Dismorfobi (Ayna Hastalığı) nedir? Belirtileri nelerdir?

Ayna hastalığı kişide olan ama göze batmayan birtakım kusurların şahıs tarafınca abartılarak büyütülmesi hastalığıdır. Bu tip hastalar aynaya pek bakmaz aynalara küslerdir. Bunun yanısıra aynalara çokça da bakıyor olabilirler. Kişi kendindeki birtakım küçük kusurları takıntı haline getirir.

Sürekli bu, lafda problemle uğraşıp durur. Bu ruhsal hastalığın estetikle bir ilgisi yoktur. Bu kusurları düzeltmek adına devamlı hekime giderler. Bu tür hastalar doktorlar tarafında genelde psikiyatr servislerine yönlendirilirler. Tedavi olmayı reddederler. Çünkü ruhsal bir hastalıkları bulunduğunu kabul etmezler. Sürekli güzel duyu operasyonlar geçirmek isteyip kusurlarını örtmeye çalışırlar.

İçindekiler

Dismorfobi niçin olur?

Dismorfobi genelde içe dönük, fazla çevresi olmayan, iletişimsiz, fazla şişman olan, kendinin beğenmeyen kişilerde alemet gösterir. Son zamanlarda, ünlü, hoş suratlı ya da hoş vücutlu kişilerin sanal ortamda kendilerinin ifşa etmelerinin sonrasında yaygın bir halde görülmeye başlanmıştır. İnsanlar, bu tip kişilere özenirler ve yavaş yavaş kendilerinde kusurlar bulup kendilerini beğenmemeye başlarlar.

Belirtileri nelerdir?

  1. Aynaya küs olmak
  2. Aynaya oldukça bakmak
  3. Kendini beğenmeme (Bu vaziyet artmışsa ve iş ve toplumsal yaşamını etkiliyorsa yardım katılması icap ettiğinin işaretidir.)

Dismorfobi tedavisi 

​Bu tür hastalığa haiz bireylerin ruhsal tedavi ya da deva tedavisi almaları önerilir. Bunun yanısıra hastalığı yatıştırıcı eylemlerde bulunabilirler. Tedavideki aslolan amaç, hastayı fizyolojik kusurlarının olmadığına ikna etmektir.

Bu rahatsızlık doğrudan ölüme yol açmaz zira ruhsal bir hastalıktır. Ölüme niçin olan bir rahatsızlık olmamasının yanında, depresyona ya da buna bağlı olarak intihara niçin olabilir.