Kodlama Nedir ve Nasıl Çalışır?

Bilgisayar kodu oldukça önemlidir. Neredeyse kullandığınız her elektronik aygıt kodlamaya bağlı. İşlerin iyi mi yürümüş olduğu oldukça kafa karıştırıcı görünebilir, fakat parçaladığınız da aslında basit.

Kod yazan kişilere programcı, kodlayıcı ya da geliştirici denir. Hepsi internet siteleri, programlar ve hatta oyunlar kurmak için bilgisayarlarla çalışıyor! Bugün ne kodunu, ne için bulunduğunu ve kodu öğrenmeye iyi mi başlayacağınızı öğreneceksiniz.

Neler Okuyacaksınız? →

Kod Nedir?

Bilgisayarların kendilerine ne yapacaklarını söyleyen Makine Kodu ismi verilen bir dili vardır. Gördüğünüz gibi insanlara pek bir şey anlatım etmiyor!

Her rakam ya da harf, bilgisayarın hafızasındaki bir şeyi değiştirmesini söylüyor. Bu, bir rakam ya da kelime ya da bir resmin ya da videonun ufak bir parçası olabilir. Kendileri tarafından, bilgisayarlar bir şey yapmayı bilmiyor. Onlara direktif vermek programcının işidir.

Makine Kodunu öğrenmek mümkün, fakat uzun vakit alacaktı! Neyse ki, bilgisayarlarla iletişim kurmanın daha kolay bir yolu var.

Programlama Dili Nedir?

Şimdi programlama, bu anlaşılması birazcık daha kolay görünüyor! Bu görsel bilgisayara nasıl Merhaba, dünya demesini söyleyeceğini gösteriyor. Makine kodu kullanmak yerine Python adlı bir programlama dili kullanır.

Neredeyse bütün programlama dilleri aynı şekilde çalışır:

  1. Ne yapacağını söylemek için kod yazıyorsun: print(“Hello, world”)
  2. Kod derlenir ve bu, bilgisayarın anlayabileceği makine koduna dönüşür.
  3. Bilgisayar kodu yürütür ve Merhaba, dünyayı bizlere geri yazar .

Kafa karıştırıcı gözüken yüzlerce değişik programlama dili var, fakat hepsi aynı şeyi yapıyor. Ne yapmak istediğinizi yazdığınızda, derleyici onu bilgisayarın anladığı bir dile çevirir, daha sonra bilgisayarın yapmış olduğu konuşmayı programlama konuşmasında kod yürütmek!

Kodlama Nedir ve Nasıl Çalışır?

Kodlama Nedir?

Kodlama, bir bilgisayarın isteğinize göre davranmasını sağlamak için bir programlama dili kullanma işlemidir. Her kod satırı, bilgisayara bir şey yapmasını söyler ve kod satırlarıyla dolu bir belgeye komut dosyası adı verilir.

Her komut dosyası bir iş yürütmek için tasarlanmıştır. Bu iş bir görsel çekmek ve boyutunu değişiklik yapmak olabilir. Belirli bir ses ya da müzik parçası çalabilir. Tıkladığınızda gibi toplumsal medyada birilerinin yayında, bir komut dosyası gerçekleşmesi kılan budur.

İnsanların aksine, bilgisayarlar tam anlamıyla onlara söylediklerinizi yapacak. Bu mükemmel gelebilir, fakat sorunlara niçin olabilir. Bir bilgisayara yukarıya saymaya başlamasını ve durmasını söylememesini söylerseniz, sonsuza kadar saymaya devam eder! İyi bir programcı olmak, bir bilgisayara iyi mi davranacağını söylemekten ibarettir.

Program Nedir?

Onlar şayet kendileri tarafınca komut dosyaları yalnızca şeyler yapabilir derlenmiş ve daha sonra düzenlenir. Bu hala üstünde çalışırken faydalıdır, fakat işiniz bittiğinde, programcı olmayan kişilerin betiğinizi kullanabilmesini istersiniz. İhtiyacınız olan senaryoyu bir programa dönüştürmek.

