WordPress’te CPU Tüketimi Nasıl Azaltılır

resim99671880
resim99671880

Aşırı CPU kullanması WordPress tabanlı sitelerde yaygın bir sorundur. İşlemci dahil olmak suretiyle makine kaynaklarının katı kısıtlarının oluşturulduğu sanal barındırma kullanıldığında daha anlamlı hale gelir. Ancak, CPU tüketimiyle alakalı problemler daha pahalı tarife planlarında ortaya çıkabilir. Sonuç olarak, bu sitenin bir bütün olarak çalışmasını mühim seviyede etkiler. Uygulamaların gösterdiği gibi, yalnızca ziyaretçileri değil, bunun yanı sıra arama motorları da yavaş sitelere karşı olabildiğince negatif bir tavır sergiliyor.

Neler Okuyacaksınız? →

WordPress’te CPU kullanması iyi mi en aza indirilir?

İnternet kaynağınızın kararlı çalışmasını sağlamada en mühim unsurlardan biri olan işlemci üstündeki yükü azaltmaya destek olacak birtakım etkili püf noktaları ve önerileri göz önünde bulundurun.

Gereksiz ve “ağır” eklentileri kaldırın

Bunları ya da öteki eklentileri yükleyerek, çalışması için gereksinim duyulan işlevselliği WordPress sitenize eklersiniz. Ancak, genellikle etken eklentiler sıralamasında kolaylıkla kullanılmayanlar var. Genellikle bu vaziyet muayyen bir eklentiyi seçme ve test etme sürecinde ortaya çıkar. Seçiminizi yaptıktan sonra, makul olmayanları çıkarmayı unutmuş oluruz. Ek olarak, eklentinin birtakım işlevleri birbiriyle “örtüşebilir”. Her iki durumda da, bu eklentileri çıkarmak her vakit yararlıdır, böylelikle CPU üzerindeki yükü azaltır.

Eklentileri kaldırmanın birkaç yolu bulunduğunu anımsamak önemlidir. Aralarında en güvenilir standart WordPress araçlarının kullanılmasıdır. Bunu yapmak için, listede bir eklenti seçmeniz gereksinim duyulan Eklentilerin bir idare edici kısmı var ve sonrasında Sil düğmesine tıklayın.

Diğer yollar daha azca güvenlidir ve “motor” ilkelerinin anlaşılmasını gerektirir.

WordPress eklentileri ile alakalı bir öteki mühim nokta ise server kaynaklarının kibirli kullanımıdır.

Çok sayıdakiler içinde internet sitesi performansı üstünde mühim bir tesiri olabilecekler de var. Çalıştırılması için daha çok kaynak gerektiren büyük kitaplıkların ve komut dosyalarının varlığı ağır bir yük oluşturur. Bu tür eklentiler ile alakalı son makalelerimizden birinde yazdık.

Tabii ki, şayet işlemci kullanması denetim ediliyorsa, bu tür eklentilerden kaçınılmalıdır.

Ne tür bir kaynak eklentisinin “doyumsuz” olmasından emin değilseniz, bedava barındırma kullanabilir ya da mahalli bir sunucuda deneyebilirsiniz. Her iki durumda da, bu eklentinin ya da eklentinin çalışmasını ve davranışını test edecek tam bir WordPress versiyonu yükleyebilirsiniz. Seçilen eklentiden memnunsanız, internet sitenize yükleyebilirsiniz.

WP Disable’ı Kullanma

Hosting CPU‘su üstündeki yükü azaltmanın bir öteki mükemmel yolu WP Disable kullanmaktır. Bu, bu ya da mevzubahis WordPress işlevselliğini dönem dışı bırakmanıza müsaade eden bir eklentidir. Bununla beraber, aşağıda belirtilenleri dönem dışı bırakabilirsiniz:

  • emojiyi;
  • Gravatar;
  • pingback ve trackbacks;
  • yorum;
  • “Voracious” WooCommerce betikleri;
  • RSS;
  • kaydetme;
  • “Nabız” vb.

Ayrıca, sitenin performansını daha da artırabilecek HTTP isteklerini de azaltabilir.

Ayrıca, sitenizin idare edici panelinde bulunan detaylı istatistikler de sağlar. Gerçekten gereksinim duymadığınız özellikleri dönem dışı bırakmanız önerilir. Onları her vakit tekrardan açabileceğinizi unutmayın. Ayrıca, seçeneklerde ve ne yaptığınızdan emin değilseniz, bunu görmezden gelmek daha iyidir.

WP Disable eklentisini oluşturmak için bu bağlantıyı takip edebilirsiniz.

