme imkanı sağlıyor. Bu sayede PeaZip kullanarak da UDF dosyalarınızı rahatlıkla görüntüleyebilirsiniz.

UDF dosyalarını görüntülemek için kullanabileceğiniz bir öteki tatbik da UYAP tarafınca tasarlanan UYAP editördür. UYAP tarafınca sunulan dosyaların UDF formatında bulunduğunu belirtmiştik. Bu doğrultuda UYAP, platformu kullanan kişilerin güçlük yaşamamaları için UYAP editör adındaki yazılımını kullanıcılarına sağlıyor.

UDF Dosyası Açma Yöntemleri

UYAP, bu yazılımı temelde UDF dosyaları da dahil olmak suretiyle dosyaların görüntülenmesi amacıyla geliştirdi. Böylece UYAP’ın internet sitesini ziyaret ederek UYAP editörü bedava bir halde indirebilirsiniz. UYAP, geliştirmiş olduğu editörü Pardus da dahil olmak suretiyle neredeyse bütün bilgisayar işletim sistemlerine sunuyor. Böylece UYAP editör, bütün bilgisayar kullanıcıları tarafınca kullanılabilmektedir.

UDF Dosyalarını Dönüştürmek Mümkün mü?

UDF dosyalarının öteki dosya türlerine göre daha azca kullanıldığını belirtmiştik. Hatta günümüzde UDF dosyaları, muayyen alanlar haricinde neredeyse asla kullanılmamaktadır. Bundan kaynaklı UDF dosyalarını kullanmak halinde kalan kişiler, bu dosyaların daha basit kullanılabilmeleri için dosya formatını dönüştürmek istemektedirler. Bu noktada muhtelif yazılımlar vasıtasıyla UDF dosyalarını dönüştürmek olası olmaktadır.

Öncelikle UDF dosyalarını dönüştürmek istediğiniz formatı iyi seçmeniz gerekiyor. Örneğin UDF dosyalarını MP4 gibi formatlara dönüştürmeye çalışmak başarısız neticelerle karşılaşmanıza yol açabilmektedir. Bundan kaynaklı dönüştürmek istediğiniz dosya formatını iyi bir halde seçmeniz gerekiyor.

UDF dosyalarını dönüştürebilmek için kullanabileceğiniz programların başlangıcında gene Nero Burning ROM gelmektedir. Nero, neredeyse desteklediği bütün dosya formatlarında kullanıcılarına görüntüleyebilme imkanı sağlamış olduğu gibi dönüştürebilme imkanı da vermektedir. Böylece Nero Burning ROM kullanarak UDF dosyalarınızı öteki dosya formatlarına dönüştürebilirsiniz.

Bunun yanı sıra UDF dosyalarınızı dönüştürebilmek için kullanabileceğiniz uygulamalardan bir öteki BurnAware olarak karşımıza çıkmaktadır. BurnAware hem ücretli hem de bedava sürümleriyle kullanıcılarına hizmet sağlamaktadır. Programın bedava versiyonu üstünden UDF dosyalarınızı rahatlıkla dönüştürebilirsiniz.

Ayrıca UYAP editör sayesinde da UDF dosyalarınızı PDF başta olmak suretiyle muhtelif formatlara dönüştürerek kayıt edebilmektesiniz. Ancak şayet UDF dosyalarınızı dönüştürmek için bir tatbik kullanmak istemiyorsanız bu aşamada kullanabileceğiniz internet siteleri de mevcut. Bazı internet siteleri, UDF dosyalarını dönüştürebilmek için araçlara sahipler. Bu noktada arama motorları üstünden ufak bir inceleme yaparak sizler için İdeal UDF dönüştürme platformunu bulabilirsiniz.

UDF Dosyası Açma: Sıkça Sorulan Sorular

UDF dosyaları hangi uygulamayla açılır?

Belirli alanlarda teknoloji kullanıcılarının karşılarına çıkan UDF dosyalarını açabilmek için çok muhtelif yazılımlar mevcut. Bu yazılımların başlangıcında Nero gelmektedir. Bunun yanı sıra PeaZip ve UYAP Editör sayesinde da UDF dosyalarınızı rahatlıkla açabilirsiniz. Hatta bu uygulamalar sayesinde UDF dosyalarınızı öteki dosya formatlarına dönüştürebilirsiniz.

UDF açılımı nedir?