Senaryonuzdan memnun olduğunuzda, onu bir programda derleyebilirsiniz. Bildiğiniz gibi, derleme sizin kodunu değiştirir programlama dili haline makine koduna bilgisayarın anlayabileceği. Bu kez, makine kodu, her insanın indirebileceği ve kullanabileceği bir programda saklanır . Her türlü uygulama, oyun ya da internet sitesi bir programdır.

Kodlama Zor mu?

Kodlama oldukça kolay olabilir ve hepimiz temelleri öğrenebilir. İyi bir benzetme kütüphanede kitap gibi kodlamayı düşünmektir. Bazı kitaplar kolay bir dil kullanır ve hikayelerin anlaşılması kolaydır. Diğerleri oldukça komplike kelimeler kullanır ve anlam anlatım etmeyen gözüken hikayeleri vardır. Basit ya da okunması zor olsun, hepsi kitap.

Ne kadar oldukça kitap okursanız, o denli iyi anlaşırsınız. Karmaşık dil ya da kafa karıştırıcı hikayeler, bigün geçmişte hayal bile edemeyeceğiniz şeyleri okuyabilene kadar daha kolay anlaşılır!

Kodlamayı öğrenmek aynıdır. İlk kez kodlamaya çalıştığınızda zor bulacaksınız, fakat her yaptığınızda daha iyi olursunuz. Bir programlama dilini zor öğrenirseniz, görsel bir kodlama dili kullanarak arkasındaki mühim fikirleri hala öğrenebilirsiniz. Kendi Mario oyununuzu asla bir kod yazmadan bile yapabilirsiniz!

Kod Neye benziyor?

Yukarıdaki resimde hello_name isimli bir komut dosyası gösterilmektedir . Tek bir kod satırının bilgisayarı ekrana yazdırmasını sağlayabildiğini esasen gördünüz. Diyelim ki yalnızca merhaba dünya demek yerine, kullanıcının ismini girmesini ve bilgisayarın onları ismiyle selamlamasını mı istiyorsunuz? Burada olanları parçalayalım.

  1. Betik başladığında bilgisayar ekrana bir soru yazdırır .
  2. Daha sonra bilgisayar kullanıcının ismini girmesini bekler ve kaydeder.
  3. “Merhaba” , kaydedilen adla beraber ekrana yazdırır .
  4. Cmder penceresinde, script Python kullanarak derlenir ve çalıştırılır .
  5. Senaryo, çıkmadan ilkin tam anlamıyla tasarlandığı şekilde çalıştı.

Bu misal size, bir kod düzenleyici de yazılmış ve bir terminal penceresi türü olan Cmder’da çalışan kolay bir kod parçasını gösterir . Şimdilik bu şeylerin ne olduğu ile ilgili oldukça fazla endişelenme. Artık Python kodunun neye benzediğini ve bu komut dosyasının iyi mi çalıştığını biliyorsunuz.

Kod Nasıl Program Olur?

Kodlama konusu ile ilgili tamamiyle yeniyseniz, yukarıdaki gibi komut dosyalarının iyi mi kullandığınız programlar haline geldiğini merak edebilirsiniz. Yukarıdaki resimde, soldaki pencere Python komut dosyalarını programlara dönüştüren bir araçtır. Sağdaki pencerede hello_name.exe isminde bir simge bulunur . Bence üzerini tıklarsan ne olacağını tahmin edebilirsin!

Kod yazmadan bitmiş bir programa. Bu misal harbiden basit, fakat bu, neredeyse bütün kodlamanın iyi mi çalıştığıdır. İnsanlar her gün öğrendikleri programlama dillerini kullanıyor , hepimizin kullanacağı programlar olacak senaryolar yazmak için kullanıyorlar.

Kolay Kodlama

Bugünün makalesi size kodun ne işe yaradığını ve birtakım Python kodlarının iyi mi çalıştığını öğretti. Programlamayı da öğrenmenize destek olabilecek çoğu mükemmel internet sitesi ve tatbik var !

Kodlama hepimiz içindir ve adım atmak asla bu kadar kolay olmamıştı. Minecraft kullanarak kodlamayı bile öğrenebilirsiniz !