Görüntü Optimizasyonu

Modern internet sitelerinin bir öteki darboğazı, optimize edilmemiş görüntüler. Bu bir örnekle açıklanabilir. Bir WordPress sitesinin sayfasını görüntüleme sürecinde, resimler dahil olmak suretiyle muhtelif elemanları yüklenir. Ayrıca meta verilerini de yüklerler. İkincisi, genellikle siteye rastgele bir fayda sağlamaz, fakat gene de indirilmeleri için ek kaynaklar gerektirir. Böylece, meta verileri görüntülerden kaldırabilir ve böylelikle sunucunun işlemcisi üstündeki yükü azaltabilirsiniz.

Bunu yapmak için, hususi araçlar kullanabilmeniz mümkün (örneğin, bedava PNGGauntlet uygulaması ya da bir öteki bedava vasıta ve internet sitesi olan TinyPNG).

Ek olarak, internet sitenizde otomatik imaj optimizasyonunu kullanmak iyi bir fikirdir.

Site Tarama Robotları için Kurallar Koyun

İnternette erişilebilir rastgele bir internet sitesi muhtelif robotlar tarafınca taranır. Fakat hepsi yararlı değil. Bazıları verilerinizi üçüncü taraf amaçları için kullanabilir. Robot siteyi taradığında, sitenize hizmet veren sunucunun merkezi işlemcisi üstünde ek bir yük oluşturur. Sitenizi bundan güvenliğini sağlamak için kolayca engelleyebilir ve bazılarının internet kaynağınızı taramasına izin verebilirsiniz.

Bunu yapmak için, bedava Wordfence eklentisinde “tarama hızı sınırı” hususi durumunu kullanabilirsiniz. Bu, robotların sitenizi taramasını sağlar. Ek olarak, gereksiz CPU kullanımı sebebiyle sitenizin yavaşlamaması koşuluyla tarayıcıların ayarlarını değiştirebilirsiniz. Birinin sebepsiz yere sunucularınızı devamlı olarak “spam” ettiğini düşünüyorsanız, belirli bir IP adresini de engelleyebilirsiniz. Bu, sıradan ziyaretçiler için site ile etkileşim tecrübesini geliştirecek ve CPU performansını artıracaktır.

Arama Motorlarının Siteyi Tarama Kurallarını Ayarlama

Arama motorları, sitenizi sorunlarında göstermeden önce, tarama için robotlar da başlatır. Ne yazık ki, sitedeki varlıkları server kaynaklarına, bilhassa de Google botlarına karşı “kırılgan”.

İyi haber şu ki, Google ve Bing için tarama oranını sınırlandırabilirsiniz. Bunu yaparken, sitenizin bir arama motorundaki sıralamasını etkilemezsiniz. Google’a göre, tarama hızını tercihlerinize uyacak şekilde ayarlayabilirsiniz. Örneğin, bir haber sitesi her vakit günde bir kez yayını olan bir siteden daha yüksek bir tarama oranına haiz olmalıdır.

Bunu yapmak için, Google Arama Konsoluna gidin ve burada Site Ayarları seçeneğini bulun. Daha sonra, en çok Google tarama hızını sınırla parametresini kullanmanız ve robotun sitenizi taraması için istediğiniz frekansı seçmeniz gerekir.

Bing arama motoru, tarama hızının da benzer şekilde denetim edilmesini sağlar. Bunu Bing Webmaster Araçları‘na giderek ve sonrasında Sürünme Kontrolü ayarlarında değiştirerek yapabilirsiniz.

Veritabanı Temizleme

Sitede CPU kullanımını azaltmak için bir öteki mühim adım veritabanını temizlemek. Büyük oranda lüzumsuz malumat içeriyorsa, kolay bir talebi işlemek için daha çok işlemci tarihi gerekir. Sitenizin saniyede birkaç arzu yapması gerekiyorsa ne kadar server kaynağının harcanacağını tahmin edebilirsiniz.

Sitenizin veritabanına derli toplu olarak meydana getirilen sorgular, ona gayet fazla fazla malumat ekler ve daha sonrasında tekrar katiyen kullanılmayacak (örneğin, makalelerin düzeltilmesi, örnekler esnasında ara bilgiler vb.) Ayrıca, bir eklentiyi sildiğiniz de, gene de birtakım veriler bırakıyor Veritabanında. Tüm bunlardan kaynaklı veritabanı, büyük boyutlara “şişebilir”.

Bu problemi çözmenin en doğru yolu, lüzumsuz bütün sitenizi veritabanından kaldırmak hususi araçlar kullanmaktır. WordPress kullanıcıları içinde en tanınmış olanı WP-Optimize eklentisidir.