UDF teriminin açılımı Universal Disk Format olarak karşımıza çıkmaktadır. Yani bu kavram Türkçe’de evrensel disk formatı anlamını taşımaktadır. UDF dosya formatı, 1995 senesinde OSTA tarafınca geliştirilerek teknoloji kullanıcılarına sunulmuştur.

UDF uzantılı dosyalar niçin açılmıyor?

Teknoloji kullanıcılarının UDF dosyalarını açamamalarının asli nedeni makul uygulamaya haiz olmamalarıdır. UDF dosyaları, her dosya görüntüleme uygulamasıyla ahenkli bir halde çalışmamaktadırlar. Bundan kaynaklı UDF dosyalarını görüntülemek istiyorsanız Nero, PeaZip ya da UYAP Editör gibi UDF dosya uzantısı desteği bulunan bir dosya görüntüleme programı kullanmanız gerekmektedir.

UYAP Editör iyi mi yüklenir?

UDF dosyalarının görüntülenebilmesi için kullanılabilecek en etkin uygulamalardan birisi UYAP Editördür. Eğer UDF dosyalarını görüntülemek için UYAP Editörü kullanmaya karar verdiyseniz UYAP’ın internet sitesi üstünden editörü bedava olarak indirebilirsiniz. UYAP, programın kullanılabilirliğini artırabilmek için editörü Pardus dahil olmak suretiyle neredeyse bütün bilgisayar işletim sistemleriyle ahenkli şekilde geliştirmiştir. Böylece UYAP editörü UYAP’ın internet sitesi üstünden rahatlıkla indirebilirsiniz.

UDF dosyaları telefonda iyi mi açılır?

Mobil platformlar için tasarlanan gayet fazla UDF editörü mevcut değil. Bu noktada UYAP, mobil kullanıcılarına da UYAP editörü sağlamaktadır. Böylece UYAP üstünden indirmiş olduğunuz dosyaları telefonunuza indirdiğiniz UYAP Editör üstünden rahatlıkla görüntüleyebilirsiniz.

Genel Değerlendirme

UDF, Universal Disk Format, 1995 yılından beri teknoloji kullanıcılarının hayatlarında yer almaktadır. Bu dosya formatı, öteki dosya formatlarına oranla teknoloji kullanıcılarının karşılarına daha seyrek çıkmaktadırlar. Fakat birtakım alanlarda UDF formatları yaygın bir halde kullanılmaktadırlar. Bundan kaynaklı teknoloji kullanıcıları UDF dosyası açma şekilleri nelerdir diye merak etmektedirler.

Türkiye’de UDF dosyalarını en yaygın kullanan kurum Adalet Bakanlığı’dır. Adalet Bakanlığı, geliştirmiş olduğu UYAP üstünden UDF uzantılı dosyalar yayınlamaktadır. Bundan kaynaklı UYAP üstünden bir bilgiye erişmek isteyen kişiler UDF dosyalarıyla karşılaşmaktadırlar.

UDF dosyaları günümüzde hem bilgisayarlarda hem de mobil cihazlarda görüntülenebilmektedirler. Eğer UDF dosyalarını görüntülemek istiyorsanız bunun için UDF desteği bulunan bir dosya görüntüleme yazılımı kullanmanız gerekiyor. Bilgisayar kullanıcılarının kullanabilecekleri en etkin UDF görüntüleme yazılımlarının başlangıcında Nero geliyor. Bunun yanı sıra bilgisayar kullanıcıları, bedava olarak indirebilecekleri UYAP Editör üstünden de UDF dosyalarını görüntüleyebilmektedirler.

Mobil kullananların UDF dosyaları için kullanabilecekleri en etkin programların başlangıcında UYAP Editör gelmektedir. Adalet Bakanlığı, UYAP Editörü mobil platformlarda da yayınladı. Böylece mobil cihazınız üstünden UYAP’tan indirmiş olduğunuz UDF dosyalarını görüntüleyebilirsiniz.

Sizler için hazırladığımız ayrıntılı bilgiler içeren UDF rehberimiz burada sona eriyor. Bu rehberimizde sizler için UDF nedir, iyi mi görüntülenir gibi sorulara yanıt vermeye çalıştık. Böylece rehberimizde yer edinen bilgilerle UDF dosyalarıyla ilgili merak ettiğiniz bütün sorulara yanıt bulabilirsiniz. Bunun yanı sıra sizler de UDF dosyalarıyla alaka soru ve düşüncelerinizi aşağıda yer edinen yorumlar kısmından bizlerle paylaşabilirsiniz.